Gazete Vatan Logo
Şampiy10 Fodepar Ne Demek? Atletizmde Ve F1''de Fodepar Anlamı Nedir?

Fodepar Ne Demek? Atletizmde Ve F1''de Fodepar Anlamı Nedir?

Fodepar kelimesi hem atletizm üzerinden hem de F1’de yaygın kullanılan bir terimdir. Genel çerçevede bu her iki spor dalı üzerinde yapılan bir hata olarak ön plana çıkmaktadır. Ortak şekilde hatalı adım ile birlikte çıkış yapmak olarak anlatmak mümkün. Yani bir atletizm sporcusunun uyarıdan önce hatalı çıkış yapması biçimde anlatılabilir.

Fodepar Ne Demek? Atletizmde Ve F1''de Fodepar Anlamı Nedir?

Aynı durum F1 yarışı ülkesindeki araçların yanlış çıkışı doğrultusunda ön plana çıkmaktadır. Depar hakeminin komutundan önce yüzmede de bu durum ortaya çıkar. Böyle bir durum söz konusu olduğu zaman ise sporcu ya da takım diskalifiye edilir.

Fodepar Ne Demek?

Genel olarak fodepar kelimesi spor alanlarında hatalı çıkış şeklinde ifade edilmektedir. Atletizm üzerinden yanlış çıkış şeklinde anlatmak mümkün. Yarışı yöneten hakemin bu yarısından önce hatalı bir çıkış yapıldığı zaman gerçekleşen durumdur. Böyle bir durum birinci kez uyarı yapıldıktan sonra ikinci ya da 3. kez gerçekleştiği zaman diskalifiye durumu gerçekleşir.

Aynı şekilde F1 yarışları ile beraber yüzme sporu kapsamında da geçerli bir kuraldır. Sporcular ya da takımlar gereken durumun dışında bir anda eğer hatalı çıkış gerçekleştirir ise, o vakit diskalifiye durumu ile karşı karşıya kalabilir.

Atletizmde Fodepar Anlamı Nedir?

Gereğinden önce de Berra Kalkan kişinin yapmış olduğu hatalı çıkış atletizm üzerinden fodepar şeklinde bütün bilinmektedir. Bu durum spor dallarına bağlı olarak kural kapsamında değişkenlik gösterebilir. Aynı zamanda yanlış çıkış olarak da bilinen bu kural, farklı mesafelerdeki kuzularda ele alınır.

Haberin Devamı

Koşunun başlaması için yapılacak olanı uyarı gelmeden önce sporcunun de para kalkmış olmasıdır. Böyle durumlarda ise atletizm üzerinden sporcu birkaç kez hatayı yaptığı zaman diskalifiye olur. Erken zamanda ve yanlış, hatalı depar neticesinde sporcu uyarı alır. Bu durum ise atletizm üzerinden fodepar olarak bilinmektedir.

F1''de Fodepar Anlamı Nedir?

Yarışmalarda gerçekleştirilen yanlış ve ani çıkışlar fodepar bir şeklinde bilinmektedir. Bu hatalı çıkışı sporcular ya da takımları uyarma durumu olarak öne çıkar. Spor dalına bağlı olarak birkaç kez gerçekleştiği vakit ise o zaman sporcu veya takımlar diskalifiye durumu ile karşı karşıya kalabilir. Aynı duruma atletizm ile birlikte F1 yarışları kapsamında da geçerlidir.

Böyle durumlarda takımlar ilk başta uyarı alır ve ileriki durumlarda diskalifiye problemi ile karşı karşıya kalabilir. Bu durum hem gerçek yarışlarda hem de deneme turlarında geçerli olabilir. Mutlaka sporcuların ya da takımları gelecek olan uyarılara dikkat etmesi ve ani çıkış yapması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Fodepar Neden Olur?

Genelde uyarı gelmeden önce sporcuların ani çıkışların neticesinde fodepar meydana gelmektedir. Özellikle adından da Anlaşılacağı gibi sporcunun ani bir depara kalkması ile birlikte ortaya çıkar. Böyle durumlarda yarış başlamadan hemen sonlandırılır ve ani depara kalkan sporcu uyarılır. Bunun neticesinde ise sporcu ya da sporcular birden fazla kez gerçekleştirdiği durum karşısında diskalifiye ile karşı karşıya kalabilir.