Gazete Vatan Logo
Futbol 'Bize takım olmayı öğretti'

'Bize takım olmayı öğretti'

Ferguson’un eski talebesi Gary Neville, ‘Sir’den öğrendiklerini kaleme aldı

'Bize takım olmayı öğretti'

Manchester United kariyerine 26. senesinde emeklilik kararı alan Alex Ferguson için eski oyuncusu Gary Neville, Daily Mail’de kaleme aldığı yazıyla dünyanın gündemine oturdu. Alt yapıdan itibaren futbolu bırakana kadar Sir ile çalışan Neville’in, anılarını da paylaştığı yazı şöyle:

“Bir Cumartesi sabahı, eski Cliff tesislerinde genç takım maçındaydım. Scholes, Beckham ve üç gol atan Butt ile aynı takımda olduğum için şanslıydım. Chester karşısında devre arasına 3-0 öndeydik. Herbirimiz 16-17 yaşlarındaydık, sevinçten uçuyorduk. Ta ki, soyunma odasına girene dek. Sir Alex Ferguson oradaydı. O da birden sessizleşti. Maçı izlemesi onun için şaşırtıcı değildi ama bu kez devre arası konuşmasını yapmaya karar vermişti ve işe koyuldu.

Bir şey görmüştü.. Belki biraz aşırı özgüven veya rehavet. Bilmemizi sağladı. Dehşete kapılmıştık. Yardımcısı Archie Knox ile birlikte etrafına yaydığı aurayı, o derin İskoç aksanını, odada yürüyüşünü ve her şeyin nasıl bir anda sessizleştiğini görmeliydiniz. Sadece genç takım maçlarını izlemiyordu. 14 yaşımızdayken, perşembe akşamları okulda öğrenci olarak yaptığımız antrenmanlara da geliyordu.
A takıma yükselmiş bir grup olduğumuzda ise bize takım olmanın ne demek olduğunu öğretti. Futbolcuların başını belaya soktuğu ama onun o kişiden çok takıma kızdığı bir iki olayı hatırlıyorum..

Futbolculara çok nadir para cezası verirdi. O tür bir disipline inanmazdı. Ama verdiğinde, müşterek sorumluluk kıstaslarında çuvalladığımız için cezayı genellikle tüm takıma keserdi. Roy Keane bir defasında yanlışlıkla tutuklanmış ve bir gece nezarette kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Ferguson deliye dönmüştü. “Beni niye aramadınız?” dedi. “Neler olduğunu neden anlatmadınız ? Hepiniz evinize gittiniz, yataklarınıza yattınız ve takım arkadaşınızı kendi haline bıraktınız. Neden belaya bulaşmasına izin verdiniz ? Neden onu korumak için orada değildiniz ? Ona göz kulak olmadığınız için hepiniz sorumlusunuz. “ diyerek bize yüklendi.”

‘Beni asla sorgulama’

“Bir kaç yıl sonra, ben kaptanken ve yine benzer bir olay olmuşken takım toplantısında tüm kadroyu cezalandırmasını sorguladım. Kendimde dahil olmak üzere, sorumluluğu gençlerden çok kıdemli oyuncuların taşıması gerektiğini düşündüğüm bir durumdu.

Ferguson beni kenara çekti ve şöyle dedi: “Beni bir daha asla oyuncuların önünde sorgulama.” Birimizin düştüğünde hepimizin açı çekeceğini gösterme inancındaydı. Antrenmanlar zorlu olmalıydı. % 100’ünüzü vermeliydiniz ama rahat bir ortamda neşe ve eğlence içinde geçerdi, çünkü asıl önemli olan futbolcuların sınırlandırılmayıp özgür olmaktı. Her şey oyununuzu daha iyi ifade etmek ve risk almakla ilgiliydi. Hiçbir zaman tutucu olmadı.”

Haberin Devamı