Gazete Vatan Logo
Futbol Bize ne oldu?

Bize ne oldu?

F.Bahçe, G.Saray, Trabzon derken şimdi de şampiyonumuz Bursa Avrupa’da yüzümüzü kızartıyor

Bize ne oldu?

TARİHİNDE ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Bursa tarihe geçmek üzere. Ancak turnuvanın en başarısız takımlarından biri olarak.... Geçen yılı zirvede tamamladıktan sonra büyük umutlarla ve F.Bahçe’nin de elemeleri geçememesi nedeniyle 12 milyon Euro gibi önemli gelirle adım atmıştı Timsahlar, Şampiyonlar Ligi’ne. F.Bahçe, G.Saray ve Trabzon’un da erken havlu atmasıyla birlikte Beşiktaş ile Türkiye’yi temsil etmek gibi önemli bir misyonu da üstlendi yeşil-beyazlılar. Ama 4 maçta ‘sıfır’ çekerken, gol atamayan tek takım olma unvanının da sahibi oldu. Türk takımlarının Devler Ligi’nde gruptan çıkması da uzak bir hayâl oldu.

CEHENNEM ARTIK ‘CENNET’ 

SÜPER Lig’de F.Bahçe’ye 6, Beşiktaş ile G.Saray’a ise 8’er puan fark atan Bursa’nın Şampiyonlar Ligi macerası 2 maç kala şimdiden sonlandı. Matematiksel olarak yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etme şansı var. Ancak bunun için mucizeden daha fazlasına ihtiyacı var.

F.BAHÇE, G.Saray ve Trabzon’a Bursa’nın da eklenmesiyle Türk futbolunun Avrupa’daki imajı iyice sarsıldı. Daha önce gelmekten çekinen ve Türkiye deplasmanını cehennem olarak gören rakipler de artık çok rahat.

MUSTAFA DENİZLİ: Eski ruh ve kalite farkı kaybolup gitti

BİR dönem yakaladığımız kalite ve düşünce farklılığı son yıllarda kayboldu.. Bunun az çalışmakla ilgisi yok.. Belki kolektif anlayışın ön plana çıkacağı çalışmalarda eksikliğimiz olabilir.. Ama senin şampiyonunun bulunduğu grup hangisi olursa olsun, en iyi şartlarda üçüncü olabiliyorsun.. Bu tür başarılar sadece istemekle kazanılmıyor.. O elektriğin her taraftan fışkırması lazım.. Bugüne kadarki büyük başarılarımızda mutlak surette kendimizi aştık.. Kendimizi aşamadığımız zaman bu tabloyu anormal göstermenin manası yok. Normal çizgimizle, ligdeki futbol düzeyiyle yeni hedeflere ulaşamayız, o çizgiyi aşmak da her daim mümkün olmuyor.. G.Saray UEFA’yı kazandığı zaman ne kadar yüksek çizgisi vardı mesela..

ŞENOL GÜNEŞ: Türkiye’de futbolcu olmak çok kolay

BU durum sadece bu sezona özgü değil. Yetenekli oyuncu yapısı anlamında sıkıntı yok. Ama kendi gerçeğimizi görmek istemiyoruz. 2002 ve 2008’deki başarılarla dünya sıralamasında ortalamanın üzerine çıktık, övgüler aldık. Ama futbol ülkesi değiliz. Temel eğitimi bırakıyoruz, parayı ve kişileri çok kullanıyoruz. Saha sonuçlarıyla her şeyi doğru yaptığımızı sanıyoruz.

HERKES kolay yoldan futbolcu olmaya çalışıyor. Garanti alıp bir yerlere gelmek istiyorlar. ‘Hiddink gelsin herşeyi düzeltsin’ mantığı doğru değil. Arda’ları çoğaltmalıyız. Ama gerçek eğitimle. Emek vermeden sonuç istiyoruz. Türkiye’de insanlar tesadüfen futbolcu oluyor. Alttan üst yapıya geçerken kolaya kaçılıyor. Yüksek karakterli oyuncu profiline ihtiyacımız var.

GÜNTEKİN ONAY: Biz oynatmamayı düşünüyoruz

BUNUN birçok sebebi var. Genel anlamda ligimizin futbol kalitesi ve seviyesi çok düştü. Ligimizde çok yavaş ve durağan bir futbol oynanıyor. Takımların en az 4’te 3’ü kendi yarı sahasında bekleyip oynatmamayı bir anlayış olarak benimsemiş durumda. 3-4 takım hariç oynamayı düşünen yok. Fizik güç olarak oyuncularımız kuvvetsiz, tempoları düşük ve devamlılıkları yok.

SON jenerasyonda özellikle yabancı sınırlamasındaki kontenjanın artmasından sonra alttan yetenekli genç oyuncular gelmiyor, gelenlerin önü kapalı veya kimse onlara güvenmiyor. Ön libero diye uydurulmuş sadece Türkçe’de olan bir kelime var. Savunmanın önünde duran, oyuna hiç katılmayan bir futbolcu tanımı.. Ve bizde takımlar bu oyuncu tiplemesinden 2 veya 3 tanesiyle oynuyor.

DANIEL TAYLOR (GUARDIAN): Türk takımları eskiden piranha gibiydi

ŞAMPİYONLAR Ligi grup maçlarının sürprizlerden uzak, sonuçları tahmin edilebilen ve hatta bazen sıkıcı geçtiği bir gerçek. Eskiden Türk deplasmanları piranhalarla dolu sularda yüzmeye benziyordu. Ancak meşaleler ve ‘Cehenneme Hoş Geldiniz’ pankartları yerine karşılama komitesi Sir Alex Ferguson ve Sir Bobby Charlton’ı çiçeklerle karşıladılar. Bursaspor orta sınıf bir rakip. Şimdiye kadarki her maçı kaybettiler. Ferguson kendisini o kadar rahat hissetti ki, Rooney, Owen, Giggs, Valencia, Gibson, Evans, Anderson ve Macheda eksikliklerine rağmen Ferdinand’ı da Türkiye’ye götürme ihtiyacı duymadı. Oyuncular arasında çok net yetenek farkları var.”

‘BURSASPOR ÇOK ÇABUK DAĞILDI’

İNGİLİZ basını M.United’ın Bursa galibiyetini fazla önemsemezken genç yetenek Obertan’ın şık golünü başlıklara çıkardı. İşte Ada’dan bazı manşetler:

The Guardian: United maçı domine ederken Obertan, Manchester’daki çıraklık sınavını Şampiyonlar Ligi’nde ilk golünü atarak başarıyla geçti. Bursa ilk golden sonra takım düzenini kaybetti ve dağıldı.

The Telegraph: Manchester yedeklerle rahat bir deplasman galibiyetine ulaştı.

The Independent: Nani ve Fletcher’In sakatlanması acı yaratırken, Obertan’ın yeteneği acıyı az da olsa dindirdi. Şampiyonlar Ligi’nde görev neredeyse tamamlandı.

Haberin Devamı