Gazete Vatan Logo
Futbol Biz futbolu çok seviyoruz

Biz futbolu çok seviyoruz

İşte bu sloganla başlayıp 31 maçın oynanacağı finaller 22 gün sürecek. Evsahibi bu şampiyona için 400 milyon dolar harcarken, futbol şölenini 3 milyar insan izleyecek. Fransa ise favori

"We Love Football". Herkes bilsede Türkçe karşılığını hemen belirtelim: "Biz futbolu seviyoruz". 1999'da Portekiz Euro 2004'ün evsahipliğini üstlendiğinde işte bu basit sloganla yola çıktı. Eusebio'nun ülkesi, milyarların futbol aşkını bu kısa cümleyle dile getirip TV'den 3 milyar insanın izlemesinin beklendiği Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine dikkat çekti. Evet, Portekiz'in tam 5 yıldır hazırlandığı, 10 stadını yeniden düzenlediği Avrupa Şampiyonası bugün başlıyor.

8 ayrı kentte, 10 farklı statta tam 22 gün boyunca sürecek futbol şöleni, bugün TSİ 19.00'da Collina'nın Portekiz-Yunanistan maçının başlama düdüğünü çalmasıyla start alacak. 22 gün boyunca futbolla yatıp, futbolla kalkacağız. 31 maç oynanacak ve tüm karşılaşmaları TRT-1 ve TRT-2 naklen ekrana getirecek. Gruplardaki son maçlar aynı saatte başlayacağı için bazı maçlar TRT-2'de ekrana gelecek.

Statüye dikkat
FIFA'nın Dünya Kupası'nın ardından kıtalarda ayrı organizasyonlar yapmaya karar vermesiyle Fransız Deleunay tarafından ilki 1960 yıkıda gerçekleştirilen Avrupa Şampiyonası 44 yıllık bir geçmişe sahip. Bu tarihi organizasyonun 12. si ise Portekiz'de düzenlenecek. Finalist 16 takım 4 farklı grupta tek devreli lig usûlü karşılaşacak. Grup maçları sonunda ilk 2'ye girenler çapraz olarak eşleyip çeyrek finale kalacak. Yarı final ve 4 Temmuz'daki tarihi finalin ardından Avrupa şampiyonu belirlenecek. Bu şampiyona için Portekiz 400 milyon dolar harcadı. Portekizliler işe statlarını yenileyerek başladı. 100 milyon dolara Lizbon'da 65 bin 647 kişilik Luz Stadı inşaa edildi. Porto'nun stadı için 50 milyon dolarlık yeni bir harcama yapıldı. Benfica'nın maçlarını oynadığı stat 25 milyon dolar harcanıp genişletildi. Toplam masrafın 400 milyon dolan bulduğu iddia ediliyor. Ülkeye beklenen futbolsever sayısı en az 500 bin, gelir miktarı da 500-600 milyon dolar.

Topun adı Roterio
Futbol her zaman için yeniliklere açık bir spor. Çağa ayak uydurmak zorunda olan FIFA da 2002'nin topu Fevernova'nın pabucunu hemen dama attı, yerine Roterio'yu getirdi. Son 1 yıldır birçok uluslararası maçta bu yeni top denendi. Adidas tarafından üretilen bu topun en önemli özelliği dikişssiz olarak imal edilmesi. Şut atıldığında daha çok isabet sağlandığı iddia ediliyor. Bu topu Beckham çok sevdiğini söylemişti. Roteiro ismi ise Portekiz'in ünlü kaşifi Vasco da Gama'nın günlüğünden geliyor.

Gümüş gol var
1996 ve 2000'nin finallerini hatırlayanlar için Altın Gol'ün önemi çoktur. Almanya, Çekler karşısında 96. dakikada Bierhoff'un golüyle şampiyonluğa ulaştığında Çekler sahada bir anda donup kalmıştı. Yine 2000'de aynı kâbusu İtalya, Fransız yıldız Trezeguet'in hafızalardan silinmeyen ve köşeye giden altın vuruşuyla yaşadı.

Tepkiler alan Altın Gol geçen yıl yerini Gümüş Gol'e bırakmıştı. Ancak FIFA bu yeni uygulamadan da vazgeçti ve l Temmuz 2004 tarihinden itibaren Gümüş Gol'ü kaldırma karan aldı. UEFA da Gümüş Gol sistemini son kez bu turnuvada uygulayacak. Yani 90 dakika berabere biterse 15 dakikalık uzatmaya gidilecek. Bu bölümde gol atan, aksi halde 2. uzatmada gol atan maçı kazanacak.

Pierre'in bıyığı
Şampiyonanın bizim için ilginç bir yanı da ülkemizde oynayan ve eskiden forma giymiş isimlerin finallerde boy gösterecek olması. Meşhur Cola Turka reklamında pala bıyığıyla boy gösteren Pierre Van Hooijdonk, halk kararıyla bıyıksız olarak F.Bahçe ve ülkemizi burada temsil edecek. Fenerli Petkov Bulgaristan, Tomas ve Rapaiç Hırvatistan, Murat Yakın İsviçre formasını giyecek.

G.Saray'da tutunamayan Frank De Boer Hollanda için ter dökerken, Zdravkov, Kirilov, Lazarov, Pazhin Bulgaristan kadrosunda yer alıyorlar. Ayrıca Hakan Yakın da ağabeyi Murat Yakın ile birlikte turnuvanın Türk asıllı oyuncuları olarak izlenecek.

Ödül 240 trilyon
Gelelim işin mali tarafına. Avrupa futbolunun patronu UEFA cömert bir kurum. Sağolsunlar bu turnuvada 200 milyon İsviçre Frangı dağıtmaya karar vermişler. Türk parasıyla 240 trilyon lira. Gelde şimdi finallere katılamadığımız için yanma. Bu para Euro 2000'de 120 milyon frankmış hatırlatalım. Euro 2004'te şampiyonluk için konan ödül 27.5 milyon frank.
Bir kere ayak bastı parası olarak zaten 7.5 milyon alıyorsunuz. Grup maçlarında galibiyete 1 milyon (1.2 trilyon), beraberliğe 5 bin frank ödül var. Çeyrek finale kalırsanız kasanızda 3, yarı finale yükselirseniz 4 milyon frangı cebe indireceksiniz. Şampiyon 10, finalist ise 6 milyon İsviçre Frangı ödüle hak kazanacak. Kısacası işin parasal tarafı çok ama çok kârlı...

Holigan korkusu
Futbol sonuçta görsel bir şölen. Ama bunun tadını kaçıranlar var. Yani işin bir de holigan boyutu yaşanıyor ki, korkmamak imkansız. Belçika ile Hollanda'nın ortaklaşa düzenlediği 4 yıl önceki turnuvayı hatırlayın. Daha doğrusu İngilizler'in kan döktükleri günleri. 17 Haziran 2000'deki Almanya-İngiltere maçında çıkan olaylar hâlâ hafızalarımızda. Bu nedenle başta İngilizler olmak üzere futbol terörünü hesap eden UEFA ve Portekiz Futbol Federasyonu bu nedenle geniş önlemler alınmasını karar verdi. Portekiz'e 50 bin İngiliz bekleniyor.

Şanssız yıldızlar
Portekiz'deki şöleni kaçıracaklar sadece Türkiye değil. Örneğin Ukrayna olmadığı için Shevchenko, Galler finallere kalamadığı için Ryan Giggs gibi starlar bu turnuvada yok. Bir de takımları kalıp kendileri sakatlık, formsuzluk, dilinin, hocasının kurbanı olanlar var. Örneğin Porto formasıyla Avrupa şampiyonluğu yaşayan kaleci Vitor Baia. Scolari onu kadroya almadı. Ferdinand kontrolden kaçtı, İngiltere formasını giyme şansını kaybetti. Fransız Giuly, Rus Onopko, Alman Deisler, İtalyan Inzaghi, İspanyol Mendieta gibi yıldızlar sakatlık ve formsuzluk yüzünden bu şampiyonada yoklar. Fransız yıldız Djibril Cisse ise 5 maçlık cezası yüzünden Euro 2004'e getirilmedi.

1 bilet 500 milyon
Şampiyonaya gidecekler için bir de işin cüzdan boyutunu hatırlatmakta fayda var. Otel fiyatları 60-200 euro arasında değişiyor. Bilet fiyatları ise el yakıyor. Grup maçlarında en ucuz bileti edinmek için 35 euro vermek gerekiyor. Biraz konforlu yer isterseniz 75 euro vermek zorundasınız. Bu ücret final için 270 euro. Yani yaklaşık 500 milyon lira. Ancak finali en konforsuz bölgeden 85 euro'ya da izlemek mümkün.

Haberin Devamı