Gazete Vatan Logo

Omicron belirtileri nelerdir? Omicron’un belirtileri kaç günde ortaya çıkıyor?

Koronavirüsün diğer varyantlarından yüzde 105 oranında daha bulaşıcı olduğu belirtilen Omicron varyantı nedeniyle dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni vaka sayıları rekor kırıyor. Omicron’un semptomları da virüsün diğer mutasyonlarından farklılık gösteriyor. Peki, Omicron belirtileri nelerdir? Omicron’un belirtileri kaç günde ortaya çıkıyor? Omicron varyantında hangi yaş grubu risk taşıyor? İşte detaylar…

Omicron belirtileri nelerdir? Omicron’un belirtileri kaç günde ortaya çıkıyor?

Omicron tüm dünyada etkisini sürdürmeye devam ediyor. Bu zamana kadar ortaya çıkan diğer varyantlardan yüzde 105 daha bulaşıcı olduğu belirtilen Omicron varyantının semptomları da farklılık gösteriyor. Türkiye’de de özellikle İstanbul’da omicron endişesi hakim. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vaka sayılarında ciddi bir artış var. Peki, Omicron belirtileri nelerdir? Omicron’un belirtileri kaç günde ortaya çıkıyor? Omicron varyantında hangi yaş grubu risk taşıyor? İşte detaylar…

OMİCRON BELİRTİLERİ NELER?

Uzmanların bildirdiğine göre, corona virüsün önceki varyantlarının aksine, Omicron ile enfekte olan kişilerin büyük çoğunluğu, nispeten hızlı bir şekilde iyileşen ve hastane bakımı gerektirmeyen semptomlar sahip. Doktorlar, Omicron vakalarının çoğunun sıradan bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi görünme eğiliminde olduğunu tespit etti.

NTV’nin haberine göre, LSU Health Shreveport'ta Gelişen Viral Tehditler Merkezi'nin müdür yardımcısı Dr. John Vanchiere, "Çoğunlukla baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma ve yorgunluk görüyoruz. Öksürük önceki varyantlara göre daha hafif. Ateş daha az yaygın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan, doktorların bildirdiğine göre koku ve tat kaybı, Omicron’da yaygın görülmüyor. Vanchiere, yaşlı hastalar da dahil olmak üzere daha az hastanın nefes darlığı gibi alt solunum problemleriyle ilgili semptomları olduğunu söyledi.

Aynı zamanda belirli semptomların Omicron ile Delta’dan daha fazla ortaya çıktığı gözlemlendi. Bunlardan öne çıkanlarını mide bulantısı, gece terlemesi ve bel ağrısı oluşturuyor.

OMİCRON’UN BELİRTİLERİ KAÇ GÜNDE ORTAYA ÇIKIYOR?

Vanchiere, insanların  Omicron ile enfekte olduğunda semptomların daha hızlı ortaya çıktığını söyledi. Birkaç çalışma, kuluçka süresinin (virüse maruz kaldıktan sonra semptomların gelişmesi için geçen süre)  yaklaşık üç gün olduğunu gösterdi. Buna karşılık, kuluçka süresi Delta varyantında yaklaşık dört, corona virüsün Wuhan’da tespit edilen orijinal varyantında ise beş gündü.

OMİCRON ÖLDÜRÜCÜ MÜ?

Haberin Devamı

Covid-19 ile gelen en büyük tehlike, il, hafif bir hastalığın yaşamı tehdit eden bir hastalığa dönüşmesini oluşturuyor.  Omicron ile bu kesinlikle gerçekleşebilse de, risk Delta varyantından daha düşük görünüyor.

Case Western Reserve Üniversitesi'ndeki bilim insanları, ABD’de Omicron varyantı baskın hale geldikten sonra, 15 ile 24 Aralık tarihleri ​​arasında omicron ile enfekte olmuş 14 bin kişi de dahil olmak üzere, ülke genelinde corona virüs ile enfekte olmuş yarım milyondan fazla insanın sağlık kayıtlarını analiz etti.

Araştırmaya katkıda bulunan Davis, "Bu dönemde, toplulukta Delta varyantı dolaşırken, Omicron vakaları artıyordu” dedi.

Daha sonra araştırmacılar, Delta varyantının dalgasının sonunda enfekte olan kişiler ile Omicron dalgasının erken aşamasında enfekte olanlar arasında bir fark olup olmadığına baktılar. Araştırmayı yöneten ve aynı zamanda Case Western Reserve Üniversitesi'nde bulunan veri bilimcisi Rong Xu, "Fark çok büyüktü ve bunu görmek için karmaşık istatistikler yapmamıza gerek yoktu” dedi.

Haberin Devamı

Xu ve meslektaşları, acil servise gitme ihtiyacı riskinin Delta dalgalanması sırasında yaklaşık yüzde 15'ten, erken Omicron dalgalanması sırasında yüzde 5'e (yaklaşık yüzde 70'lik bir düşüş) düştüğünü ve hastaneye kaldırılma riskinin yüzde 4'ten yüzde 2’ye düştüğünü buldular.

Bununla birlikte, bir kişi hastaneye kaldırıldı ise, kişinin yoğun bakım ünitesine kabul edilme veya solunum cihazına bağlanma riski de Delta dalgalanması dönemine kıyasla Aralık sonunda önemli ölçüde azaldı. Spesifik olarak, yoğun bakım ünitesine kabul edilme riski yüzde 0,8'den yüzde 0,4'e (veya yüzde 50) düştü ve ventilatöre bağlanma şansı yüzde 0,4'ten yüzde 0,1'e düştü.

Öte yandan, Xu ve ekibi, çalışmalarında incelenen insanların yaklaşık yüzde 60'ının aşılandığını bildirdi. Dolayısıyla, bu düşük riskin bir kısmı aşılama nedeniyle olabilir, ancak veriler tamamen, Delta varyantına kıyasla Omicron varyantı ile hastaneye yatış riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

Özellikle, Xu ve ekibi, 5 yaşın altındaki, aşı için uygun olmayan çocuklar ve aşılanmış ancak üçüncü doz aşı olmayan 5 ila 15 yaş arasındaki çocuklar da dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında benzer bir risk azalması gözlemlediğini söyledi. Xu, bu tutarlılığın, Covid-19’un ciddiyetteki azalmanın, kısmen, sadece aşılama durumundaki değişikliklerden değil, Omicron'un kendisinde bulunan değişikliklerden kaynaklandığını da öne sürdü.

Haberin Devamı

OMİCRON VARYANTINDA HANGİ YAŞ GRUBU RİSK TAŞIYOR?

Xu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Yani bu gerçekten Omicron’un Delta’dan farklı olduğunu gösteriyor. Tüm bunlarla birlikte, riskteki bu azalma, Omicron'un herkes için hafif olacağı anlamına gelmez. Yaşlı insanlar veya altta yatan sağlık sorunları olanlar gibi ciddi hastalık riski yüksek olan kişiler için hastaneye kaldırılma olası hala yüksek. Örneğin, 65 yaşın üzerindeyseniz, Omicron varyantı ile Covid-19’dan  hastaneye yatma riskiniz hala yüzde 5'tir, yani bu yaş grubunda enfekte olan 20 kişiden 1'i hastaneye kaldırılacaktır” dedi.