Gazete Vatan Logo

Nezle Nasıl Geçer? Nezle Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Nezle olan kişilerin bol bol dinlenmesi, sıvı alımını artırması ve C vitamini bakımından zengin gıdaları tüketmesi önerilir. Dengeli beslenme ve ağrı kesicilerle de vücudu rahatlatmak mümkündür. 

Nezle Nasıl Geçer? Nezle Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Nezle Nasıl Geçer?

Nezlenin spesifik bir tedavi yöntemi olmadığından vücudun bu virüsü yenmesi beklenir. Bu süreçte hastalara genellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için C vitamini bakımından zengin besinleri tüketmesi önerilir.

Alkol ve kafein tüketiminden uzak durmak, ıhlamur ve ada çayı tüketmek ya da sıvı alımını artırmak nezlenin geçmesini hızlandırır. Nezle olan kişilerin boğaz ağrısı varsa bunun hafifletmek için ağrı kesici pastil veya bal zencefil karışımı tüketmesi de önerilir.

Nezle Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Nezle için spesifik bir tedavi yolu olmadığı için kişilerin dinlenmeleri, C ve D vitamini almaları önerilir. Boğaz ağrısı ve öksürük şikayetleri olan kişiler bal ve zencefil karışımını tüketebilir ya da boğaz pestili kullanabilir. Bol bol su içmek ve dinlenmek nezlenin daha hızlı yenilmesini sağlar. 

Nezle Neden Olur?

Nezleye neden olabilecek birçok farklı virüs olsa da en yaygın olarak karşılaşılan virüs rinovirüs olarak karşımıza çıkar. Vücut genellikle göz, ağız ya da burun yolu ile vücuda girer ve bununla birlikte bulaş gerçekleşmiş olur. Nezle olan biri öksürdüğünde ya da hapşırdığında virüs damlacık yolu ile havaya çıkar ve başka kişilere de bulaşabilir.

Haberin Devamı

Soğuk algınlığı geçiren kişi ile aynı eşyaları kullanmak, el sıkışmak ya da yakın durmak da nezlenin bulaşmasına neden olur. Kalabalık ortamlarda bulunmak, zayıflamış bir bağışıklık sistemi ve mevsim geçişleri nezlenin en sık karşılaşılan nedenleri arasındadır. Bu gibi durumlar nezle olma riskini artıran durumlar olarak karşımıza çıkar. 

Belirtileri Nelerdir?

Nezle belirtileri genellikle virüse maruz kaldıktan ortalama 2 gün sonrasında ortaya çıkmaya başlar. Kişiden kişiye göre belirtilerde değişiklik olsa da genellikle karşılaşılan şikayetler aynıdır. Bezle belirtileri arasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, koku ve tat kaybı, göz sulanması, öksürük, hapşırık ve vücut ağrısı vardır.

Yorgunluk, ateş, baş ağrısı ve nefes darlığı da nezle durumunda gözlemlenen şikayetler arasındadır. Semptomlar kişiden kişiye göre değişebilir ve bazı kişilerde hafif seyrederken bazılarında ağır bir şekilde belirti gözlemlenebilir.

Haberin Devamı