Gazete Vatan Logo

Geniz Akıntısı Nasıl Geçer? Geniz Akıntısı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Geniz akıntısı vücut tarafından fazla mukus üretilmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle kendi kendine geçse de bazı durumlarda doktora başvurmak gerekebilir. 

Geniz Akıntısı Nasıl Geçer? Geniz Akıntısı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?

Geniz akıntısı eğer alerjik bir durumdan dolayı ortaya çıkıyorsa günlük olarak alerji ilaçlarının kullanılması ya da alerji iğneleri geniz akıntısının azalmasını sağlar. Tozsuz ve temiz bir yerde bulunmak, temiz eşyalar kullanmak ve kullanılan eşyaları sık sık değiştirmek de geniz akıntısının geçmesini sağlar. Polenlere alerjisi olan kişilerin bu dönemlerde dışarda çok fazla vakit geçirmemesi de geniz akıntısının ortaya çıkmasını engeller.

Geniz Akıntısı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Geniz akıntısı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabildiği için öncelikle nedeni bulmak gerekir. Her ne kadar sinir bozucu bir durum olsa da geniz akıntısı büyük bir sağlık sorununa neden olmaz. İyi huylu ve vücut tarafından otomatik olarak üretilen geniz akıntısı evde bile tedavi edilebilir. Uyurken başın vücuda göre daha yukarda olması, tuzlu ya da okyanus suyu içeren burun spreylerinin kullanılması geniz akıntısının azalmasını sağlar. 

Geniz Akıntısı Nedir?

Geniz akıntısı diğer adı ile postnazal sızıntı olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Herkesin hayatında en az bir kez yaşadığı geniz akıntısı burunda ve boğazda bulunan bezlerin burun zarlarını nemlendirmek için geliştirdiği bir mukustur.

Haberin Devamı

Normal şartlarda vücudun ürettiği mukus fark edilmeden refleks olarak yutulur fakat çeşitli nedenlerden dolayı vücut fazla mukus üretmeye başlarsa bu durumda hissedilebilir. Vücut tarafından fazla üretilen mukus boğaza doğru akar ve bu da geniz akıntısı olarak tanımlanır. 

Neden Olur?

Geniz akıntısı farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. En yaygın geniz akıntısı nedenleri arasında alerjik durumlar vardır. En yaygın ikinci neden ise bakteriyel enfeksiyon olarak karşımıza çıkar. Ani hava değişimleri, kimyasallara fazla maruz kalmak, temizlik ürünlerini solumak ya da parfüm kokusu insanlarda geniz akıntısının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Nemsiz ve kirli havada uzun süre durmak da geniz akıntısına neden olabilir. Bazı kişilerde geniz akıntısını temizleme kabiliyetinin düşük olması da mukus normal olsa bile geniz akıntısının fazla olmasına neden olabilir.

Haberin Devamı