Kuran'da oruç geçiyor mu? Kur'an-ı Kerim'de oruç ayetleri hangileri? İşte oruçla İlgili Ayetler Ve Hadisler...

Ramazan ayı, Müslümanlar için sadece oruç tutmakla kalmayıp, aynı zamanda ibadetlerde yoğunlaşmak, dua etmek ve manevi arınma sürecine girmek için özel bir dönem olarak dikkat çekiyor. Bu dönemde oruç ile ilgili araştırmalar artıyor. Kur'an-ı Kerim'den ayetler ve Peygamber Efendimizin hadisleri doğrultusunda yapılacak olan ibadetler ve dua yöntemleri de merak ediliyor.
Ramazan-ı Şerif, İslam dininde en mübarek ay olarak kabul edilen Ramazan ayını ifade eder. Bu ay, Kur’an-ı Kerim’in indirildiği Kadir Gecesi’ni içinde barındırır ve İslam’ın beş şartından biri olan oruç ibadetinin yerine getirildiği aydır. Ramazan ayının birinci günü 2025'de mart ayına denk geliyor. Ramazan bu sene, 1 Mart 2025 Cumartesi tarihinde başlayacak. İlk oruç için vatandaşlar 28 Şubat'ı 1 Mart'a bağlayan gece sahura kalkacak. Yani 1 Mart'ta vatandaşlar ilk gün oruçlarını tutacak. 26 Mart Çarşamba günü Kadir Gecesi idrak edilecek. 29 Mart Cumartesi günü ise Ramazan'ın son günü olacak.
KUR'AN-I KERİM'DE ORUÇ GEÇİYOR MU?
Bakara Suresi'nin 183. ayetinde, orucun farz kılındığı belirtilmiş ve orucun Müslümanlar için nasıl bir ibadet olduğunu açıklayan ifadeler yer almaktadır. Ayrıca, orucun kimlere farz olduğu, nasıl tutulması gerektiği ve oruç tutamayanların ne yapması gerektiği gibi bilgiler de bu surede yer almaktadır. Bu ayetler;
- Bakara Suresi 183,
- Bakara Suresi 184,
- Bakara Suresi 185,
- Bakara Suresi 186,
- Bakara Suresi 196. Ayetlerdir.
ORUÇLA İLGİLİ AYETLER VE HADİSLER HANGİLERİ?
Peygamber Efendimiz (s.a.v) oruçla ilgili şöyle buyurmuştur: “İnsanın oruç dışında yaptığı her türlü ibadet kendisi içindir. Fakat oruç tutmak benim içindir, bu nedenle de mükafatını doğrudan ben vereceğim.” (Buhari) Bu hadis, orucun Allah katında ne denli özel ve değerli bir ibadet olduğunu göstermektedir.