Gazete Vatan Logo

Özel plaka nasıl alınır? Özel plaka çıkartma şartları nelerdir?

Kişiye özel plaka almak son dönemlerde oldukça popüler oldu. Aracını kişiselleştirmek isteyenler, adının kısaltmasını alabileceği gibi, parti ve şirket hatta unvan kısaltmalarını da plakalarında kullanabiliyor. Ancak, özel plaka çıkartmak için bazı prosedürleri yerine getirmek gerekiyor. Peki, Özel plaka nasıl alınır? Özel plaka çıkartma şartları nelerdir? İsimli plaka nasıl alınır? İşte detaylar…

Özel plaka nasıl alınır? Özel plaka çıkartma şartları nelerdir?

Aracı kişiselleştirmek isteyenlerin başvurduğu yöntemlerden biri de özel plaka almaktır. Parti adı, takım adı gibi isim kısaltmalarını kullanarak kişiye özel bir plaka satın almak mümkün. Ancak özel plaka çıkartmak adına birtakım şartlara uymak ve belli prosedürlerini yerine getirmek gerekiyor.  

ÖZEL PLAKA NASIL ALINIR?

Özel plaka alabilmek için şahıs ve şirketlerin uyması gerektiği kurallar var. Şahıslar için kimlik belgesi getirmesi yeterli olurken, şirketler için imza sirküleri ve son 6 aylık faaliyet belgesi gerekiyor. Bununla birlikte özel plaka almak için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Bu şartlar başında ise, İstenilen plaka ikamet edilen il ile aynı olması şartı geliyor. Şehir uyumu var ise emniyet müdürlüğüne giderek plakayı sorgulatmak mümkün olabiliyor. Şirket bünyesindeki özel plakalar her yıl 9 ile 19 bin TL arasında değişen vergiler ödemektedir.

Özel plaka başvurusu yapıldığında bir miktar bağış yapmak gerekiyor. Ancak bağış için sabit bir fiyat miktarı bulunmuyor. İstenilen plakaya olan talebe bağlı olarak yapılacak bağış tutarı da değişiklik gösteriyor. Örnek olarak ise takım kısaltmalarına rağbet yoğun olduğu için bağış tutarı da yüksek tutuluyor. Ancak isim kısaltmalarında kişiye özel olduğu için bağış oranı da düşük kalabiliyor.

Haberin Devamı

ÖZEL PLAKA ÇIKARMA ŞARTLARI NELERDİR?

Sıfır araç alırken veya ikinci el araçlarda hazır plakayı alıp kullanmak mümkün.  Ancak özel plaka istenildiği zaman yapılması gereken bazı işlemler bulunuyor. Özel plaka alma şartlarını sağlayan herkes işlemlerini hemen başlatabilir. Bunun için yapılması gerekenler kısaca aşağıdaki gibidir;

 Sıfır araç alırken:

Satış işlemleri noterde yapılmadan önce almak istenilen plakanın boşta olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Bunu öğrenmek için ise emniyet genel müdürlüğüne gitmek ya da internet sitesi aktif ise ildeki emniyet müdürlüğünün sitelerine bakmak gerekiyor.

İnternetten yapılan sorgulamalarda boştaki özel plakaları rezerve etmek mümkün. Rezerve edilen ya da emniyette sorgulatılan plaka için görevli memurun istediği bağış miktarı ödenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Emniyetten alınan makbuzla notere gidip ve araç satış işlemleri başlamadan evvel yetkili kişiye plaka değişimi yapmak istediğinizi söylemeniz gerekiyor.

İşlemler yapıldıktan sonra noterden alınan kağıtla en yakın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ofisine gitmelisiniz. Burada özel plaka yoğunluğa bağlı olarak yarım saat içerisinde özel plakanızı bastırmak mümkündür.

İkinci el araç alırken:

Plaka sorgulatılır, daha sonra ayırtılarak emniyete bağış tutarı ödenir. Noterden önce aracın ön ve arka plakaları sökülür. Notere gidilir ve devir işlemlerinden önce plaka değişikliği yapılacağı belirtilir. Eski plakalar Notere teslim edilir. Noterden alınan belgeyle Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ofisine gidilir. Plaka bastırılır ve araca takılır.

İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde yoğunluktan dolayı özel plaka çıkartmak daha masraflı ve daha uzun sürüyor. Bu nedenle emniyet genel müdürlüğünün sitesinde bir araç plaka sorgulama sistemi var ise işlemler daha hızlı şekilde ilerler. Ancak aksi taktirde yoğunluktan dolayı bekleme süreleri artabiliyor.

Haberin Devamı