Gazete Vatan Logo
Magazin Ürdün'ün en mütevazi prensi

Ürdün'ün en mütevazi prensi

Raşid el Hasan, barış için dinlerin buluştuğu İstanbul'daki toplantılara katılan din adamlarının en genci ve mütevazısı... Cambridge Üniversitesi mezunu Prens, dünyanın neresinde bir felaket olursa olsun uçağa atlayıp yardıma koşuyor

Kral Hüseyin'in yeğeni, Kral Abdullah'ın kuzeni olan 26 yaşındaki Prens Raşid'in Avrupa'daki prenslerden çok değişik bir kişiliği var: Dünyanın neresinde olursa olsun, hangi ülke doğal afetler yüzünden perişan durumdaysa, bir kargo uçağına atlayıp oraya koşuyor. Üstelik bunu göstermelik olsun diye yapmıyor. Prens'in bu özelliklerini Ürdün'ün Fahri Başkonsolosu Mithat Özbek'ten öğreniyorum. O, Prens Raşid'in Pakistan'daki deprem bölgesindeki çalışmalarına, sırf bu dinler arası toplantı yüzünden ara verdiğini ve Türkiye'den ayrılınca Sudan, Felluce veya Bosna'daki halka koşacağını söylüyor. Ama Prens'in bunları anlatmaktan hoşlanmadığını da ilâve ediyor.

Cambridge Üniversitesi'nin oryantalist bölümünü bitiren Prens Raşid, uluslararası entelektüelliği ile tanınan ve şu günlerde Kraliçe Elizabeth'le birlikte ingiltere'de avlanan babası Prens Hasan gibi ne helikopter, ne de diğer aile bireyleri gibi uçak kullanmaktan hoşlanıyor: "Ben ayaklarımın yere basmasını isterim" diyor ve deniz aşığı olduğunu söylüyor.

El Kaide'den nefret ediyoruz
Pakistanlı annesi Prenses Servet'in engelli çocuklar için uğraşına hayranlığını anlatan Raşid, ülkesindeki bazı gençlerin El Kaide sempatisinin kısa bir süre önceki bombalı saldırılardan sonra nefrete dönüştüğünü söylüyor ve "Bu bombalama bir nevi halkı uyandırma işaretiydi. Eskiden gençlerin yüzde sekseninin hayran olduğu El Kaide'nin kredisi yüzde ellilere düştü" diyor.

Raina'nın eğitime katkısı büyük
Kuzeni Kral Abdullah ile Kraliçe Raina'nm, özellikle Ürdünlü genç kızların eğitimi üzerinde büyük gayretleri olduğunu söyleyen Prens Raşid Türkiye'deki gençliğin son derece vatansever olduğunu gözlemlediğini ve Pakistan'daki depreme ilk gelen kurtarıcıların Türk olmasından duyduğu mutluluğu anlatıyor.

Ailesindeki tek bekâr olan Prens Raşid: "Babam, her istanbul dönüşümde bir Türk gelin adayıyla tanışıp tanışmadığımı sorar. Otuzumdan önce evliliğe hazır olmayacağımı biliyorum." Ortaköy'e ilk defa gelen genç Prens münasip bir ev bulursam kendisine haber vermemi isteyince Mithat Özbek fiyatlardan bahsetti. O da hemen vazgeçti. Bu kadar akıllı bir insanın ağzından düşürmediği sigarası için uyarıda bulunacak oldum.

"Keşke, keşke bırakabilsem" dedikten bir dakika sonra bir sigara daha yaktı...

Haberin Devamı