Gazete Vatan Logo

Nurullah Ataç eserleri nelerdir? Nurullah Ataç eserlerinin özellikleri...

Nurullah Ataç deneme ve eleştiri türündeki eserlerinde örnek gösterme, alıntılama ve sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yollarını sık sık kullanmıştır. 

Nurullah Ataç eserleri nelerdir? Nurullah Ataç eserlerinin özellikleri...

Günce, söyleşi, deneme ve eleştiri türünde eserler veren Nurullah Ataç, 1898 yılında İstanbul'da doğdu. 50'den fazla kitabı Türkçeye çeviren Nurullah Ataç'ın, en önemli çeviri eserlerinden bazıları şunlardır: 

1- Gustave Flaubert - Madam Bovary 

2- Françoise Sagan - Hoş Geldin Hüzün 

3- Andre Gide - Pastoral Senfoni 

4- Marcel Proust - Swann'ların Tarafı 

5- Albert Camus - Mutlu Ölüm 

Nurullah Ataç Eserleri Nelerdir?

1- Karalama Defteri 

1952 yılında yayımlanan kitapta Edebiyat-ı Cedicelerin, Abdülbaki Gölpınarlı, Emile Zola ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kitaplarını eleştirdi. Nurullah Ataç'ın en çok okunan kitaplarından biri olan Karalama Defteri, bu zamana kadar 19 baskı yaptı. 

2- Ararken 

Toplam 25 denemeden oluşan Ararken kitabında hem güncel meseleler hem de edebiyat ile ilgili konular yer almaktadır. Yazar, "Şiir mi Güç Nesir mi" başlıklı denemesinde, şiir ve öykü / roman türündeki eserlerin yazımında karşılaşılan zorlukları karşılaştırdı. Ararken kitabında Abdülhak Hamit ve Andre Gide üzerine de denemeler bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

3- Diyelim / Söz Arasında 

Yazar, Diyelim / Söz Arasında adlı kitabında, yazar ve eleştirmenlerin görevlerini sıralamış, bunun dışında William Shakespeare, Bertol Brecht, Gustave Flaubert gibi yazarların eserlerini eleştirmiştir. 

4- Sevgi Üzerine Sözler 

Yazarın ölümünden sonra yayımlanan bu kitapta, sevgi üzerine yazdığı denemeleri bir araya getirilmiştir. 

5- Okuruma Mektuplar 

1958 yılında yayımlanan kitapta Nurullah Ataç'ın kendisine gönderilen mektuplara cevaben yazdığı mektuplar yayımlanmıştır. 

Nurullah Ataç Eserlerinin Özellikleri 

1- Nurullah Ataç, olay yazıları değil düşünce yazıları kaleme almıştır. 

2- Nurullah Ataç, yaptığı kitap eleştirilerinde Türk Edebiyatı ile Avrupa Edebiyatını karşılaştırmış, iki edebiyatın benzer ve farklı yönlerini analiz etmiştir.

3- Yazar, eserlerinde divan edebiyatı ile modern şiir arasındaki farkları da ayrıntılı bir şekilde okura sunmuştur. 

4- Nurullah Ataç deneme ve eleştiri türündeki eserlerinde örnek gösterme, alıntılama ve sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yollarını sık sık kullanmıştır. 

Haberin Devamı

5- Yazarın en önemli özelliği eserlerinde öz Türkçe kullanmasıdır. Nurullah Ataç, Fransızca ve İngilizce kelimelerin yerine Türkçe kelimeler önermiş ve kendisi de eserlerinde öz Türkçe olan kelimeleri kullanmıştır.