Nurullah Ataç eserleri nelerdir? Nurullah Ataç eserlerinin özellikleri...

Nurullah Ataç deneme ve eleştiri türündeki eserlerinde örnek gösterme, alıntılama ve sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yollarını sık sık kullanmıştır.�
Günce, söyleşi, deneme ve eleştiri türünde eserler veren Nurullah Ataç, 1898 yılında İstanbul'da doğdu. 50'den fazla kitabı Türkçeye çeviren Nurullah Ataç'ın, en önemli çeviri eserlerinden bazıları şunlardır:
1- Gustave Flaubert - Madam Bovary
2- Françoise Sagan - Hoş Geldin Hüzün
3- Andre Gide - Pastoral Senfoni
4- Marcel Proust - Swann'ların Tarafı
5- Albert Camus - Mutlu Ölüm
Nurullah Ataç Eserleri Nelerdir?
1- Karalama Defteri
1952 yılında yayımlanan kitapta Edebiyat-ı Cedicelerin, Abdülbaki Gölpınarlı, Emile Zola ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kitaplarını eleştirdi. Nurullah Ataç'ın en çok okunan kitaplarından biri olan Karalama Defteri, bu zamana kadar 19 baskı yaptı.
2- Ararken
Toplam 25 denemeden oluşan Ararken kitabında hem güncel meseleler hem de edebiyat ile ilgili konular yer almaktadır. Yazar, "Şiir mi Güç Nesir mi" başlıklı denemesinde, şiir ve öykü / roman türündeki eserlerin yazımında karşılaşılan zorlukları karşılaştırdı. Ararken kitabında Abdülhak Hamit ve Andre Gide üzerine de denemeler bulunmaktadır.
3- Diyelim / Söz Arasında
Yazar, Diyelim / Söz Arasında adlı kitabında, yazar ve eleştirmenlerin görevlerini sıralamış, bunun dışında William Shakespeare, Bertol Brecht, Gustave Flaubert gibi yazarların eserlerini eleştirmiştir.
4- Sevgi Üzerine Sözler
Yazarın ölümünden sonra yayımlanan bu kitapta, sevgi üzerine yazdığı denemeleri bir araya getirilmiştir.
5- Okuruma Mektuplar
1958 yılında yayımlanan kitapta Nurullah Ataç'ın kendisine gönderilen mektuplara cevaben yazdığı mektuplar yayımlanmıştır.
Nurullah Ataç Eserlerinin Özellikleri
1- Nurullah Ataç, olay yazıları değil düşünce yazıları kaleme almıştır.
2- Nurullah Ataç, yaptığı kitap eleştirilerinde Türk Edebiyatı ile Avrupa Edebiyatını karşılaştırmış, iki edebiyatın benzer ve farklı yönlerini analiz etmiştir.
3- Yazar, eserlerinde divan edebiyatı ile modern şiir arasındaki farkları da ayrıntılı bir şekilde okura sunmuştur.
4- Nurullah Ataç deneme ve eleştiri türündeki eserlerinde örnek gösterme, alıntılama ve sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yollarını sık sık kullanmıştır.
5- Yazarın en önemli özelliği eserlerinde öz Türkçe kullanmasıdır. Nurullah Ataç, Fransızca ve İngilizce kelimelerin yerine Türkçe kelimeler önermiş ve kendisi de eserlerinde öz Türkçe olan kelimeleri kullanmıştır.