Gazete Vatan Logo

Töre cinayetleri İngiliz basınında

İngiltere'de yayınlanan The Independent gazetesi, geçtiğimiz Şubat ayında Berlin'de erkek kardeşleri tarafından öldürülen Hatun Sürücü'nün hikayesine geniş yer ayırdı

Rahat yaşam tarzı ve çok sayıda erkek arkadaşı olduğu gerekçesiyle kardeşi Ayhan Sürücü tarafından vurularak öldürülen Hatun Sürücü'nün töre cinayetine kurban giden ilk Müslüman kadın olmadığını belirten gazete "Sadece 2005 yılında Berlin'deki Müslüman toplum içerisinden 6 kadın Sürücü gibi töre cinayetine kurban gitti. Son 8 yıl içerisinde Almanya'da buna benzer 45 dava daha görüldü" dedi.

'BAZI TÜRKLER TÖRE CİNAYETİNE SICAK BAKIYOR'
Olayın Almanya hükümetini ülkedeki göçmen politikasını gözden geçirme konusunda harekete geçirdiğini de belirten Independent, Almanya'daki kimi Türklerin töre cinayetlerine 'sıcak baktığı' mesajını verdi. Gazete, "Sürücü'nün öldürüldüğü otobüs durağının yakınındaki bir ilkokulda okuyan 13 yaşındaki çocuk, diğer bir çok yaşıtı gibi, Hatun Sürücü'nün 'öldürülmeyi hakettiğini' düşünüyor' dedi.

7 Şubat 2005'de gerçekleşen korkunç olayda, Mutlu, Alparslan ve Ayhan Sürücü, kız kardeşleri olan Hatun Sürücü'yü 'ahlak dışı davrandığı' gerekçesiyle öldürmeyi planlamış ardından küçük kardeş Ayhan Sürücü silaha sarılarak Hatun'u çocuğunun gözleri önünde öldürmüştü. Hatun Sürücü'nün kapanmayı reddettiği ve zorla evlendirildiği kuzeni olan ilk kocasına geri dönmeyi reddettiği için aile üyeleri tarafından namuzsuzlukla suçlandığı kaydedilmişti.

Independent gazetesi, Berlin'de sürmekte olan davada Ayhan Sürücü'nün suçu kendisinin üzerine aldığını yazdı. Gazete, Ayhan Sürücü'nün mahkemede söylediği "Davranışlarını ahlak dışı buluyordum. Küçük çocuğunun ileride uyuşturucu bağımlısı olmasından korktum. O gün kendisini eve çağırıp konuştum. O da bana kimle isterse onunla yatağa girebileceğini söyledi. Bunu kaldıramadım. Tabancamı çıkartıp O'nu vurdum. Pişmanım" sözlerine yer verdi.

Haberin Devamı