Gazete Vatan Logo

Tempomat Nedir, Ne İşe Yarar? Tempomat Nasıl Çalışır?

Tempomat, aracınızı kontrol etmek için temel donanım olan hız sabitleyici, uzun mesafelerde hızı otomatik olarak dengeler. Genellikle hız sınırlayıcı ile karıştırılan hız sabitleyici, aynı işlevlere sahip değildir. Hız sabitleyici tempomat, sürücünün aracının hızını otomatik olarak ayarlamasını sağlayan bir sürücü yardım sistemi olmaktadır.

Tempomat Nedir, Ne İşe Yarar? Tempomat Nasıl Çalışır?

Tempomat Nedir?

Genel olarak, tempomat kaydedilmiş olan hızı korumak adına aracı kendiliğinden hızlandırmaktadır. Aynı zamanda frenleme işlemini de yapmaktadır. Örnek verecek olursak, sollamak amacı ile hoşlandığınız zaman kayıtlı olan hız silinmez.

Bu noktada sollama yapıldıktan sonra ayağınız gaz pedalından çekildikten sonra da tempomat tekrardan kayıtlı hızı ayarlamaktadır. Tempomatı, tempomat kolu aracılığıyla kumanda edebilirsiniz. Kontrolü de araç modeline göre genelde direksiyon simidi solunda yer alan bir anahtara ya da direksiyon simidine takılan bir kumanda olmaktadır.

Seyir kontrolü sembolü ise, programlanan hızı gösteren bir ok bulunan bir kadranı temsil eder. Seyir kontrolünün kullanımı çok özel yol koşullarında mümkündür. Hız sabitleyicinizi departman, otoyol veya ulusal tip yollarda akan trafiğe sahip uzun düz hatlarda açmanız şiddetle tavsiye edilir. 

Tempomat Ne İşe Yarar?

Genelde seyir kontrolünün kullanımı çok özel yol koşullarında mümkündür. Hız sabitleyicinizi departman, otoyol veya ulusal tip yollarda akan trafiğe sahip uzun düz hatlarda açmanız şiddetle tavsiye edilir. 

Haberin Devamı

Karayolu trafiğinin genelde yoğun olduğu yerleşim alanlarındadır.

Mevcut yol kullanıcılarının çeşitliliğinden bahsetmiyorum dolayı bisikletçiler, yayalar, kamyonlar, otobüsler yokuş aşağı bir yolda, sürücü fren yapma eğiliminde olacağı için tempomat, fiilen devre dışı bırakacaktır. Kaygan bir yolda sürücü aracının kontrolünü kaybedebilir, b6 noktada tempomat devreye girmektedir.

Bazı araç modellerinin çekiş kontrol sisteminin, çok virajlı bir yolda tahrik tekerleklerinin yola yeterince tutunmaması durumunda da tempomatı otomatik olarak devre dışı bıraktığı da unutulmamalıdır. Sürücü sık manevralar yapmakla yükümlüdür: vites değiştirme, hızlanma ve frenleme gibi durumlarda tempomatın işlevsel özellikleri olmaktadır. 

Tempomat Nasıl Çalışır?

Sürücü, istenen hızı programlayarak tempomatı etkinleştirir. Hız sensörü, hız ayar noktasını motor kontrol ünitesine gönderir. Aynı zamanda hız sensörü gaz pedalı görevini üstlenir ve motor devrini programlanan hıza göre sürekli olarak ayarlar.

Haberin Devamı

Gaz kablosu olmayan daha yeni araçlarda, hız sensörü gaz kelebeği kontrol mikro motorunu kontrol eder. Seyir kontrolü kontrolleri genellikle, çalıştırılacak birkaç düğmeyle direksiyon simidinde veya söz konusu direksiyon simidinin solundaki bir comodo üzerinde bulunmaktadır.

Regülatör üzerinde bulunan komutlar araç modellerine göre değişiklik göstermektedir. Tempomat çalıştırmak için genellikle "set" düğmesine basmak ve art arda basarak istenen hızı (110, 120, 130 km/s) girmek yeterlidir, ardından vites kutusu tipine bağlı olarak sistem çalışmaktadır.