Gazete Vatan Logo

Takometre Nedir, Ne İşe Yarar? Takometre Türleri Nelerdir?

Takometre, motorlu cihazlarda kullanılmakta olan RPM saati veya devir saati olarak bilinmektedir. Motorun birim zaman içerisindeki devir sayısını ölçen ve gösteren bir devir saati olarak ifade edilebilir. Genel olarak takometre, dakika bazında ölçüm yapmaktadır. Yani bir dakikadaki dir sayısının ölçülerek gösterildiğini söylemek mümkün olmaktadır.

Takometre Nedir, Ne İşe Yarar? Takometre Türleri Nelerdir?

Takometre Nedir, Ne İşe Yarar?

Takometre, özellikle nakliye şoförleri tarafından yasalara göre belirlenen sürüş sürelerinin ve hız sınırlarının geçilmemesini sağlayarak trafikte can güvenliğini güvence altına almaktadır. Trafik denetimleri sırasında sürücülerin ayrıntılı bir şekilde kontrol edilebilmeleri için aracın kullanım süreleri, aracın hızı, sürücünün dinlenme bilgileri, aracı kullanan sürücünün kimlik bilgileri gibi bilgileri hafızasında saklayan bir cihaz olarak ifade edilebilir.

Takometre, özellikle uzun yol şoförleri açısından can ve mal güvenliği sağlayan bir cihaz olarak bilinmektedir. Başta otobüsler ve kamyonlar olmak üzere çeşitli taşıtlara monte edilebilen bir cihaz olarak ifade edilebilir. 

Takometre, gidilen mesafe ve sürat gibi bilgileri kayıt etmek için cihazlara yerleştirilen bir araç olarak bilinmektedir. Özellikle kamyonlarda ve otobüslerde kullanılmaktadır. Sürücülerin güvenliğini sağlamak için kullanılan takometre aynı zamanda şirketler tarafından şoförlerin faaliyetlerinin izlenmesine ve takip edilebilmesine de olanak sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Takometre tarafından şoförün faaliyetleri seçilen modlardan birisine uygun olacak şekilde kayıt edilir. Taşıtın harekete geçmesiyle birlikte ise sürüş modu cihaz tarafından otomatik olarak aktif olur. Birçok ülkede uzun yol şoförleri tarafından takometre kullanımı zorunlu tutulmuştur. Takometre verilerine müdahale edilmesi ise kanun açısından suç teşkil etmektedir. 

Takometre Türleri Nelerdir?

Kullanılan takometre türlerinin farklılık gösterdiğini söylemek mümkün olmaktadır. Özellikle üretilen yeni nesil takometrelerin dijital, analog, temaslı, temassız, zaman ve frekans ölçümü şeklinde farklı türlere sahip olduğu ifade edilebilir.

Söz konusu olan takometre türlerinin her birinin farklı bir özellik sunduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Takometrelerin çalışma prensipleri düşünüldüğünde ise oldukça basit sistemleri bulunduğu ifade edilebilir. 

Genel olarak değerlendirildiğinde takometrelerin eski ve yeni nesil olmak üzere iki farklı şekilde bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Yeni nesil takometre türleri;

Haberin Devamı

Analog,

Dijital,

Temaslı,

Temassız,

Zaman ve frekans ölçümlü takometreler olarak bilinmektedir. 

Tüm takometre türlerinin ise farklı bir özellik sunmasına bağlı olarak kullanım alanlarında çeşitlilik görülmesi mümkün olmaktadır. Kullanılan takometreler sayesinde olası sorunların ve tehlikelerin önceden tespit edilerek engellenmesinde etkin bir role sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. En fazla kullanılan takometre çeşitleri arasında ise dijital takometreler yer almaktadır. Kolay ve etkin bir kullanıma sahip olduklarını söylemekte mümkün olmaktadır.