Gazete Vatan Logo

Şaft Nedir, Ne İşe Yarar? Şaft Arızaları Nelerdir?

Aracın bağlantı ve aktarma konusundaki en önemli sistemleri içerisinde şaft gelmektedir. Genel anlamı üzerinden ise şanzımanı defransiyele bağlayan parça olarak ele alındığını söylemek mümkün. Aynı zamanda öne çıkan görevi doğrultusunda gücü aktaran bir parçadır. Sonuç olarak motordan almış olduğu gücü doğrudan tekerleklere ulaştırmak suretiyle aracın hareket etmesine imkan verir.

Şaft Nedir, Ne İşe Yarar? Şaft Arızaları Nelerdir?

Bu bağlamda bir aracın kalkması ve hareket etmesi için en temel sistemler içerisinde olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda araç içerisinde hareketli bir parça olarak öne çıkan şaft, aracın çalışmasıyla birlikte devamlı görevini yerine getirir.

Şaft Nedir?

Değişik marka ve modellerde ortak şekilde bulunan en önemli parçalar içerisinde şaft gelmektedir. Genel anlamı üzerinden ise araç içerisinde şanzımanı defransiyele bağlayan bir bağlantı parçası olarak öne çıktığını söylemek mümkün. Özellikle üzerine almış olduğu görev ile beraber aracın vazgeçilmez önemli parçaları arasında gelir.

Çünkü doğrudan motor ile beraber teker arasındaki gücü aktarma görevini üstlenir. Bu sebepten dolayı şaft üzerinde herhangi bir arıza söz konusu olduğunda en yakın servise gitmek en önemli husustur. Aksi takdirde motor ile beraber teker üzerinden birçok farklı araç aksanında hasarlar meydana gelebilir.

Şaft Ne İşe Yarar?

Genel çerçevede aracın gücünü arttıran sistem olarak saft öne çıkmaktadır. Daha çok motordan almış olduğu gece tekerlekleri aktarmak suretiyle aracın hareket etmesine imkan vermektedir. Böylece aracın hareket etmesine olanak vererek performansını da arttırma imkanı tanır. Diğer yandan araç hareket halinde olduğu sürece aynı şekilde şaft da devamlı olarak hareket eder.

Haberin Devamı

Bu doğrultuda aracın en önemli sistemleri içerisinde olduğunu ifade etmek mümkündür. Zira yaşanabilecek olası şaft arızası ile beraber araca yeterli oranda güç gitmeyebilir ya da araç hiç hareket etmeyebilir. Böyle durumlarda en yakın bir servise giderek gerekli sorunu gidermek büyük önem taşımaktadır.

Şaft Arızaları Nelerdir?

Yaşanan bazı belirtiler ile birlikte araçta şaft arızası olduğu anlaşılabilir. Özellikle motordan almış olduğu gücü doğrudan tekerleğe ulaştıran bir sistem olduğu için, bu sistemin arızasının giderilmesi büyük önem arz etmektedir.

- Kardan milinde normalin dışında bazı istenmeyen sesler gelir.

- Aracı kaldırırken ya da fren yaparken tak diye bir ses duyulur.

- Araç seyir halindeyken yoğun bir titreme yaşanabilir.

Haberin Devamı

- Aracın performansında ve kalkış ile duruma anında ciddi performans sorunları yaşanabilir.

Genel olarak yukarıda verilen arızalar şaft problemi olduğunu anlatmaktadır. Bu gibi durumlarda en yakın servis üzerinden ilgili çalışmaların yapılması gerekir.