Gazete Vatan Logo

Rasim Özdenören kimdir, nereli, kaç yaşında? Rasim Özdenören’in edebi kişiliği, sözleri, kitapları ve eserleri!

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet töreninde Merve Nur Uçar'ın yaptığı konuşma sosyal medyanın en çok konuşulan konuları arasına girdi. Merve Nur Uçar’ın okul birincisi olarak çıktığı kürsüde Rasim Özdenören'in “Ya bu deveyi güdecek, ya bu diyarda kalacağız, çünkü diyarda bizim devede bizim” sözlerine yer vermesi sonrası Rasim Özdenören hakkında yapılan aramalar arttı. Peki, Rasim Özdenören kimdir? Çapa’da 1. Olan Merve Nur Uçar'ın sözlerini kullandığı Rasim Özdenören’in edebi kişiliği, sözleri, kitapları ve eserleri…

Rasim Özdenören kimdir, nereli, kaç yaşında? Rasim Özdenören’in edebi kişiliği, sözleri, kitapları ve eserleri!

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 195. Mezuniyet Töreni'ni dün gerçekleştirildi. Mezuniyet törenine okula birincisi olarak giren ve okulu birincilikle tamamlayan Merve Nur Uçar’ın konuşması damga vurdu. Uçar, konuşmasında, “Aynı okuldan mezun olmanın gururuyla yetinmeyip yeni Aziz Sancar’lar olacağız. Şu an yurtdışında var olan imkanları ülkemize kazandıracağız. İlim yolunda var gücümüzle çalışacağız. Rasim Özdenören’in deyimiyle, hem bu deveyi güdecek, hem bu diyarda kalacağız. Çünkü devede bizim diyarda” diye konuştu. Söz konusu ifadelerin ardından “Rasim Özdenören kimdir?” sorusuna yanıt aranmaya başlandı.

Rasim Özdenören kimdir?

1940'ta Maraş'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Maraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini ve İ.Ü. Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman olarak çalıştı. Bir ara araştırma amacıyla ABD'nin çeşitli eyaletlerinde, 1970-1971'de iki yıl kadar kaldı. 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine geldi. Aynı bakanlıkta bir yıl da müfettişlik yaptı. 1978'de istifa ederek ayrıldığı devlet memurluğuna bir süre sonra tekrar döndü.

Haberin Devamı

Özdenören, Denize Açılan Kapı adlı eseriyle 1984 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikâyecisi Ödülü'ne layık görülmüştür. İki Dünya adlı deneme kitabı da 1978'de Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından fikir dalında Jüri Özel Ödülü'nü kazanmıştır."

Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikayeleri ayrıca TV filmi yapılmış, bunlardan Çok Sesli Bir Ölüm, Uluslararası 1977 Altın Prag TV Filmleri Festivali'nde Jüri Özel Ödülü aldı. Bu ödül de, TRT Televizyonu'nun ilk ödüllerindendir.

Rasim Özdenören'in Eserleri

Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler

Kafa Karıştıran Kelimeler

Müslümanca Yaşamak

Yaşadığımız Günler

Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı

Çarpılmışlar, Çözülme

Çok Seseli Bir Ölüm

Gül Yetiştiren Adam

Hastalar ve Işıklar

Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti

Ruhun Malzemeleri

Ben ve Hayat ve Ölüm

Yeniden İnanmak

Denize Açılan Kapı

Red Yazıları

Acemi Yolcu

Haberin Devamı

İpin Ucu

Çapraz İlişkiler

Kent İlişkileri

Kuyu

Yüzler

Köpekçe Düşünceler

Düşünsel Duruş

Toz

Aşkın Diyalektiği

Eşikte Duran İnsan

Yazı, İmge ve Gerçeklik

Ansızın Yola Çıkmak

Hışırtı

İki Dünya

İmkânsız Öyküler

Siyasal İstiareler

Açık Mektuplar

Ödülleri

Türkiye Milli Kültür Vakfı Jüri Özel Ödülü, 1978 (İki Dünya adlı deneme kitabı ile)

Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikâyecisi Ödülü, 1984 (Denize Açılan Kapı ile)

T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 2015

Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü, 2016

Sözleri

Allah' tan başkasından korkmanın, hele bir insandan korkmanın aşağılık bir şey olduğunu fark ediyor.

bana gelince... kimse oldu­ğum gibi görmek istemiyor beni. Nasıl söylesem, her­kes kendi icat ettiği gibi bakıyor bana.

Nedensiz, tu­haf bir sıkıntı, tuhaf bir yalnızlık içinde duyumsuyordum kendimi. Belki de birdenbire başladı. Ya da öteden beri vardı da böyle bir şey içimde, birdenbire ortaya çıkıverdi.

"biz hepimiz lüzumundan fazla ciddiyiz… belki de bunun için mutlu olamıyoruz..."

Yürüyorum ama ayağım yere basmıyor, saydamlaşmı­şım gibi. Gelecek hakkındaki tasarılar da suya düşü­yor. Geçmiş de yitiyor. Bencillik de değil kendinizi kaptırdığınız duygu. Çünkü artık kendinizi de düşün­mediğinizi biliyorsunuz. Başkalarını mı düşünüyorsu­nuz, onların kaygısını mı besliyorsunuz içinizde? O da değil. Yalnızca mekândan, dünyadan, çevrenizden bir uzaklaşma hali. Yeniden kendinize gelmeniz için bir şeyle sarsılmanız gerek. Çok güçlü bir şey olmasa da olur o şey...

Haberin Devamı