Gazete Vatan Logo

Plasebo Etkisi Nedir, Neden Olur? Plasebo Etkisi Nasıl Kullanılır?

Plasebo etkisi son zamanlarda sıklıkla duyulmaya başlanmış olan bir terim olma özelliğine sahiptir. Farmakolojik açıdan etkisi bulunmayan bir ilacın sadece telkine dayalı bir şekilde bir etki ortaya çıkarması plasebo etkisi olarak adlandırılmaktadır. Plasebo kelimesinin aynı zamanda Latince kökenli bir kelime olduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır. 

Plasebo Etkisi Nedir, Neden Olur? Plasebo Etkisi Nasıl Kullanılır?

Plasebo Etkisi Nedir?

Plasebo etkisinin aslında fiziksel olarak tedavi sağlamaya yönelik bir imkan sağlamadığı söylenebilir. Tamamen telkin gücüyle bir tedavi sağlanması söz konusu olmaktadır. Plasebo etkisi, Latince de hoşnut etmek manasına gelmektedir. Plasebo etkisinin sağlanması için kullanılmakta olan ilacın aslında tedaviye yönelik bir etkiye sahip olmadığını söylemek mümkündür. 

Plasebo etkisi ile aslında hastanın verilen ilacın tedavi için işe yarayacağına ve etki sağlayacağına inandırılması gerekmektedir. Hastanın inanması ve bilinçaltında bu tedavi yönteminin uygulanması halinde iyileşeceğine inanmasıyla, tedaviden sonuç alınması mümkün olmaktadır. Plasebo etkisinin aynı zamanda tedavi gücünü sadece hastanın ilacın işe yarayacağına inanmasından aldığını söylemekte mümkün olmaktadır. 

Plasebo Etkisi Neden Olur?

Plasebo etkisinin oluşabilmesinin temelinde bilinçaltı ve telkin gücü yer almaktadır. Hastanın plesebo etkisiyle iyileşebilmesi için verilen ilacın işe yarayacağına inanması gerekmektedir. İlaç ağızdan alınabileceği gibi enjeksiyon yoluyla da verilebilmektedir. Aynı zamanda plasebo etkisinin sağlanabilmesi cerrahi girişimlerle de sağlanabilmektedir. Tıp tarafından kesin olarak açıklanamamakla birlikte plasebo etkisinin insanların istemeleri durumunda kendi kendilerine iyileşmelerine dair bir güçleri bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır. 

Haberin Devamı

Aslında temel olarak, fiziksel bir tedavi gücüne sahip olmasa bile hastanın bu tedavi yönteminin kendisini iyileştireceğine inanmasıyla birlikte iyileşmesi mümkün olabilmektedir. Plasebo etkisinin sağlanabilmesinin telkine yönelik bir etki oluşturacağı da söylenebilmektedir. İlacın doğrudan beklenen etkiyi yaratmaması ancak psikolojik olarak tedavide işe yaraması için inanç güçlü bir etkiye sahip olarak ifade edilebilmektedir. 

Plasebo Etkisi Nasıl Kullanılır?

Farmakolojik olarak bir etkiye sahip olmayan ilacın, tamamen iyileştirici bir etkisi bulunduğuna inanılması halinde tedavi sağlamasının mümkün olduğu söylenebilir. Plasebo etkisinde asıl önemli olan hastanın tedavi yönteminin uygulanmasına bağlı olarak iyileşeceğine inanması olarak ifade edilebilmektedir. Plasebo etkisinin oluşabilmesi için gerçek bir ilaca benzeyen ama aslında gerçek ilaç olmayan bir ilacın kullanılması gerekmektedir. 

Haberin Devamı

İnanç unsuru olmadığı takdirde hiç bir işe yaramayacak olan bu boş ilacın kullanılması fayda sağlamayacaktır. Ancak plasebo etkisiyle birlikte bu boş ilacın kullanılması halinde iyileşmesi imkansız gibi görünen bir hastalığın tedavisinde bile sonuç vereceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Plasebo etkisinin aynı zamanda işlevsiz tedavi araçları olarak adlandırılmasının da söz konusu olabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. 

Plasebo tedavisinde hastalara verilen ilacın boş ve etkisiz olduğu bilgisi verilmemektedir. Plasebo tedavisinin işe yaraması için ise hastaların kullandıkları ilacın tedavi sürecinde etkili olacağına inanması gerekmektedir. Hastalar, iyileşeceklerine ne kadar inanırlarsa iyileşme hızlarının ve oranlarının da aynı derece de artacağını söylemek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı