Gazete Vatan Logo

Nicel Ne Demek? Nicel Örnekleri Nelerdir, Nitelden Farkları Nelerdir?

Hem maddi hem de manevi olarak taşımış olduğu anlamları doğrultusunda nitel ve nicel kelimeleri kullanılır. Herhangi bir somut unsurun ölçülebilmesi amaçlı ele alınan kelime ise nicel olarak bilinir. Aynı zamanda somut durumun artıp azalabilmesi veya sayılabilmesi nicel şeklinde ifade edilir. Burada fiziksel olarak bir durumun görülmesi ve görüldüğü yapı üzerinden ifade edilmesi şeklinde ele alınabilir.

Nicel Ne Demek? Nicel Örnekleri Nelerdir, Nitelden Farkları Nelerdir?

Bu durum aynı zamanda nitel kelimesi ile ters düşen bir sözcüktür. Özellikle uzunluk ve kısalık, mesafe ya da ağırlık gibi ölçülebilir durumlar nicel olarak öne çıkar. Günlük yaşamın birçok farklı alanında kullanılan kelimeler içerisinde bulunduğunu söylemek mümkün.

Nicel Ne Demek?

Fiziksel olarak herhangi bir yapının sayılabilmesi, artıp azalabilmesi ya da ölçülebilmesi doğrultusunda nicel kelimesi öne çıkar. Yani sayısal olarak gözle görülebilir bir şekilde ölçüm yapıldığı vakit bu durum nicel biçiminde anlatılmaktadır. Bunlar içerisinde uzunluk ve kısalığını yanı sıra, aynı zamanda ağırlık ve mesafe bebek gibi yapılar da bulunur.

Bu yapılar üzerinden ölçüm gerçekleştiği vakit ortaya çıkan sonuç nicel olarak ifade edilmektedir. Günlük hayatta birçok farklı alanda yaygın kullanılan önemli sözcükler içerisinde yer almaktadır. Her bir ölçüm çeşidi için kullanılan kısaltmalar da ortaya çıkan sonuç kapsamında değerlendirilir.

Nicel Örnekleri Nelerdir?

Sayılabilen ve gözle görülebilen, aynı zamanda farklı ölçümler üzerinden ele alınabilen yapılar nicel olarak ifade edilir. Bu konuda günlük hayatta kullanılan birçok değişik örnek üzerinden nice ele alınabilir.

Haberin Devamı

- Yüksek bir bina

- Geniş bahçe

- 3 tane elma

- 20 kişi

Bu şekilde görüldüğü gibi birçok farklı örnek ele almak mümkün. Bu örnekler özellikle sayılabilen, ölçülebilen ve belli bir ölçüm üzerinden ele alınan yapılardır. Sonuç olarak matematik açısından bir miktar ortaya çıkar ve bu miktar ortak şekilde belli bir ölçüm üzerinden ifade edilir.

Nicelin Nitelden Farkları Nelerdir?

Nicel ve Nitel birbirinden farklı ve hatta zıt şekilde kullanılan sözcüklerdir. Bu doğrultuda nicel kelimesi sayılabilen, azalıp artabilen ve benzeri gibi unsurlar için kullanılır. Bunun aksine sayılamayan ve tam olarak belirlenemeyen kelimeler adına öne çıkar.

Örneğin ‘dünyanın en lezzetli yemekleri Türkiye'den çıkar.’ sözcüğü nicel bir karşılıktır. Çünkü bu cümleye bakıldığında sayılabilen ve ölçüm yapılabilen bir miktar ortaya çıkmıyor. Bu sebepten dolayı nicel ve Nitel arasında sayısal açıdan önemli bir fark ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Nicel Nerelerde Kullanılır?

Nicel kelimesi özellikle eğitim alanında çok fazla kullanılan kelimeler içerisinde yer almaktadır. Çünkü sayılabilen ve özellikle ölçüm yapılabilen unsurlar söz konusu olduğunda nicel kelimesi değerlendirilir. Bu eğitim konusunda önemli bir terimdir ve aynı zamanda bilim alanında da yaygın kullanılır.

Genelde kimya ve Fizik üzerinden laboratuvarlarda çok fazla kullanılan bir sözcük olduğunu ifade etmek mümkün. Aynı zamanda günlük yaşantıda da çok fazla değerlendirilir.