Gazete Vatan Logo

Meclis’in ikinci tezkere mesaisi

Meclis’in ikinci tezkere mesaisi

7 Haziran’dan sonra ilk olarak Lübnan tezkeresinin geçtiği TBMM’de bugün Irak ve Suriye tezkeresi görüşülecek. CHP’nin ‘evet’ diyeceği belirtiliyor.

TBMM Genel Kurulu 7 Haziran seçimlerinden sonra bugün ikinci kez bir tezkere için toplanacak. Meclis geçen temmuz ayında Lübnan’da BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda hükümete yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresini kabul etmişti. TBMM bugün de 2 Ekim’de dolacak olan Suriye ve Irak tezkeresini oylayacak.

Partiler söz alacak

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasını içeren Başbakanlık Tezkeresi üzerinde siyasi parti grupları söz alacak. Bu konuda hükümete verilen bir yıllık izin süresini uzatan tezkere üzerinde hükümet adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül konuşacak. Ak Parti Grubu adına İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, CHP Grubu adına İzmir Milletvekili Aytun Çıray, MHP ve HDP grubundan da milletvekilleri görüşlerini dile getirecek.

Haberin Devamı

‘IŞİD güçlendirildi’

Geçen yıl tezkereye ‘Hayır’ diyen CHP’nin bu kez ‘Evet’ oyu kullanacağı belirtiliyor. Hürriyet’e konuşan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Görüşmelerde AKP’nin izlediği yanlış siyasetin IŞİD’i güçlendirdiğini ortaya koyacağız. Bütün bu yanlış hareketlerin Türk insanını nasıl olumsuz etkilediğini ortaya koyacağız. Suriye ve Irak siyasetlerinin yanlışlarının yan etkilerini Türkiye yaşıyor şu an. Tüm bunları ortaya koyduktan sonra da, son kararımızı açıklayacağız” dedi. Geçen yıl ‘evet’ diyen MHP bu yıl da aynı yönde oy kullanacak.

HDP: Şüphesiz hayır

Başbakan Davutoğlu sınır ötesi operasyon tezkeresine ilişkin Bakanlar Kurulu imzasını 21 Ağustos’ta tamamlayarak Meclis Başkanlığına göndermişti. Böylece yeni tezkere, HDP’li bakanların yer aldığı seçim hükümetine bırakılmamıştı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün Genel Kurul’da TSK’nın sınır ötesi operasyonu tezkeresine ‘hayır’ diyeceklerini, HDP’li bakanların da şüphesiz ‘hayır’ oyu kullanacaklarını söyledi. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da “Ortadoğu böyle kaotik bir dönemi yaşıyor iken, etrafımızdaki birçok ülke kan deryası iken böyle bir tezkereyi geçirmek akıl kârı değil” dedi.

Haberin Devamı

Bakanlar yemin edecek
TBMM Genel Kurulu saat 13.00’da toplanacak. Genel Kurul çalışmalarına ülkeyi seçime götürecek hükümette yer alan bağımsız bakanların and içmesiyle başlayacak. Ardından Irak ve Suriye tezkeresini görüşülecek. Milletvekilleri son olarak RTÜK üyeliği seçimi için oy kullanacak.
‘CHP gidiyor askere’
CHP’nin tezkereye ‘evet’ diyeceği dün internet sitelerinde haber olarak yer alınca HDP’den de ilk tepki sosyal medya üzerinden geldi. HDP’li Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “CHP de gidiyor askere, iyi alır teskere!” diye yazdı.