Gazete Vatan Logo

Dsc Nedir, Ne İşe Yarar? Dsc Nasıl Çalışır?

Dinamik denge kontrolü olarak Türkçe üzerinden ele alınan DSC, genel anlamda aracın dengesini sağlama görevini üstlenmektedir. Bu konuda aracın fren sistemi, motor gücü, direksiyonu ve tekerlekleri iletilen güç bu sistem üzerinden kontrol edilmektedir.

Dsc Nedir, Ne İşe Yarar? Dsc Nasıl Çalışır?

Aynı zamanda DSC, ABS sistemi ile birlikte entegre olarak ortak şekilde çalışan bir otomatik sistemdir. Bu bakımdan araçların en önemli sistemleri içerisinde yer aldığını ifade etmek mümkün. Özellikle direksiyon açısını ve fren sistemlerini kontrol ederek aracın daha güvenli ve sağlıklı şekilde hareket etmesine olanak vermektedir.

DSC Nedir?

DSC araçlar için kullanılan dinamik denge kontrolü olarak bilinmektedir. Bu sistem araştırın farklı bölümlerini kontrol etmek suretiyle aracının dengesini sağlamak için görevini gerçekleştirir. Bunları içerisinde aracın birçok farklı sistemi olduğunu söylemek mümkündür.

Ancak genel çerçevede yolda seyir gösteren farklı marka ve modellerdeki araçların dengeli biçimde kontrollü gitmesine olanak vermesi için DSC sistemi yer almaktadır. Otomatik bir sistem olması ile beraber aynı zamanda ABS eşinde entegre olarak çalıştığını söylemek mümkün. Fren sistemi ve direksiyonu ile beraber tekerlekler üzerinden birçok farklı alan üzerinde etkisi vardır.

DSC Ne İşe Yarar?

Haberin Devamı

Aracın birçok değişik noktasındaki bölümleri kontrol etmek suretiyle aracı dengeye getiren sistem DSC olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda Türkçe üzerinden dinamik denge kontrolü şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkündür.

Aracın en önemli ve otomatik sistemlerinden biri olması ile beraber, genel çerçevede aracın sistemlerini kontrol ederek dengede kalmasına imkan vermektedir. Bu sistemleri şu şekilde ifade etmek mümkün;

- Aracın tekerleri iletilen gücünü kontrol eder.

- Direksiyon açısını kontrol ederek dengeye getirir.

- Motor gücünü kontrol eder.

- Fren sistemlerini ABS ile ortak çalışarak kontrol altında tutar.

Bu şekilde yukarıdaki önemli görevleri eşliğinde DSC sistemleri otomatik olarak araçlarda önemli potansiyel teşkil etmektedir.

DSC Nasıl Çalışır?

Sürüş esnasında gaz pedalına basmak ya da direksiyonu sağ veya sola çevirmek suretiyle, farklı eylemlerde sensör üzerinden DSC devreye girmektedir. Bu noktada belirli bir sınır noktası vardır ve sınır noktası aşıldığında, sensörler devreye girerek DSC’nin çalışmasına olanak tanımaktadır.

Haberin Devamı

Sinyaller tarafından takip edilen bu işlem neticesinde alınan veriler araçtaki Mikropc sistemine gönderilir. Böylece sisteme gelen sinyallere karşılık verilmesi gereken tepki buna göre hesaplanır. Sonuç olarak öne çıkan tepki ile birlikte araç daha güvenli bir şekilde dengeli ve kontrolü olarak yolda seyrine devam eder. O yüzden farklı marka ve modelleri üzerine araçlar için önemli sistemler içerisinde bulunur.