Gazete Vatan Logo

‘Babam raporunu vermek için gitti, madene indirdiler!’

Göçük altında mahsur kalan işçilerden biri de emekli olduğu halde çalışmaya devam eden Hüseyin Arslan. Emekli madencinin oğlu Sedat Arslan, babasının 4 gün önce aynı ocakta iki vagon arasında sıkışarak yaralandığını ve 4 gün istirahat verildiğini söyledi: “Babam istirahatın 4’üncü gününde istirahat kağıdını vermek üzere müesseseye gidiyor. Ancak onu ocağa sokmuşlar. Normalde istirahat bittikten sonra doktorun yeniden kontrol etmesi gerekiyordu ama onu çalıştırmışlar!”

Emekli maaşları yetmiyor

Ocakta mahsur kalanlardan Hasan Akbaba (48), Hüseyin Arslan (56), Mustafa Zoroğlu (55), Şahin Tavukçu (46) ve Şerif Akdoğan’ın (55) madencilikten emekli olduktan sonra Yapıtek firmasında tekrar işe başladıkları öğrenildi.

Asıl mesleği aşçılık ama iş bulamadı madene indi

Kurtarılmayı bekleyen işçilerden 26 yaşındaki Ahmet Karabektaşoğlu’nun eşi Gülşen Hanım’ın endişesi diğerlerinden iki kat fazla. Çünkü onun hem kocası hem de 23 yaşındaki kardeşi Erdem Alkin göçük altında. Kucağındaki 6 yaşındaki kızı Ebrar ile ocağın önünden bir an bile ayrılmayan Gülşen Karabektaşoğlu, kocasının işsiz kaldığı için madende çalıştığını gözyaşları içinde anlattı: “Eşim 4 yıldır firmada çalışıyor. Asıl mesleği aşçılık. Ancak imkan olmadığı için mesleğini yapamadı. Madenci oldu. Daha önce de maden ocağında 3-4 defa kaza geçirdi. En son yaklaşık 1 yıl önce gaz zehirlenmesi nedeniyle yaralandı. Çok defa işi bırakmasını söyledik. Ancak, kirada oturuyoruz. Yapacak bir işimiz olmadığı için çalışmaya devam etti. Umudumuzu koruyoruz.”

21 Haziran’da evlenecekti

27 yaşındaki maden mühendisi Ramazan Yavuz da işçilerle birlikte madende göçük altında mahsur. Yavuz, 21 Haziran’da Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde öğrenim gören Merve Saral ile evlenmeyi planlıyordu. Düğün hazırlıkları yapan çift, davetiyelerini bile dağıtmıştı.

Haberin Devamı