Gazete Vatan Logo

Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilebilir mi, Anayasanın ilk 4 maddesini kim koydu? Anayasa değişikliği teklifi nasıl yapılır? Anayasa değişikliği teklif sayısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Eylül’ün yıldönümünde yaptığı açıklamada “1982 Yerine 2023 Anayasası Sempozyumu) Tüm siyasi partilere, sivil topluma, akademi mensuplarına sesleniyorum, en ideal anayasa metnini bulmak için konuşalım, tartışalım, müzakere edelim." İfadelerini kullanınca vatandaşların anayasanın ilk 4 maddesine yönelik araştırmaları da arttı. Peki, Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilebilir mi, Anayasanın ilk 4 maddesini kim koydu? Anayasa değişikliği teklifi nasıl yapılır? Anayasa değişikliği teklif sayısı nedir?

Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilebilir mi, Anayasanın ilk 4 maddesini kim koydu? Anayasa değişikliği teklifi nasıl yapılır? Anayasa değişikliği teklif sayısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulucanlar Cezaevi’nde düzenlenen Yeni Anayasa Sempozyumu’na katıldı. Bugünün 12 Eylül olduğunu hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin bundan tam 43 yıl önce Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birine girdiğini söyledi. "Darbenin üzerinden 7-8 yıl geçtikten sonra, idamla yargılananlar dahil, dipçik darbeleriyle cezaevine tıkılanların tamamına yakını serbest kaldı. Sadece bu örnek bile, yargılamasından infazına tüm safhalarıyla, yapılan işin ne kadar göstermelik olduğunun işaretidir. Tabii 12 Eylül yönetiminin ülkemizin kalbine sapladığı en büyük hançer, üzerinde hala konuştuğumuz, tartıştığımız 1982 darbe anayasasıdır. Her ne kadar 1987'den itibaren 23 kez değiştirilmiş, hatta 2017'de tarihi bir yönetim sistemi değişikliğine gidilmiş olsa da elimizdeki metin hala bir darbe anayasasıdır." Diyerek yeni anayasa sinyali verdi.

ANAYASANIN İLK 4 MADDESİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya 1982 Anayasası, 9 Kasım 1982'den bu yana geçerli olarak yürürlükte yer alıyor. Anayasa; Başlangıç, Genel Esaslar, Temel Haklar ve Ödevler, Cumhuriyetin Temel Organları, Mali ve Ekonomik Hükümler, Çeşitli Hükümler, Geçici Hükümler ve Son Hükümler olmak üzere toplam yedi bölümden oluşuyor. Anayasa'nın ilk 4 maddesi ise değiştirilemez.

Haberin Devamı

ANAYASA'NIN DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİ

Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı "İstiklal Marşı"dır.

Başkenti Ankara'dır.

Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Haberin Devamı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ NASIL YAPILIR?

Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler ivedilikle görüşülemez. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının üçte iki çoğunluğunun oyuyla mümkündür.