Alevilerin ibadet yeri camidir
Çiçek, “Diyanet İşleri’ne göre Alevilik ayrı bir din olmayıp ‘İslam içi oluşum” dedi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Meclis’te cemevininin açılması başvurusunu, “Alevilerin de ibadet yeri camidir ” diyerek reddetti. Çiçek, “Diyanet İşleri’ne göre Alevilik ayrı bir din olmayıp ‘İslam içi oluşum” dedi.
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, 7 Mayıs 2012 tarihinde yaptığı başvurusunda, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’ten, Meclis bünyesinde cemevinin hizmete açılması için gerekli işlemlerin başlatılmasını istedi. TBMM Başkanı Cemil Ciçek, Aygün’ün başvurusuna şu yanıtı verdi:
“Konu daha önce de gündeme gelmiş olup Anayasa’nın 136’ncı maddesine göre Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirir.’ 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 1’inci maddesinde ise Başkanlık; ‘İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek’le görevli kılınmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığına göre Alevilik ayrı bir din olmayıp ‘İslam içi bir oluşum, İslam’ın tarihi süreçte ortaya çıkmış bir zenginliği’dir ve İslam dininin ibadet yerleri camilerdir.”
‘Kuzunun kurda teslim edilmesi’
Çiçek’in yanıtına tepki gösteren Aygün, “Yüzbinlerce çalışanı içinde tek bir Alevi çalışanı olmayan Diyanet’in fetvaları bizi ilgilendirmemektedir” dedi. Aygün, şunları söyledi:
“Bir devlet kurumunun, devletin memurları ve atanmış bir başkandan oluşan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, kendisini din alanında otorite ve referans mercii olarak dayatması başta milli iradeyi temsil eden TBMM olmak üzere devletin diğer tüm kurumları üzerinde hakimiyetini (vesayetini) devam ettirmesi çıplak bir gerçek olarak yeniden gözler önüne serilmiştir. TBMM Başkanı Çiçek talebimize ilişkin kararını verirken Diyanet’ten gelecek ‘fetvayı’ tam iki ay beklemiş ve neticede olumsuz bir karar vermiştir. Türkiye’de yaşayan Alevilerin inançlarının referans merkezi Diyanet değildir. Diyanet, Alevileri asimile etmeye çalışan, gerici-çağdışı ve kaldırılması gereken bir kurumdur. Yüzbinlerce çalışanı içinde bir tek Alevi yoktur. Diyanet’in vereceği ‘fetvalar’ Alevileri ilgilendirmemektedir. TBMM’nin Alevilik ile ilgili bir konuyu Diyanet’e sorması ‘kuzunun kurda teslim edilmesi’ anlamına gelmektedir.
‘Bizimle alay ettiler’
Diyanet, talebimize ilişkin verdiği ‘fetvasında’ Aleviliğin ‘İslamın bir zenginliği olduğunu’ ve ‘tüm Müslümanların ibadet yerinin cami olduğunu’ söylemiştir. Türkiye’de var olan on milyonlarca Alevi nerede ibadet edeceğini hiçbir zaman Diyanet’e sormamıştır. Aleviler halihazırda cem ve ibadetlerini cemevlerinde yerine getirmektedirler. Katliamlar, asimilasyon, hakaretler ve yok sayılma politikaları karşısında yüzyıllardır camiye değil, cemevine giden Alevilere 2012’de hala ‘camiye gelin’ demek onlarla açıkça alay etmektir. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez daha 3 gün evvel ‘her üniversitede cami olsun’ buyruğunu vermiştir. Aynı Görmez ve ekibi Alevilere cemevini reddetmektedir. Sizin fetvalarınıza ihtiyacımız yok. Aleviliği ve Alevileri tanımlamayı kendinize iş edineceğinize, Gayri Safi Milli Hasılayı üretenlerin içinde yer alan Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, dindar, dinsiz, gnostik, agnostik, deist, ateist, mistik, Şii, Alevi ve adı geçmeyen tüm kesimlerin ödemiş olduğu vergilerden yararlanarak salt Sünniliği aktarmak üzere rekor seviyede kullanmış olduğunuz kaynakların İslam Dinine göre ‘haram’ olup olmadığına dair bir fikrinizi söyleyin.
‘Türkiye’yi Diyanet mi yönetiyor?’
Cemil Çiçek’in cemevi talebimizin reddine ilişkin kararını verirken ‘Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre Alevilik ayrı bir din olmayıp, İslam içi bir oluşum, İslam’ın tarihi süreçte ortaya çıkmış bir zenginliğidir’ gerekçesini sunması, Meclis iradesinin Diyanet’e teslim edildiğini göstermektedir. Türkiye’yi TBMM mi, Diyanet mi yönetiyor? TBMM kararlarının kaynağı din mi, milletin belli bir bölümünün ihtiyaçlar mı? TBMM üyesi bir milletvekilinin haklı talebinin karşılığı gerici ve çağdışı Diyanet fetvası mıdır? Bu milletvekili sizin fetvanızı tanımıyorsa ne olacak? Aleviliği inkar edip yüzyıllardır asimile etme çabasında olsanız da milyonlarca Alevi sizin gericiliğinize karşı dün olduğu gibi bugün de mücadele edecektir! Unutmayın, Alevilik dindir, ibadeti cemdir, ibadethanesi cemevidir.”