Gazete Vatan Logo

23 Nisan nedir? Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kaçıncı yılı, neden kutlanır? Önemi, anlamı ve tarihçesi…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları tüm şehirlerde devam ediyor. Okullarda 23 Nisan törenleri düzenlenirken, Meclis’te de 23 Nisan için resmi programlar yapılıyor. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, geleceğin teminatı çocuklara Mustafa Kemal Atatürk tarafından armağan edilerek çocuklara verilen değerinin de bir göstergesidir. 23 Nisan tarihçesi, anlamı ve önemi merak edilirken, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kaçıncı yılı olduğu ve neden kutlandığı da sorgulanıyor? Peki, 23 Nisan'da ne oldu? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tarihçesi, önemi ve anlamı nedir?

23 Nisan nedir? Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kaçıncı yılı, neden kutlanır? Önemi, anlamı ve tarihçesi…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bugün tüm yurtta resmi törenlerin dışında okullarda 23 Nisan gösterileri ile büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Büyük Millet Meclisinin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmaya başlandı. Peki, 23 Nisan'ın kaçıncı yılı? 23 Nisan nedir, neden çocuk bayramı olarak kutlanıyor? İşte 23 Nisan’ın önemi, anlamı ve tarihçesi…

23 NİSAN’IN KAÇINCI YILI?

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın bu yıl 102.yılı kutlanacak.

23 NİSAN NE ZAMAN İLAN EDİLDİ, NEDEN KUTLANIR?

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Büyük Millet Meclisinin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmaya başladı.

Haberin Devamı

23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1337 (23 Nisan 1921) yılında kabul edildi, kanun 2 Mayıs 1337'de (2 Mayıs 1921) ise Ceridei Resmiye'de (Resmi Gazete) yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır.", ikinci maddesinde ise "Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur." ifadesi yer alıyor.

Atatürk, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan Bayramı'nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam edildi.

Haberin Devamı

Kanunun ikinci maddesinin B fıkrasında, "Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü" ifadesi yer aldı.

1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da, 20 Nisan 1983'te yapılan değişiklikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı'nın adı, "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak değiştirildi.

23 NİSAN ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

1979 yılında ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınılan bu milli bayramda, dünyanın birçok ülkesinden çocuklar Türkiye'ye gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke.

Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurt içinde ve yurtdışındaki temsilciliklerde, bütün kurumlarda ve okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğin kenetlenmiş ruhunu temsil ediyor.