Milli uçak gemisi projesi Mavi Vatan dünyanın gündeminde: Türk Donanması, Hint Okyanusu, Pasifik ve Atlantik'te operasyon yapabilecek
Milli uçak gemisi projesi Mavi Vatan ile Türk Donanması gücüne güç katacak. Türk savunma sanayisinin milli uçak gemisi projesi Mavi Vatan, Çin'de ordu gazetesinde geniş yer buldu.

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun yayın organı "PLA Daily" gazetesinde yayımlanan makalede, Türkiye'nin büyük bir uçak gemisinin yapımına başladığını duyurduğu bildirildi.

Makalede, 60 bin tonluk geminin, Türkiye'nin halen sahip olduğu en büyük savaş gemisi olan 28 bin tonluk TCG Anadolu'dan iki kat büyük olacağı belirtilerek, "Türkiye, çift uçak gemisi grubu oluşturmaya başladı" başlığı kullanıldı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in yeni uçak gemisi ile bir denizaltı ve bir muhribin inşasını da içeren üç yeni savaş gemisinin yapımına başlandığını açıkladığı kaydedilen makalede, "Bu hamle, Türkiye'nin çift uçak gemisi grubuna sahip birkaç ülkeden biri olmasını sağlayacak." ifadesine yer verildi.

Yeni gemide yerlilik oranının TCG Anadolu'ya kıyasla yüzde 80'in üzerine çıkmasının beklendiğine işaret edilen makalede, geminin, Türk savunma sanayisinin geliştirdiği 32 hücreli dikey fırlatma sistemi, 4 yakın hava savunma sistemi ve 7 uzaktan kumandalı silah istasyonu ile donatılacağı, Türkiye'nin kendi geliştirdiği uçak fırlatma sisteminin de bu gemiye entegre edilmesinin hedeflendiği bilgisine yer verildi.

Makalede, İstanbul Tersanesi'nde yapılan geminin, 285 metre uzunluğunda, 72 metre genişliğinde ve 10,1 metre batma mesafesine sahip olacağı; 25 knot azami hıza ve 10 bin deniz mili menzile ulaşabileceği; uçuş güvertesinde 20, hangarında ise 30 uçakla toplam 50 savaş uçağını taşıyabileceği belirtildi.

"Savunma sanayini bağımsız hale getirme hedefiyle örtüşüyor"
Makalede, Türkiye'nin girişiminin savunma sanayisini bağımsız hale getirme hedefleriyle uyuştuğu vurgulanarak, yeni uçak gemisi projesine 40'tan fazla Türk savunma şirketinin katkı sağladığı aktarıldı.

Türkiye'nin Ege ve Akdeniz'de Yunanistan ile yaşadığı ihtilaflar nedeniyle denizlerdeki kontrolünü güçlendirme ihtiyacının yanı sıra küresel etkisini artırmak için de deniz gücünü kuvvetlendirmeye yöneldiğine dikkat çekilen makalede, şu değerlendirmeye yer verildi:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi küresel ölçekte etkili bir ülke haline getirmeyi amaçlıyor. Büyük bir uçak gemisiyle Türk Donanması, Hint Okyanusu ve Atlantik gibi uzak bölgelerde operasyon yapabilecek."

ANADOLU'NUN İKİ KATI...
Tasarım aşaması tamamlanan ve tanıtımı şubat ayında yapılan MUG, insanlı ve insansız hava araçlarının iniş ve kalkışlarına uygun olacak. Şu anda güç aktarım sistemleri ve kritik parçaların imalatı için işbirliği imkânları araştırılan MUG, Türk donanmasının sınırlarını okyanuslara taşıyacak.

MUG su altı hacmi ile donanmanın gözbebeği ilk İHA gemisi Anadolu'nun 2 katı hacme ulaşacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Külliye'de düzenlenen programda "TCG Anadolu, dünyanın ilk SİHA gemisi. Şimdi onun daha büyüğünün, yani uçak gemimizin şu anda hazırlıkları yapılıyor" ifadelerine yer vermişti.

İKİ PİST BULUNACAK
285 metre uzunluğunda, 72 metre genişliğinde, 10 bin deniz mili menzile sahip olması planlanan MUG, 46 km hıza ulaşabilecek.
MUG'da bir kısa, bir de uzun pist bulunacak.
Kısa pist İHA ve SİHA'lar tarafından kullanılacak.
Uzun pist ise Hürjet'in donanma versiyonu ile KAAN, KIZILELMA'nın iniş kalkışına tahsis edilecek.

MUG'un tasarımında, hava araçlarının kendi motor güçleri ile rampadan kalkışını sağlayan model tercih edildi. İngiliz ve Rus uçak gemilerinde yıllardır kullanılan bu sistemler ülkelerin milli savunma önceliklerine göre ve harekât kabiliyeti gözetilerek belirleniyor.
İnsanlı ve insansız uçaklar özel yapım eğimli pistten kalkış yaptıktan sonra, inişte ise kancalı durdurma sisteminden yararlanacak.

SAVUNMA DEVLERİ DEVREDE
Tersane komutanlığı'nda bulunan Dizayn Proje Ofisi'nin geliştirdiği ve tanıtımını 6 ay önce yaptığı MUG'da, TUSAŞ, Baykar, Roketsan, Aselsan tarafından geliştirilen tamamen yerli savunma sistemleri ve milli platformlar uygulanacak.
Milli Uçak Gemisi'nde insansız hava araçları, insanlı uçaklar ve helikopterlerle birlikte 50 hava aracının taşınması hedefleniyor.
Milli Dikey Atım Sistemi'yle donatılacak olan uçak gemisinden, Hisar hava savunma füzeleri ile Çakır seyir füzeleri atılabilecek.

1- Uzun pistten KAAN ve TB3 kalkacak.
2- HÜRJET de uçak gemisine konuşlanacak.
3- Kısa pistten İHA-SİHA'lar kalkacak.
4- Uçaklar, inişte kancalı sistemle duracak.
5- Gemide 35-40 adet hava aracı olacak.

YERLİ UÇAK GEMİSİ 285 METRE UZUNLUĞUNDA
Uzunluk: 285 metre
Genişlik: 72 metre
Draft: 10.1 metre
Deplasman: 60.000 ton
Hız: 25 knot