Meclis'in uzlaşmacı ismi Sırrı Süreyya Önder 12 saatlik zorlu ameliyat sonrası yaşam mücadelesi veriyor! Tüm Türkiye iyi haberi bekliyor
Sırrı Süreyya Önder’in aort damarı yırtılması nedeniyle alındığı ameliyat 12 saat sürdü. İki kez nabzı durdu, kalp-akciğer masajıyla hayata döndürüldü. En zorlu kalp ameliyatının ardından durumu kritik. Tüm Türkiye Önder'den gelecek iyi haberi beklerken hayatı da merak konusu oldu. gençliğinde çıraklık da yaptı kamyon şoförlüğü de. Ankara Siyasal’ın ardından da “yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu ve gazeteci” kimlikleriyle tanındı.

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder önceki gece kalp krizi geçirerek Florence Nightingale Hastanesi’ne kaldırılırken doktorları son durumu açıkladı. Hürriyet'ten Elif Altın'ın haberine göre; hastanenin başhekimi Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, durumun kritik olduğunu söyledi:

“Sayın Önder, 112 ambulans ekipleri tarafından nabızsız, entübe eşliğinde hastanemize ulaştırıldı dün gece. Acil servisimizde 10 dakikalık kalp masajı sonrası nabız alınmıştır. 23.05’te hastamız nabız ve dolaşımı durdu, kalp masajı yapıldı. 23.35’te operasyon yapıldı ve 12 saat sürdü operasyon. Aort kapağı değiştirilmiştir. Tüm aortayı etkileyen bu durum bizim en büyük operasyonlarımızdan biridir. Ölüm riski, hayati riski yüksek olan bir ameliyattır. 12 saat süren ameliyat sonrası yoğun bakım ünitemize alındı. Hayati riski devam etmektedir. Hastamız hastaneye geldiğinde zaten doktorlarımız hastanedeydi. Hiçbir duraksama olmadan müdahale edildi. Şu dakikalarda hepimiz nöroloji tablosunu takip ediyoruz, hastamızın geldiğinden beri şuuru kapalıydı. Hepimiz sabırla bekleyeceğiz.”

HASTANEYE GİTTİĞİNDE NABIZ YOKTU
-63 yaşındaki Sırrı Süreyya Önder’in İstanbul’daki evinde rahatsızlanmasıyla birlikte başlayan süreç ve yapılan operasyon hastane tarafından şöyle anlatıldı:
22.41: “112 Ambulans ekipleri tarafından nabızsız, entübe ve kalp - akciğer masajı eşliğinde 15 Nisan 2025 saat 22.41 sularında hastanemiz acil ünitesine ulaştırılmıştır.
-Acil servisimizde yaklaşık 10 dakika süren kalp - akciğer masajı sonrası spontan dolaşım sağlanmış, nabız alınmış, yapılan acil ekokardiyografi sonucunda Tip I aort disseksiyonu (kalpten çıkan ana aorta, arkus aorta ve inen aortayı içeren tüm aorta katları içerisine kanama) olduğu tespit edilmiştir.

23.05: Takiben 23.05’te yeniden ritim bozukluğu olup nabız ve dolaşım durmuştur. Kalp masajı yapılarak hastamız acilen ameliyathaneye alınıp saat 23.35’te operasyona başlanmıştır.
-Ameliyatta aort disseksiyonunun sağ koronerden başlayıp tüm aortayı kapsadığı tespit edilmiştir. Sırasıyla sağ koroner damara koroner bypass yapılmış, aort kapağı değiştirilmiş ve tüm aorta boyunca greftleme ve anastomoz işlemleri tamamlanmıştır.

SAĞ TARAFI KASILMIYOR
-Ancak bu kadar büyük bir disseksiyon ve kalbi besleyen sağ koroneri içermesi nedeniyle ameliyattaki tüm operasyon süreçlerinin başarılı olmasına rağmen kalbin sağ yarısı iyi kasılmamakta, sol yarısı ise iyi kasılmaktadır.
- 12 saate yakın süren ameliyat sonrası hastamız Sayın Önder, ECMO (kalp dolaşım destek cihazı) eşliğinde yoğun bakım ünitemize alınmıştır. Hayati tehlikesi halen devam etmektedir.”

CERRAH, AMELİYATI ANLATTI: KALP ÇOK DARBE YEMİŞ
- Ameliyata giren Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Ertan Sağbaş şunları söyledi: “Aort diseksiyonu (aort damarı yırtılması) zaten kalp - damar cerrahisinin en ileri patolojilerinden biridir ama bir şey ilave etmek istiyorum. Disseksiyon geri gelmiş de durumdaydı. Sağ koroner damar, kalbi besleyen damarlardan biridir, diseksiyonun içinde kalmış. Aynı zamanda sağ koronerin ağzında bir yırtık da vardı. Muhtemelen Sırrı Bey’in 112 Acil geldiğinde şikâyetini söyleyip yere yığılma sebeplerinden birisi de buydu, en önemlisi buydu. Disseksiyona bir de sağ koronerin eklenmesi kalp krizi de eklenmiş. Yani hem disseksiyon vardı hem de daha evvelden kalbin sağ tarafını da etkileyen bir kriz vardı.

Dolayısıyla ağır bir patalojiydi. Hepsini düzelttik fakat kalp çok hırpalandığından, çok darbe yediğinden biraz dinlendirdik kalbi. Kanama kontrolü yaptık. ECMO desteği derken 12 saati buldu ameliyat. Biz daha önce bu tür disseksiyon ameliyatları çok yaptık ama Sırrı Bey’inki gördüğüm en komplike disseksiyonlardan biriydi. Sırrı Bey’in bir teşhis konulmuş aort anevrizma hastalığı var daha öncesinden. Birkaç merkezde de bu teyit edilmiş. Takipliymiş ama müdahale sınırında olmayan bir anevrizma büyüklüğü. Onun için ilaç tedavisiyle takip ediliyormuş. Bizim bildiğimiz bu. Kalbi durmuştu bize geldiğinde. Hastamız gerçekten çok kritik pozisyonda, uzun vadeli konuşamayız şu anda. Önümüzdeki saatlerin şu anda hepsi kritik.”

‘AĞIR BİR TEDAVİ GÖRÜYORUM’
-Sırrı Süreyya Önder 2024’te Meclis’te gerginliğin yükseldiği bir an hastalığını şöyle anlatmıştı: “Yine bunu söylemek istemezdim, beynime pıhtı attı benim Genel Kurulu yönetirken. Gittik her şer bir hayra gebedir. Pankreasta bir tümör çıktı. Gittik aort anevrizması, o beyne pıhtı atmasıyla beraber yaşandı. Ağır da bir tedavi görüyorum. Ona rağmen ben bu kadar tahammüllü, bu kadar saygılı ve -bu kadar ayıp bir şey insanın kendisi için bu tanımı kullanmak da-zarafetle yürütmeye çalışırken bu hoyratlık kabul edebileceğim bir şey değil.”

‘DİREN BABA’
Kızı Ceren Önder Kandemir paylaşımı duygulandırdı: “En iyi bildiğin şeyi yap ve diren baba. Benim için değilse torunun için. Senin ona anlatacaklarını ben anlatamam. Elime yüzüme bulaştırırım. Gecenin bir yarısı ‘Mavra yapalım mı?’ diye mesaj at bana. Sen benden başka kaç kişinin daha babasısın direnmek zorundasın. Ha gayret baba, hani canoyu bugün okuldan sen alacaktın. Babam duaya inanır, dua edin.”

İŞÇİ, YAZAR, SİNEMACI
Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre; Sırrı Süreyya Önder, 1962’de Adıyaman’da, kendi ifadesiyle kentteki birkaç sosyalist aileden birinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Türkmen baba Ziya ve Zeliha çiftinin 5 çocuğundan biriydi. Sekiz yaşındayken kaybettiği babası, TİP Adıyaman örgütünün kurucularındandı. Ailesine destek için genç yaşta fotoğrafçı çıraklığı, sıtmayla mücadele teşkilatında mevsimlik işçilik ve lastik tamirciliği gibi işler yaptı.

ÖMRÜNÜN 10 YILI HAPİSTE:
1978 yılında Adıyaman Lisesi’nde öğrenciyken ilk kez tutuklandı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandı. 12 Eylül 1980 darbesinde 18 yaşındaydı. Ertesi yıl siyasi çalışmalarından dolayı tutuklanarak Mamak Cezaevi’ne gönderildi. 7 yıl hapis yattı. Cezaevi yıllarında açlık grevi gibi protestolara katılırken yazmaya da devam etti.

İĞNE FOBİSİ:
Açlık grevinin bitirildiği gün yatağının başında enjektör tutan bir jandarma görünce, “Açlık grevini bitirmiyorum” dedi. İğne fobisi nedeniyle eylemini iki gün daha uzattı ve sonrasında zorunlu müdahale yapıldı.2013-2015 arasında çözüm sürecinde rol almasının ardından yargılandığı dönemle birlikte ömrünün 10 yılını cezaevinde geçirdi.

ŞOFÖRLÜKTEN YÖNETMENLİĞE:
Cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul’da kamyon şoförlüğü dahil çeşitli işlerde çalıştı. Kariyeri boyunca sinema, medya ve siyaset alanlarında önemli çalışmalara imza attı. 2003’te Yılmaz Güney’in Duvar filmini izledikten sonra Barış Pirhasan’ın senaryo atölyesine katılmasıyla sinema kariyeri başladı. İlk yönetmenlik deneyimi, senaryosunu yazdığı ve yönettiği Beynelmilel (2006) filmiydi. Siyasi kariyeri 2011 seçimiyle başladı. HDP’nin işbirliği yaptığı sol bileşenlerin temsilcisi olarak İstanbul milletvekili seçildi. Halen DEM Parti’den İstanbul Milletvekili.

SÜREÇLERİN UZLAŞMACI İSMİ
2013-2015 arasında “Çözüm Süreci” olarak adlandırılan dönemin en önemli isimlerdendi. Terör örgütü PKK’nın elebaşı Öcalan ile İmralı Cezaevi’nde görüşen ve mesajları Kandil’e taşıyan heyette yer aldı. MHP Lideri Bahçeli’nin 1 Ekim 2024’te attığı adımla başlayan diyalog sürecinin de önde gelen isimlerinden oldu. İmralı Heyeti’yle Ada’da ve Irak’ta temaslarda bulundu.

TBMM KÜRSÜSÜNDE MİZAH
- Yönettiği Meclis oturumlarından bazı notlar:
- Üzülmeyin benim hukuk tahsilim alaylı.
- Kamboçya Senato Başkanı Genel Kurulumuzu teşrif etmişlerdir. Ekselansları “Çombri su”. Bilinmeyen bir dil olmasın Kmer’ce hepimizin adına “Hoşgeldiniz” dedim.
- Stadyuma çevirdiniz iyice burayı ya! Hepinizin içinden ergen çıktı.
- Tam ortalık Kel Ali’nin bağına dönüyor.

Sırrı Süreyya Önder'in rahatsızlığı sonrası memleketi Adıyaman'dan da geçmiş olsun mesajları yağdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Resul Kurt, İshak Şan, Mustafa Alkayış, Hüseyin Özhan, belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, AK Parti İl Başkanı Faruk Bülent Kablan, Baro Başkanı Bilal Doğan, geçmiş olsun dileğinde bulunan isimlerden.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın:
“TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili, kıymetli hemşerimiz Sırrı Süreyya Önder'e kaldırıldığı hastanede yapılan cerrahi müdahale devam etmektedir. İnşallah bu zorlu süreci atlatır ve tez zamanda sağlığına kavuşur. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Allah’tan acil şifalar diliyorum.”

AK Parti Adıyaman Milletvekili Doç.Dr. Resul Kurt:
“Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle hastaneye kaldırıldığını büyük bir üzüntüyle öğrendiğim, Adıyaman’ın yetiştirdiği kıymetli bir değer, TBMM Meclis Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sn. Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Sayın Önder’in bir an evvel sağlığına kavuşmasını temenni ediyor, kendisine yürekten şifalar diliyorum.”

AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüseyin Özhan:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili ve hemşerimiz Sayın Sırrı Süreyya Önder’e geçirdiği kalp krizi nedeniyle geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, en kısa sürede sağlığına kavuşmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum.”

AK Parti Adıyaman Milletvekili Doç.Dr. İshak şan:
“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili ve hemşerimiz Sayın Sırrı Süreyya Önder’e geçirdiği kalp krizi nedeniyle geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, en kısa sürede sağlığına kavuşmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum.”