Klozeti böyle temizlerseniz koku daha çoğalıyor! Seramik olmasının sırrı bu: Bu yöntem tek hamlede leke, sararma bırakmıyor!
Klozetlerin neden seramikten yapıldığını hiç düşündünüz mü? Tuvalette birikten sararmış lekelerin nedeni musluk suyu ve zamanla aşınan yüzey olsa da onları bir çırpıda temizleyen yöntem var. Ağır kimyasallarla temizlemeye son verecek o yöntemi içeriğimizde yer verdik.

Seramik yapıların üzeri sır denilen camsı bir yapıyla kaplanır. Bu camsı yapının yüzeyi pürüzsüze yakındır ki bu da bakterilerin tutunmasını zorlaştırır. Ancak ağır kimyasallarla temizlediğiniz klozetin üzeri zamanla aşınır. Yüzeyde yer alan bu kaygan camsı yapının aşınması da daha çok bakteri ve kötü koku üretir.

Birçok ticari temizlik ürünü tuvalet ve klozet temizliğinde işe yarasa da zamanla sararmış sert sarı lekeler bırakabilir. Kimyasalların klozette bıraktığı bu sarı lekeleri çıkarmak oldukça zordur. Ancak evde yapacağınız bir karışımla klozette bir daha sarı leke görmeyeceksiniz.

Tuvalet ve klozeti düzenli olarak temizlemek sarı lekelerin birikmesini engeller ancak kimyasallar kullanmanıza gerek yoktur.

SODA VE SİRKE
En kullanışlı ev temizlik ürünlerinden birisi de kabartma tozu ve sirkedir. Bu ikilinin karışımı tuvalet dahil pek çok seramik araç gerecin temizliğini sağlayabilir.

1 bardak sirkeyi klozete döktükten sonra tuvalet fırçasıyla ovalayın. Bir dakika kadar zemine oturmasını sağlayın. 1-2 bardak kabartma tozu döktükten sonra az sirke daha dökün. Sonrasında 10 dakika kadar bekletin.

Bu çözeltiyi tuvaletin her yerine yaymak için fırça yardımıyla sürtün. Ancak su hattını tıkamamaya dikkat edin. Sirke ve soda solüsyonunu leke gidene kadar bir veya iki kez daha çalkalayarak 30 dakika kadar bekletin.

KLOZETLER NEDEN SERAMİKTEN YAPILIR?
Bunun sebebi aslında bakterilerin ve kötü kokunun yayılmasını engellemektir. Seramiklerin üzerinde kaygan camsı bir yapı vardır. Buna sır denilir. Bu camsı yapıya bakterilerin tutunması oldukça zordur. Ancak klozet temizliğinde kullanılan sert kimyasallar, bu camsı yapıyı zamanla aşındırır. Dolayısıyla bakteri ve kötü koku çoğalır.