Kızıl hastalığı nedir, bulaşıcı mıdır? Kızıl hastalığının belirtileri nelerdir, aşısı var mı, tedavisi nedir, nasıl geçer?
Covid-19 ve grip vakaları yeninden yükselişe geçerken, İngiltere’de kızıl hastalığı salgını korkusu yaşanıyor. Söz konusu gelişmenin ardından “Kızıl hastalığı nedir, bulaşıcı mıdır? Kızıl hastalığının belirtileri nelerdir, aşısı var mı, tedavisi nedir, nasıl geçer?” sorularına yanıt aranmaya başlandı. İşte kızıl hastalığıyla ilgili merak edilenler…

İngiltere'de 19. yüzyılda görülen kızıl hastalığı yeniden hortladı. Sıklıkla 10 yaş altı çocuklarda görülen, ancak yetişkinlerde de görülebilen kızıl hastalığının anormal düzeyde arttığını açıkladı. Peki, Kızıl hastalığı nedir, kızıl hastalığı bulaşıcı mıdır?

Kızıl hastalığı nedir, kızıl hastalığının belirtileri nelerdir?
Kızıl hastalığı, A grubu streptokok adı verilen bazı bakterilerin neden olduğu, boğaz ağrısı, ateş, baş ağrısı ve döküntü ile seyredebilen bir hastalıktır.

Bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olan kızıl, özellikle dil, yüz, koltuk altları ve kasık bölgesindeki kırmızı lekelerle kendini belli ediyor ve ateş, halsizlik, boğazda ağrı, karın ağrısı, bulantı ve kusma ve boyun tutulması gibi semptomlarla kendini gösteriyor.

Kızıl hastalığında boğazı irrite eden bakteriler, deride ve dilde kızarıklığa sebep olur.

Kızıl hastalığı bulaşır mıdır, nasıl geçer, tedavisi var mı?
Kızıl hastalığının öksürme ve yakın temas, ortak alan kullanımı ve kıyafet yoluyla geçebiliyor. Hastalık, zamanında tedavi edilmezse yüksek riskli sonuçlara, hatta ölüme ve başka hastalıklara sebep olabiliyor.

Hastalığa neden olan bakterilere ilk maruz kalma ile hastalık belirtilerinin görülmesi arasındaki süre genellikle iki ila dört gündür.

Kızıl hastalığını önlemek için henüz bilinen bir aşı yoktur, enfeksiyonlara karşı alınan standart önlemlerle aynıdır.

Ellerin doğru ve düzgün yıkanması, yemek kapları veya yiyeceklerin paylaşılmaması, mikropların olası yayılmasını önlemek için, bireyler öksürürken ve hapşırırken ağızlarını ve burunlarını kapamalı alınan önlemlerin başlıcalarıdır.