Haarp ne demek, Haarp silahı nedir? Maraş depremi sonrası Haarp teknolojisi gündeme geldi!
Deprem sonrasında en çok konuşulan komplo teorilerinden biri olan ‘Depremi HAARP mı tetikledi’ iddiası Defne depreminden sonrası en çok konuşulan konu başlıklarından biri oldu. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Amerikalıların geliştirdiği HAARP projesi söylentileri devam ediyor. Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı anlamına gelen HAARP projesiyle sosyal medyada gündem oldu. Peki, HAARP nedir? Kahramanmaraş depremi ardından gündem olan HAARP teknolojisi ne işe yarar, nasıl çalışır? Haarp silahı nedir, deprem mi tetikler mi?

HAARP iddiaları gündemdeki yerini koruyor. Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremin ardından sosyal medyada anormal ışıklar ve şimşek çakması görüldüğü söylentileri Haarp teknolojine bağlandı. Projenin başlangıç noktası ise Sırp bilim insanı Nikola Tesla’nın iyonosfere radyo dalgası gönderilerek iletişimin mümkün olduğuna dair öncü fikirlerine dayanıyor. Peki, Haarp ne demek, Haarp silahı nedir? Haarp teknolojisi ne işe yarar, nasıl çalışır? HAARP gemisi yapay deprem oluşturabilir mi?

HAARP NEDİR, NE İŞE YARIYOR?
HAARP, Türkçe karşılığı "Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Program"ı olarak bilinen, Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletinde bulunan bilimsel bir projedir. İyonosferin özelliklerini ve davranışlarını araştırmak üzere yola çıkmıştır.
Projenin başlangıç noktası ise Sırp bilim insanı Nikola Tesla’nın iyonosfere radyo dalgası gönderilerek iletişimin mümkün olduğuna dair öncü fikirlerine dayanıyor.
1997 yılında faaliyetine başlayan, ABD Hava ve Deniz Kuvvetleri tarafından yürütülen proje, 2015 yılından itibaren Alaska Fairbanks Üniversitesi çatısı altında araştırmalarını sürdürüyor. Komplo teorisyenleri 180 radyo anteninden oluşan HAARP’ın amacının nüfusu kontrol etmek için atmosferi silah olarak kullanmak olduğunu öne sürüyor. HAARP vericileri Dünya’nın 80 km ile 500 km yüksekliğindeki iyonosfere radyo dalgası yollabiliyor. Buna göre sivil ve askeri kısa dalga uygulamalarında iyonosfer, radyo dalgalarını yansıtarak uzak bölgelerle haberleşmenin yapılabilmesini sağlayabiliyor.

HAARP TEKNOLOJİSİ TARİHİ
Alaska'da kurulu HAARP İstasyonu, 1993 yılında işler duruma geçmiş olup şu an etkin olan IRI (İyonosferik Araştırma Aracı) 2007 yılında tamamlanmıştır. HAARP'ın 2008 yılından sonra vergi ile finanse edilmiştir.
Mayıs 2013'te müteahhit değişikliğinin beklenmesi nedeniyle geçici olarak kapatılacağı bildirilmiş, Mayıs 2014'te HAARP programının bir yıl içerisinde tamamen sona erdirilebileceği belirtilmiştir. Ağustos 2015'te tesis ve tüm ekipmanları Alaska Fairbanks Üniversitesine devredilmiştir.

KOMPLO TEORİLERİ
HAARP projesi, iklim denetim silahı olması ve yapay deprem, zihin kontrolü yaratabilmesi gibi birçok ayrı komplo teorisine konu olmuştur. Pek çok bilim insanı ve eleştirmenler tarafından bu iddiaların eksik veya yanlış bilgiye dayandığı, iddiaların tesisin kabiliyetlerinin çok üzerinde olduğu ve vad olan doğa biliminin kapsamını aştığı söylenmiştir.
Stanford Üniversitesi profesörü Umran İnan, Popular Science dergisine verdiği demeçte iklim denetimi ile ilgili komplo teorilerinin "tamamen yanlış bilgiye dayandığını" belirtmiş ve "Dünya gezegeninin (meteorolojik) sistemlerini ne yapsak bozamayız. Her ne kadar HAARP'ın yaydığı radyasyon çok büyük de olsa, bir şimşeğin gücü ile kıyaslandığında çok küçüktür ve tüm dünyada saniyede 50 ila 100 şimşek çakmaktadır, HAARP'ın yoğunluğu çok küçük" demiştir.

HAARP DEPREM OLUŞTURABİLİR Mİ?
Uzmanlara ve bilim insanlarına göre HAARP gemisi ile yapay deprem oluşturulamaz. 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde bir deprem oluşturabilmek için Japonya’ya atılan 300’den fazla atom bombasının aynı anda atılması gereklidir. Herhangi bir geminin bu kadar güce sahip olması beklenmemektedir.
Konu hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Celal Şengör de konu hakkında yaptığı açıklama şu şekilde;
“Bundan güzel bir saçmalık duymadım. O enerjiyi nasıl üreteceksin? Hem de gemiyle. Güldürmesinler. Yüzbinlerce atom bombası lazım.”
HAARP ile ilgili birçok komplo teorisi ortaya atılmış ve projenin sahipleri tarafından asıl gerçek kamuoyuna açıklanmamıştır.
HAARP projesi, iklim denetim silahı olması ve yapay deprem, zihin kontrolü yaratabilmesi gibi birçok ayrı komplo teorisine konu oldu. Pek çok bilim insanı ve eleştirmenler tarafından bu iddiaların eksik veya yanlış bilgiye dayandığı, iddiaların tesisin kabiliyetlerinin çok üzerinde olduğu ve var olan doğa biliminin kapsamını aştığı söylendi. Stanford Üniversitesi profesörü Umran İnan, Popular Science dergisine verdiği demeçte iklim denetimi ile ilgili komplo teorilerinin "tamamen yanlış bilgiye dayandığını" belirtti ve "Dünya gezegeninin (meteorolojik) sistemlerini ne yapsak bozamayız. Her ne kadar HAARP'ın yaydığı radyasyon çok büyük de olsa, bir şimşeğin gücü ile kıyaslandığında çok küçüktür ve tüm dünyada saniyede 50 ila 100 şimşek çakmaktadır, HAARP'ın yoğunluğu çok küçük" dedi.