Bina tespiti İBB ücretli mi? Bina tespit ücreti ne kadar, İBB bina tespit uygulaması nedir, İBB bina tespiti nasıl yapılır?
İBB bina tespiti ücretli mi, bina tespit ücreti ne kadar? Sorularına yanıt aranırken İBB bina tespit uygulamasına yönelik aramalar da arttı. Maraş merkezli iki büyük deprem, İstanbul depremine yönelik alınacak tedbirlerin gündeme gelmesine neden oldu. İBB, binaların depreme karşı sağlam olup olmadığının tespiti için kiracıların ve 2000 yılı sonrası yapılarda oturanların da başvurusuna imkan sağladı. Peki, Bina tespiti İBB ücretli mi? Bina tespit ücreti ne kadar, İBB bina tespit uygulaması nedir, İBB bina tespiti nasıl yapılır?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bina taramalarına kiracılar ve 2000 yılı sonrası yapılar için de başvuru yapabilmesine imkan sağladı. Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 ile Hatay'da 6.4 büyüklüklerindeki depremlerin ardından İstanbul’da yaşayan vatandaşlar binalarının depreme karşı dayanıklı olup olmadığını merak ediliyor ve kontrol etmek istiyor. Ev sahiplerinin başvuru yapabileceği uygulamaya artık kiracılar ve 2000 yılı sonrası inşa edilen bina sakinleri de başvuru yapabilecek. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İBB ekiplerimizin yaptığı hızlı tarama yöntemi ile bina incelememize kiracılar ve 2000 yılı sonrası yapılar için de başvuru yapılabilecek. 2000 yılı öncesi inşa edilen yapıları önceleyerek binalarınızı inceleyeceğiz" dedi. Peki, Bina tespiti İBB ücretli mi? Bina tespit ücreti ne kadar, İBB bina tespit uygulaması nedir, İBB bina tespiti nasıl yapılır?

İBB BİNA TESPİTİ NASIL YAPILIR, İBB BİNA TESPİT UYGULAMASI NEDİR?
Deneyimli teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, Deprem Master Planı’nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştirilmektedir.
Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin tespit edilmesi, sahada ise;
Kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması,
Kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi,
Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması,
Duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi,
Düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti, işlemleri yapılarak veri toplanmaktadır. Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilir. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya koymak mümkün olacaktır.
Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştirmektedir.

İBB BİNA TESPİTİ SONUÇLARI NE ANLAMA GELİYOR?
Belediye tarafından yapılan incelemeler sonucunda binaların güvenlik oranları şu şekildedir;
A sınıfı binaların puan karşılığı; 100 ve üzeri (Düşük Risk)
B sınıfı binaların puan karşılığı; 75-100 (Düşük Risk)
C sınıfı binaların puan karşılığı; 50-75 (Orta Risk)
D sınıfı binaların puan karşılığı; 25-50 (Yüksek Risk)
E sınıfı binaların puan karşılığı; 0-25 (Çok Yüksek Risk)
Bildirilen sonuçlar şu ana kadar yapılan çalışmalar üzerinden gerçekleştirilmiş olup, sahada kontrol çalışmaları tarafımızca sürdürülmektedir. Bu nedenle bildirilen sonuçlar kesin nitelik arz etmemektedir. Binanızla ilgili kesin nitelikte sonuç talep etmeniz halinde, 6306 sayılı Kanun kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesinde listesini yayınlamış olduğu lisanslı ve bu tür incelemeler için yetkilendirilmiş kamu kuruluş ve özel firmalarca inceleme yaptırmanız gerekmektedir.

İBB BİNA TESPİTİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
İstanbul genelinde, 2000 yılı öncesi yapımlı binalarda “Hızlı Bina Tarama Yöntemi” ile gerçekleştirilen bina inceleme talep İBB resmi internet sayfasından oluşturulabiliyor.
İBB BİNA TESPİTİ BAŞVURUSU İÇİN

İBB BİNA TESPİTİ ÜCRETLİ Mİ?
Belediye tarafından yürütülen bina inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.