Adalar Kumburgaz fayı nerelerden, hangi ilçelerden geçiyor? Adalar Kumburgaz fay hattı nerede, Adalar fayı aktif mi, Kumburgaz fayı en son ne zaman kırıldı, kaç km?
Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Şimdi de Marmara depreminin geleceğini söylüyoruz. Adalar ve Kumburgaz fayının kırılmasını bekliyoruz. Kuzey Anadolu fayının kuzey fayının kırılmasını bekliyoruz. Minimum 7.2 ile 7.6’ya varacak deprem bekliyoruz.” dedi. Vatandaşlar Adalar Kumburgaz fay hattı için araştırma yapmaya başladı. Peki, Adalar ve Kumburgaz fay hattı nerede, Kumburgaz fayı nereden geçiyor, en son ne zaman kırıldı, Adaylar fayı aktif mi, kaç km?

Kumburgaz fayı nerede, Adalar Kumburgaz fayı nerelerden geçiyor? Bilim Akademisi Üyesi, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik Belediyesi tarafından düzenlenen Afet Zararlarını Azaltma Çalıştayı’na katıldı. Marmara ve Bursa’nın deprem riskini değerlendiren Görür, "Dünyada hiçbir ülke bizim kadar depreme hazırlanmamıştır. Kütüphane rafları rapordan geçilmiyor. Depremde ne yapılması gerektiği ile ilgili yüzlerce rapor görürsünüz ancak yapılan şey ne yazık ki oldukça az. 1999 depreminin geleceği 70’li yıllardan belliydi. Uyarılarımızı ne aziz halkımız, ne yerel yönetimler, ne de merkezi hükümet duydu. Elazığ depremi ile alakalı da uyardık. Elazığ bizi alkışladı, deprem vurdu kimse bir şey yapmadı. Şimdi de Marmara depreminin geleceğini söylüyoruz. Adalar ve Kumburgaz fayının kırılmasını bekliyoruz. Kuzey Anadolu fayının kuzey fayının kırılmasını bekliyoruz. Minimum 7.2 ile 7.6’ya varacak deprem bekliyoruz. Gemlik ve Bursa için birinci derece depremden söz ediliyor, bu iki faydan söz ediyoruz. Sizin için tek tehdit burası değil" açıklamasında bulundu. Peki, Adalar fayı aktif mi, Kumburgaz fayı en son ne zaman kırıldı, Kumburgaz Adaylar fay hattı kaç km, Kumburgaz fayı nereleri etkiler? Adalar Kumburgaz fayı nerelerden geçiyor?

Adalar fay hattı nereden geçiyor, Adalar fayı nerede?
Görür daha önce yaptığı açıklamada Adalar ve Kumburgaz fay hattının yerine dair “Biri Orta Marmara Çukurluğu ile Boğaz açıklarında olan Kumburgaz kolu.

Kumburgaz deyince insanlar Kumburgaz kasabasını anlıyor. Öyle değil, denizin içindeki bir kol o. Ya o kırılacak, ki ilk önce şüphelendiğimiz fay kolu. Onun da batı ucunda geçtiğimiz yıl iki tane deprem meydana geldi. Nasıl korkuttu hatırlıyoruz.

İkinci kırılmasını beklediğimiz fay ise Adalar’ın güneyindeki fay. Yalova’da iki gün önce meydana gelen deprem de ya onun üzerinde, tabii bunu net olarak bilemeyiz. Ya da ona yakın bir yerde olduğuna göre sıkıntılı bir yer. Bu deprem, başka bir yerde meydana gelse belki umursamayabilirsiniz.

Kumburgaz fay hattı nereden geçiyor, kaç km?
İstanbul’daki 5.8 büyüklüğündeki deprem nasıl ki Kumburgaz kolunun üzerinde batı ucunda kırıldı. Bu Yalova’daki deprem de Adalar’ın doğu ucunda kırıldı. Deprem o kollar üzerinde olunca da onun üzerinde meydana gelen her deprem, elbette dikkate alınmalı. Dolayısıyla yer itibarıyla sıkıntılı." Açıklamasını yapmıştı.

Kumburgaz'ın batısında Celaliye-Kamiloba Beldesi, doğusunda Mimarsinan Beldesi, kuzeyinde Celaliye-Kamiloba ile Tepecik Beldesi, güneyinde ise Marmara Denizi bulunmaktadır.

Kuzey Anadolu fayı (KAF), doğuda Karlıova ile batıda Mudurnu Vadisi arasında doğu-batı doğrultusunda bir yay gibi uzanıyor.

Hattın uzunluğu yaklaşık 1200 kilometre; genişliği ise 100 metre ile 10 kilometre arasında değişiyor.

Kumburgaz fayı en son ne zaman kırıldı?
Batı segmentindeki yoğun enerji boşalımı söz konusu. Ancak orta Marmara’da daha sıkıntılı bir tablo söz konusu. Bu segmentte en son meydana gelen depremin 1766’da olduğu çeşitli bilim adamları tarafından kabul edilmektedir.

Yaklaşık 250 yılı aşkın süredir deprem olmamış bir alanda riskin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Olası İstanbul depreminde Adalar raporu
7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminde, Adalar'daki binaların ortalama%23'ünün hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama %29'unun hafif, %30'unun orta, %12'sinin ağır ve %6'sının da çok ağır hasar görmesi beklenmektedir.

Adalar'da, analiz edilen toplam bina sayısı 6.393'dür. Ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarının, onarılamayacak boyutta olabileceği ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereğinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Öte yandan, orta hasarlı binaların da onarım yerine yıkılıp yeniden inşası çoğunlukla daha uygundur. Senaryo depreminde, Adalar'daki binaların ortalama %48'inin (yaklaşık 3.050 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 3.343 binanın ise, hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir.