‘Tekstil 5 yıl içinde yeni bir patlama yapacak’
Yeşim Tekstil CEO’su Şahinkaya, Türkiye’nin bölgesindeki tek üretici olabileceğini söyledi
TEKSTİL sektörünün geleceğinin çok parlak olduğunu söyleyen Yeşim Tekstil CEO’su Şahinkaya, gerçekçi kur politikası ve 10 yıla uzatılan teşviklerle Türkiye’nin bölgesindeki tek üretici olabileceğini söyledi. Şahinkaya, “Sanılanın aksine tekstil 3-5 yıl içinde yeni bir patlama yapacak potansiyele sahip” dedi.
Hazır giyim sektörünün önde gelen şirketlerinden Yeşim Tekstil’in CEO’su Şenol Şankaya, tekstil sektöründe 5 yıl içinde yeniden büyük bir patlama olmasını beklediğini açıkladı.
Ekonomist dergisinin bu haftaki sayısında yer alan röportajında Türkiye’de tekstil ve hazır giyime dönük olumsuz konuşanlara katılmanın mümkün olmadığını söyleyen Şankaya, “Hazır giyim her dönem Türkiye’nin öncü sektörü oldu, olmayı da sürdürecek. Türkiye’nin hazır giyimde geleceği çok parlak. Sektörün eski günlerdeki gibi büyük bir patlama yapabilecek potansiyeli var” dedi.
Sektörün en büyük sorununun düşük kur olduğunu ve ihracatçıya gerçekçi bir kur politikası sunulması gerektiğini belirten Şankaya, 5084 sayılı yasa ile teşviklerin 10 yıla uzatılması ve Doğu’ya da getirilmesinin önemine değinerek, “Böyle olursa her şirket önünü görür ve Doğu’ya yatırım yapar. Şu anki avantajlarımızın yanında istediğimiz teşvik sistemi de getirildiğinde rahatlıkla söyleyebilirim ki Türkiye içinde bulunduğu bölgenin tek üretici ülkesi olur” diye konuştu.
İstenilen koşullar oluştuğunda 20 milyar dolar civarında olan ihracatın rahatlıkla iki katına çıkarılabileceğine dikkat çeken Şankaya, “Yasa çıkarılsın, Yeşim olarak istenilen kente 2 bin kişinin çalışacağı bir tesis kurma sözü veriyoruz. Bu da yıllık sanırım 80 milyon dolarlık bir ihracat demek olur” dedi.
İstihdam en çok bizde
1 milyon dolara konfeksiyon fabrikası kurulduğunda 400-500 kişi çalıştırılabildiğini söyleyen Şankaya, tekstilin en çok istihdam yaratan sektör olduğunu hatırlattı. Üretimin yaklaşık yüzde 35’ini kendilerinin karşıladığını, kalanını ise fason üretimle gerçekleştirdiklerini belirten Şankaya, şöyle devam etti: “Türkiye’de uluslararası rekabetin de etkisiyle kapanan çok firma oldu. Biz ise yüksek ölçekli üretim siparişlerinin olacağını hesapladık ve üretim kapasitemizi artırarak yurtiçi ve dışında fason üretime yöneldik. Fason fabrikalarımız Bursa, İstanbul, Denizli, Uşak, Manisa ve Adıyaman’da toplanıyor. Yeni yerler de arıyoruz. Ordu’ya da uzanacağız. Keza Bafra devrede. Bizde 3 bin kişi çalışıyor, ancak fason fabrikalarında 35’in üzerinde tesis ile çalışıyoruz. Yaklaşık 6 bin 500 kişi çalışıyor.”
Bölgesel üretim gücü olacağız
Üretimde marka olma hedefine ulaştıklarını söyleyen Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şankaya, “Üretimin her halkası tek tek gözden geçirildi. Çok sıkı bir maliyet hesabı yapıldı. Şimdi de Türkiye’nin de içinde yer aldığı bölgesel üretim gücü olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
2010’da hedef % 15 büyüme
TEMELLERİ 1983 yılında atılan ve alanında iplikten nihai ürüne kadar tüm aşamaları bünyesinde yapabilen birkaç entegre şirketten biri olan Yeşim Tekstil, 2009’da sağladığı 460 milyon liralık ciroyu 2010’da yüzde 15 artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda Moldova, Bulgaristan, Mısır’daki şirketlerle çalıştıklarını ifade eden Yeşim Tekstil’in CEO’su Şenol Şankaya, “İleride Ürdün olabilir. Belki 5 yıl sonra Etyopya da olabilir” dedi.
2005’ten sonra stratejik ortaklıklara doğru yöneldiklerini söyleyen Şankaya, farklı üretim çeşitleri geliştirmelerinin müşterileri cezbettiğini kaydetti.
Günlük 150 bin adetlik üretim kapasitesi var
Yeşim Tekstil’in günlük 150 bin adet hazır giyim ürünü, 60 bin adet ev tekstili üretim kapasitesi bulunuyor. Şirketin en büyük ticari partnerleri ise Nike, Gap, Esprit, Zara başta olmak üzere GAP, Banana Republic, Old Navy, Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Esprit, Hugo Boss, Lands’End, Tchibo ve Schlafgut.




