Gazete Vatan Logo

Oteller iptalle doldu AVM'ler sığınak oldu

İstanbul’daki kar yağışı hayatı felç ederken, otel ve alışveriş merkezlerini doldurdu. Seferler iptal edilince havalimanı çevresindeki oteller yüzde 100 doluluğa ulaştı

İstanbul’da etkisini artıran kar yağışı, hayatı felç etti. Uçak seferleri iptal oldu, trafik durma noktasına geldi, metrobüs seferleri aksayınca duraklarda binlerce kişi birikti, birçok insan evine yürüyerek gitmek zorunda kaldı. Trafikte ‘mahsur’ kalanlar alışveriş merkezlerine sığındı, uçak seferleri iptal olanlar da otellerin yolunu tuttu. İstanbul’da havalimanlarına yakın otellerin doluluk oranları yüzde 100’e çıktı. Havalimanlarına yakın oteller, İstanbul’a gelip dönüş yapamayanlarla, AVM’ler ise işinden evine gidemeyenlerle doldu.

Doluluk artıyor

Atatürk Havalimanı çevresindeki oteller yüzde 90 doluluğu görürken, yüzde 100’e ulaşanlar da oldu. Bu otellerden biri olan TAV Airport Hotel’in Müdürü İsmail Ilgın, TAV Airport Hotel’in kara tarafında 82, hava tarafında 46 olmak üzere 128 odasının bulunduğunu belirterek, “Önceki günden itibaren olumsuz hava koşullarına bağlı uçuş iptalleri nedeniyle talepte bir artış gözleniyor. Kara tarafında normal koşullarda Şubat ayında yüzde 80-85 doluluk oranına sahip olan otel, iki gündür yüzde 95’in üzerinde bir doluluk oranıyla çalışıyor. Saatlik kiralama da yapılabilen hava tarafındaysa olağanüstü bir durum görünmüyor” diye konuştu. Radisson Blu Airport Otel yetkilileri, kar nedeniyle yüzde 55 seviyesinde bulunan doluluğun yüzde 100’e çıktığını ve buna rağmen talep almaya devam ettiklerini söyledi. Holiday Inn Airport ve Courtyard Marriot Otel yetkilileri de doluluğun yüzde 90’ı aştığını, havayolu şirketlerinin yönlendirmelerinin yanı sıra bireysel taleplerin de arttığını ifade etti.

Haberin Devamı

Şirketler yönlendirdi

Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı’nın çevresindeki oteller de aynı yoğunlukta olmasa da sefer iptallerinden kaynaklı doluluğunu artırdı. Crowne Plaza İstanbul Asia Otel Müdürü Kudret Bülbül, havalimanına en yakın otellerden biri olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Hava muhalefetinden dolayı uçuş iptalleriyle birlikte yüzde 99 doluluğa ulaştık. Yüzde 15 oranında artış yaşayan otelimizde konaklayan ziyaretçilerimizin yüzde 10’u havayollarından otelimize transfer edildi. Yüzde 5’lik kısmı ise bireysel olarak konaklamaya başladı. Buna karşı hemen hemen aynı oranda iptaller de yaşandı. Yurtdışı ve yurtiçinden gelecek olan ziyaretçilerimiz hava şartlarından dolayı otelimize ulaşamadı.”

Haberin Devamı

3 bin yolcu yerleştirdi

TÜRK Hava Yolları (THY), olumsuz hava koşulları nedeniyle havalimanında bekleyen ve seferleri iptal olan yolcularının yemek ve konaklama ihtiyacını karşıladı. THY, Atatürk Havalimanı’ndaki sefer iptalleri ve gecikmeler nedeniyle mağdur olan yolcularına yönelik çalışma başlattı. Havalimanında bekleyen yolcularına 10 bin kumanya dağıtan THY, uçuşları iptal edilen 3 bin yolcuyu da otellere yerleştirdi. Atatürk Havalimanı varış ve çıkışlı 18-19 Şubat tarihli bilet sahibi THY yolcularının, mevcut biletlerini çağrı merkezi aracılığıyla hafta sonuna kadar hiçbir ücret farkı ödemeden de değiştirebilecekleri kaydedildi.

AVM’ler bekleme noktası oldu

İSTANBUL’da trafiğin durması ve metrobüs seferlerinin aksamasıyla iş çıkışı evine gitmeye çalışanlar çareyi ya yürümekte ya da toplu taşımadaki yoğunluk azalana kadar bir alışveriş merkezine sığınmakta buldu. Özellikle metro ve metrobüs bağlantısı olan alışveriş merkezleri, sığınak noktaları oldu. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, “Havalar kötü olduğunda insanlar sığınacak kapalı alanlar aradığı için alışveriş merkezlerine gidiyor. Tüm alışveriş merkezlerinde yoğunluk oldu. Ayrıca okullar da tatil olduğu için gün içinde de yoğunluk yaşanıyor” diye konuştu. AVM çalışanlarının da erken paydos etmek istediğini söyleyen Belgü, “Herkes kardan dolayı AVM’ye sığınıyor ama orada çalışanlar da işi erken bırakıp bir an önce evine gitmek istiyor. Şimdi buna bir çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yolda kalan kış lastiği taktırdı

BU yıl kış aylarının sert koşullarda geçmesi nedeniyle yıllık 9 milyon olan lastik pazarının 10 milyon adete çıkması bekleniyor. Kar yağışının başlamasıyla önceki gün kış lastiği olmadan trafiğe çıkıp yolda kalan sürücüler de lastikçilerin yolunu tuttu. Uzmanlar, yola çıkmadan önce sürücüleri araçlarının kontrollerini yapmaları konusunda uyarırken, kış lastiği taktırmayanları 519 TL’ye varan cezaların beklediği konusunda uyarıyor. Michelin Türkiye Genel Müdürü Marco Giuliani, şunları söyledi: “Yolda kalan araçların bir çoğu, kış lastiği olmadığı için bu sorunu yaşıyor. Tüm araçlar kış lastiği taktırmalı. Kış lastiği olan araç, kesinlikle yolda kalmaz. Aralık-Nisan ayları arasında kış lastiği kullanımının sürüş güvenliği için en önemli kriter olduğunu savunuyoruz.”

Haberin Devamı