Kayıp-kaçak oranı en yüksek bölge!
EPDK şirketin yönetimine el koydu
Osmangazi Bölgesi, kaçak oranı en düşük bölgelerden biri olarak satıldı. Ancak bölgeyi alan Yıldızlar, tahsil ettiği 180 milyon TL’yi devlete aktarmadı. EPDK şirketin yönetimine el koydu.
Devlet, 3 sene önce 485 milyon dolara Yıldızlar Holding’e sattığı Osmangazi Elektrik Dağıtım Bölgesi’nin yönetimine el koydu. Kamudan aldığı elektriğin parasını tüketicilerden zamanında tahsil eden, ancak devlete vaktinde ödemeyen şirketin borcu 180 milyon liraya ulaşınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) harekete geçti. Üst Kurul, Yıldızlar Holding yöneticilerini görevden aldı, yerine kamu görevlilerini atadı. Osmangazi, Türkiye’de Uludağ Bölgesi’nin ardından elektrik faturası ödeme oranının en yüksek olduğu ikinci bölge.
TMSF gibi hareket etti
EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, “EPDK’nın perşembe günü yapılan toplantısında alınan kararla Osmangazi EDAŞ ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış şirketlerinin Elektrik Piyasası Kanunu’nun 16’ncı Maddesi’nin 4’ncü fıkrası gereğince faaliyetlerini yerine getiremediği belirlenerek, yatırımların devamlılığını sağlamak, tüketicilere nitelikli ve kesintisiz hizmet verilmesini sürekli kılmak gibi amaçlarla, tedbiren şirketlerin mevcut yönetim kurulu başkan ve üyeleri görevden el çektirilmiş ve yerlerine yeni atamalar yapılmıştır” denildi.
Yıldız: Hisseleri almadık sadece yönetim değişti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş’ye el konulmadığını yönetiminin değiştirildiğini belirterek, “Bu bir el koyma değildir. Bu şirketin hisseleri yine özel sektörde kalmak kaydıyla yönetiminin değişmesidir. Ne zamana kadar bu değişiklik devam eder? Şirketin bilançosu uygun hale geldikten, TETAŞ’a ve PMUM’a ödemelerini yaptıktan sonra yönetimi tekrar eski hissedarlarına geçer. Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin daha iyi yönetilmesi için 5 yönetim kurulu üyesinden 4’ünü değiştirdik. Bunlar daha iyi ve kontrolü elinde bulundurabilecek arkadaşları seçtik. Bu bizim özeleştirmeyle alakalı politikalarımızı etkilemez” dedi.
Toroslar ve Gediz’e talip olmuştu
2005’ten itibaren yıldızı parlamaya başlayan Yıldızlar Holding, önce Eti Gümüş’ü satın aldı. Kısa zamanda büyüyen holding, 2009’da başlayan elektrik dağıtım özelleştirmelerine damgasını vurdu.
Osmangazi Elektrik Dağıtım’ı 485 milyon dolara bünyesine katan Yıldızlar Holding, 2010’da 2 milyar 75 milyon dolarlık teklifle Türkiye’nin ikinci büyük elektrik dağıtım bölgesi Toroslar’ı kazandı. Yine aynı dönemde Gediz Elektrik Dağıtım için de 1 milyar 915 milyon dolarlık teklifte bulundu. İstanbul AYEDAŞ için açılan ihalede MMEKA’nın ardından 1 milyar 812 milyon dolarla ikinci oldu. Rakipleri ödeme yapamayınca Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından masaya davet edildi. Ancak küresel piyasalardaki çalkantı yüzünden ödeme yapamadı.
Akbank: Teminatlar güçlü
Eskişehir, Afyon, Bilecik, Kütahya, Uşak illerinin elektrik dağıtım hizmetini veren Osmangazi Elektrik Dağıtım şirketi 2010 yılında 485 milyon dolar bedelle Yıldızlar SSS’e devredilmişti. Yıldızlar SSS Holding, satın alma bedelinin 375 milyon dolarını Akbank’tan kredi olarak kullandıklarını, geri kalan miktarın ise özkaynaklardan karşılandığını açıklamıştı. Yönetim değişikliğinin ardından Akbank, kredinin geri ödemesinde herhangi bir aksama olmadığını açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada, “Bankamızın bu işlemle ilgili Gruba özelleştirme sırasında kullandırdığı kredilerin bugüne kadar olan geri ödemesinde herhangi bir aksama söz konusu değildir. Kredinin teminat yapısı da güçlüdür” denildi. Açıklamada EPDK’nın yönetime el koymasının Akbank’ın riskine olumsuz bir etkisi olmayacağının beklendiği belirtildi.
Temlik konabilir mi?
EPDK kaynaklarının verdiği bilgilere göre şirketin devri dolayısıyla kamunun üstlendiği toplam borç 180 milyon lira. Ancak Yıldızlar Holding SSS ile Akbank arasında yapılan anlaşmada EPDK mevzuatına aykırı hükümler olduğu belirtiliyor. Bundan ötürü Yıldızlar Grubuna idari para cezası kesilirken, bankanın kredi karşılığında gelirlere temlik koymasına da izin verilmedi. Bu nedenle 375 milyon dolarlık kredinin nasıl ödeneceği şimdilik belirsiz. Enerji Bakanlığı kaynakları, şirketin kamuya olan borçlarının ödenmesinin ardından özelleştirme sürecinin yeniden başlayacağı bilgisini verdi.