Gazete Vatan Logo

İsviçre de peşine düştü

Almanya'nın ardından İsviçre de Yimpaş yöneticileri hakkında karapara aklamak ve dolandırıcılık suçlamasıyla soruşturma açtı

Almanya'nın difüzyon kararı ile aranmasını sağladığı Yimpaş yöneticileri hakkında İsviçre'de de kapsamlı bir soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.

VATAN, Yimpaş yöneticileri hakkında yurtdışında ve yurtiçinde açılan soruşturma ve davaların izini sürdü. Yimpaş'ın İsviçre'deki kuruluşu Yimpaş Group AG yöneticileri hakkında "kara para aklamak" ve "dolandırıcılık" suçlamasıyla soruşturma başlatan Federal Savcılık, Ankara Başsavcılığı'na bir yazı göndererek, Türkiye'deki yöneticiler hakkında bilgi istedi. Ancak aradan geçen bir yıllık süreye rağmen yazının gönderilmediği öğrenildi. İsviçre'de Yimpaş mağduru olduklarını belirterek şikayetçi olan yaklaşık 150 Türk'ün 30 milyon isviçre Frangı dolandırıldıklarına ilişkin başvurusu üzerine İsviçre'de de ayrı bir soruşturma başlatıldı.

Soruşturmayı yürüten Federal Savcı Thomas Wyser tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen yazıda, soruşturmanın konusu ile birlikte aralarında Yimpaş Group AG'nin yönetim kurulu üyeleri olan Dursun Uyar, Mehmet Kaplan ve İsmail Can'ın da bulunduğu çok sayıda kişinin adının geçtiği öğrenildi.

ANKARA'DAN YANIT YOK
Soruşturma çerçevesinde savcılık tarafından el konulan Yimpaş Group AG belgelerinde şirketin faaliyetleri hakkında fazla bilgi verilmemesi nedeniyle Ankara'dan bu konuda da yardım talep edildi. Yazıda, zorlukla yürütülen soruşturmada şu ana kadar büyük meblağlardaki paraların nakit olarak toplandığı ve kuryelerle kaçırıldığının tespit edildiği, Türklere Yimpaş tarafından yüksek kâr sözü ve paralarını istedikleri an geri çekebilme garantisi verilerek dolandırıldıklarının anlaşıldığı ifade edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından büyük gizlilik içerisinde yapılan incelemenin henüz sonuçlandırılmadığı ve İsviçre'ye yanıt gönderilmediği öğrenildi.

Borç diye aldıkları 1 milyon markımla şirkete ortak yaptılar
Yimpaş hakkında sadece kamu değil ara veren vatandaşların açtıkları davalarda da sonuç alınamadı.

İstanbul'da oturan Necati Yıldırım, Ankara Başsavcılığı'na başvurarak Yimpaş yöneticileri Dursun Uyar, Şükrü İbiş, Abdullah Örnek, İsmail Efe, Ömer Günaydın, Hakan İlyas Aydoğan ve Mehmet Kaplan'ın kendisinden aldıkları 1 milyon mark karşılığında holding hissesi verdikleri ve parasını geri ödemedikleri iddiasıyla dava açtı. Savcılık, dosyayı Yimpaş merkezinin bulunduğu Yozgat Başsavcılığı'na gönderdi. Yozgat Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi.

İstanbul'da bulunan Sözer Gıda ise 25 Temmuz 2006'da Ankara Başsavcılığı'na Yimpaş yöneticileri hakkında "evrakta sahtecilik" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Yimpaş'ın iştiraki Birpa'dan alınan 9 çekten 7'sinin "çeklerdeki imza yöneticilerine ait değil" gerekçesiyle ödenmediği belirtildi.

Soruşturma devam ederken Sözer Gıda, Yimpaş aleyhine icra takibine başladı. Kesinleşen icra takibi üzerine Yimpaş şirkete 100 bin YTL'lik senet verdi ancak bu senet bedeli de ödenmedi. Sözer Gıda, Birpa Gıda'nın gayrimenkulleri üzerinde çok sayıda haciz olduğu için alacağını hala tahsil edemedi.

Yargı Yimpaş'a işlemiyor
Yurtdışında binlerce gurbetçinin parasını toplayıp geri ödemeyen Yimpaş'a karşı hukuk mücadelesi sonuç vermiyor. Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Adalet Bakanlığı'na gönderilen bilgi notunda Yimpaş hakkında 2001'den bu yana 117 suç duyurusunda bulunulduğu, sonuçlanan tüm dosyalarda 'takipsizlik' verildiği belirtildi. Notta 2006'da yapılan 4 suç duyurusu ile ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi. Davalarla ilgili şu bilgiler verildi:

RAHŞAN AFFI KURTARDI
• 1998 ve l999'daSPK'ya muhalefet suçundan açılan 8 dava Rahşan Affı'yla ertelendi. 2001'de aynı suçtan açılan soruşturmada görevsizlik çıkti.

• SPK'ya muhalefetten 2004 yılında 3 yıl hapis ve 15 bin YTL para cezası verildi. Yargıtay bu kararı Ocak 2006'da bozdu. Dosya sanıkların ifadelerinin alınması için bekliyor. Bu dava 15 Temmuz 2007'ya kadar (9.5 ay sonra) zamanaşımına girecek.

RÜŞVET SORUŞTURMASI
• 2005'de TBMM Araştırma Komisyonu'nda "Problemli bir konuyu SPK'da rüşvet vererek çözdük" dediği için Dursun Uyar hakkındaki suç duyurusu üzerine Yozgat Başsavcılığı yetkisizlik kararı verdi.

• 2005'de SPK'ya muhaletten açılan iki dava birleştirildi. 2005'te "hizmet nedeniyle emniyeti suistimal" suçundan açılan dava 2. Asliye Ceza'da sürüyor.

• 2006'da "şirketin iflasını istememek suçundan" açılan dava devam ediyor.

Haberin Devamı