Fazladan emekli maaşı umudu bitmedi, ötelendi
7 MİLYON emeklinin gözü kulağı Yargıtay’ın vereceği karardaydı
7 MİLYON emeklinin gözü kulağı, 2002 ve 2006’da emekli maaşlarına eksik zam yapıldığı gerekçesiyle açılan ve Ankara 17. İş Mahkemesi’nde kabul edilen davada Yargıtay’ın vereceği karardaydı. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi davayı usul yönünden bozdu. Şimdi dava yerel mahkemede bir kez daha görülecek. Yargıtay kararını beklemeden dava açan 1500 ve SGK’ya dilekçeyle başvuran 300 bin emeklinin şimdi yeni kararı beklemesi gerekecek
Yargıtay, 7 milyon emeklinin heyacanla beklediği, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine eksik zam iddiasıyla açılan davayı usul uyarısı yaparak yerel mahkemeye geri gönderdi.
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2002 ve 2006’da eksik zam yapıldığı iddiasıyla açılan ve Ankara 17. İş Mahkemesi’nde kabul gören davayı usulden bozdu.
Usulen bozma gerekçesi ise 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturulmaması ve 2002 yılındaki kararnamenin herhangi bir emekliye uygulanıp uygulanmadığının araştırılmaması gerekçelerine dayandı. Ancak Yargıtay’ın bu kararı 7 milyon emekli için umutların bitmesi anlamına gelmiyor.
Konuya ilişkin bilgi veren kaynaklar bu kararın “umutların birkaç ay ötelendiği” anlamına geldiğini belirtiyor. Buna göre Yargıtay kararının ardından yerel mahkemenin, usul uyarılarına uygun şekilde davayı bir daha göreceği, Yargıtay’ın da bundan sonraki dönemde davayı esastan karara bağlayacağı öğrenildi.
Karar ne anlama geliyor?
Türkiye Emekliler Derneği Avukatı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, kararın emekliler için ne anlama geldiğini de şöyle anlattı:
“Yargıtay bu davayı usulen bozdu. Yani dedi ki, bu davayı usulüne uygun açmamışsın. Usulüne uygun açarsan, olur. Mesela Yargıtay bu kararda diyor ki, 3 kişilik bilirkişi heyeti oluştur, 2002 kararnamesinden hiç yararlanan var mı onu araştır. Şimdi Yargıtay’ın bu kararı 17. İş Mahkemesi’ne geri dönecek.
İş mahkemesi Yargıtay’ın söylediği şekilde davayı usülüne uygun bakacak. Bundan sonra Yargıtay doğrudan esastan görecek. Biz de bu davayı kazanacağımıza inanıyoruz. Dolayısıyla bu davadaki karar nedeniyle 7 milyon emeklinin umudu sadece ötelenmiş oluyor. Ancak burada önemli nokta şu: Emeklilere bu davanın sonucunu bekleyin diyoruz, bu davada karar çıksın. Kazanalım, emekliler ondan sonra açsınlar davalarını”
O emeklileri bulalım
Yazıcıoğlu, şimdi 17’inci İş Mahkemesi’nin ne yapacağının önemli olduğunu direnme hakkı bulunduğunu da söyledi. Bu arada Yazıcıoğlu 2002 kararnamesinin, 16 gün yürürlükte kaldığına işaret ederek, “Eksik zam bu sırada emekli olan herkese uygulandı. 2003 yılı Ocak ayının ilk 16 günü içerisinde emekli olan vatandaşlarımızı veya vefat edenlerinin dul ve yetimlerini tespit etmeye çalışıyoruz.
Yerel mahkemeye bu bilgileri de hemen vereceğiz. Bu hakkımızı alabilmek için her türlü hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü bu konuda sonuna kadar haklı olduğumuzu biliyoruz. Gerekirse AİHM’e kadar bu davayı götürmeye de kararlıyız’’ diye konuştu.
Acele edip hemen dava açan 1500 kişi ile dilekçe verenler en başa dönecek
Yargıtay’ın usül yönünden davayı yerel mahkemeye geri göndermesi, masraf yaparak dava açan 1500 emekli ile SGK’ya dilekçe verenlerin bu paralarının yanması, ve dilekçelerinin de geçersiz hale gelmesi riskini ortaya çıkardı.
Prosedür gereği SGK’ya dilekçeyle başvuran emekliler, SGK’nın kendilerine eksik maaş ödemesi yoktur yanıtının ardından 60 gün içinde mahkemeye dava açmak zorundalar. Aksi halde bu emekliler kuruma bu taleple ilgili dava açma yetkisini kaybediyorlar. Yani dilekçe veren 300 bin emekli Yargıtay’ın kararının ardından yeni süreci beklemeden ya dava açacaklar ya da SGK’nın eksik ödeme yoktur yanıtını kabul etmiş olacaklar.
Biz emeklileri uyarmıştık
Gelişmeyle ilgili bilgi veren TÜED Avukatı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, sözkonusu dava döneminde emeklileri birçok kez uyardıklarını hatırlatarak, “Biz emeklileri uyarmış, davanın sonucunu bekleyin, ona göre dilekçe verin acele etmeyin, demiştik. Üstelik bu dilekçeleri emeklilere bazı fırsatçılar parayla sattı. Pek çok emeklinin parası alındı. Şimdi tek risk, bu emeklilerin durumuyla ilgili. 60 gün içinde dava açmaları gerek. Açmazlarsa haklarını kaybediyorlar. Yargıtay kararının ardından yerel mahkeme kararı netleşmeden de dava açmaları sıkıntılı” diye konuştu. Yazıcıoğlu, şöyle devam etti: 300 bin emekli SGK’ya dilekçeyle başvurdu. Şimdi bu dilekçe sahiplerine SGK bir yanıt verecek. Yanıt verdiğinde bu dilekçe verenler 60 gün içinde dava açmak zorunda. Aksi halde SGK’nın ‘eksik ödeme ve hak yoktur’ yanıtını kabul etmiş sayılacaklar. Bu yüzden dava açma yoluna gitmek zorundalar.”