Gazete Vatan Logo

70’iz, 7 gibiyiz

Akbank 70’inci yılını kutlarken Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, “70 yılın verdiği tecrübenin ve güvenin yanında yeni tarz iş modelimiz ile kendimizi 7 yaşında bir genç gibi hissediyoruz” dedi

70’iz, 7 gibiyiz

Akbank’ın bankacılığın geleceğine yön verecek dönüşüm projesi, Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Genel Müdür Hakan Binbaşgil’in katılımıyla tanıtıldı. Akbank sadece yeni şube modeliyle değil, iş yapış biçimlerindeki devrim niteliğinde değişikliklerle bankacılıkta yepyeni bir dönemin sinyallerini veriyor.

Akbank’ın 70’inci yılına girerken, hem şubelerinde hem de iş süreçlerinde yaşanan dönüşüm programının paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, “Bugün bizim için çok önemli bir gün, Akbank için bir mihenk taşı. Bankamız, bugün hem 70’inci yılını kutluyor, hem de önümüzdeki yıllar için yeni iş modelimizi başlatıyor. 70 yıllık bu bayrak yarışında yeni bir tura başlıyoruz.

70 yıl boyunca tüm paydaşlarımıza ‘Güveninizin Eseriyiz’ dedik. Paydaşlarımız da bize güvendi. Bu güvenin arkasında 70 yıllık bir emek, 70 yıllık bir tarih var. Bu vesileyle 70 yılda Akbank’a emeği geçen herkese teşekkür ederim. Önümüzdeki yıllar boyunca da Türkiye’nin güven duyulan bankası, Türkiye’nin Akbank’ı olmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Yarını inşa ediyoruz

Yeni Akbank’ı inşa ettiklerini ancak önümüzdeki 70 yılda da geçmiş 70 yılda olduğu gibi temel değerleri hiç değiştirmeyeceklerini ifade eden Suzan Sabancı Dinçer, “Bugün 70’inci yaşımızı kutluyoruz. 70 yaşın akıl ve hikmetine sahibiz ama 7 yaşındaki gibi dinç, dinamik, coşku doluyuz.. Bugün genç ama yetenekli, bilgili ve tecrübeli ekibimizle geleceğin Akbank’ını inşa etmeye başlıyoruz. Önümüzde çok heyecanlı günler bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

250 milyon dolara yeni veri merkezi

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil de konuşmasında, “1948’de Adana’da tohumları atılan ‘yöresel’ bir bankadan uluslararası alanda hizmet kalitesini ispatlamış, Brand Finance araştırmasına göre, Türkiye’nin en değerli banka markası ünvanını almış ve yıllardır koruyan bankası olduk” dedi.
Tüm çalışmaları güvenilir, dinamik, sade, yenilikçi ve insan odaklı olmak üzere 5 değer üzerine oturttuklarını kaydeden Binbaşgil, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Güçlü mali yapımız sayesinde geleceğimize önemli yatırımlar yapabiliyoruz. 2017’de teknolojiye yaklaşık 150 milyon dolar kadar yatırım yaptık. Bu sene de teknolojiye benzer bir yatırım söz konusu olacak. Geçtiğimiz günlerde toplamda 250 milyon dolar yatırım yapacağımız Akbank Veri ve Yaşam Merkezi’nin temelini attık. Güçlü mali yapı ve vizyoner bir ekibin bir arada olması ‘Yarının Akbank’ını inşa etmemizi sağlıyor. Akbank’ın ‘Bankacılığın Geleceği’ni şekillendirecek olmasından çok mutluyum.”
Apple Store benzeri yalın şube
70’inci yılını kutlayan Akbank yeni şube konseptini de tanıttı. Şubelerin yeni tasarımı Apple mağazalarının yaratıcısı olan Eight Inc ile 2 yıllık bir çalışmanın ardından ortaya çıktı. Toplantıda söz alan Eight Inc Genel Müdürü Tim Kobe, “Ajans olarak büyük fırsatları ve yenilikleri daima odak noktamızda tuttuk. Geçmişte bunu yapan Steve Jobs ve Richard Branson’dı. Bugün Hakan Bey ve muhteşem Akbank ekibi. Türkiye’de ilk işbirliğimizi Akbank’la yaptık. Çalışmalara başlamadan önce yaptığımız gözlemler ve araştırmada Türk insanın teknolojiye olan ilgisi tasarım sürecinde bize ilham verdi. Türkiye için büyük bir değer olan Akbank markasıyla güzel bir sinerji yakaladık. Bunun sadece Akbank ve Türk bankacılığı için değil küresel anlamda bankacılık için harika bir adım olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
Akbank’ın en eski 5’inci şubesi olan Galata Şubesi yeni konsepte uygun olarak giydirilen ilk şubelerden biri olarak tanıtıldı. Şeffaflığın ve sadeliğin hakim olduğu şubede güçlü ATM makineleri dikkati çekiyor. Bu makinelerde ATM’lerin yapabildiğinden daha fazla işlem gerçekleştirilirken, makinalar aynı zamanda birer vezne gibi çalışıyor ve 50 bin TL’ye kadar para alıp verebiliyor. Mimari değişimin yanı sıra tüm personelin i-pad’lerle çalıştığı şubede şeffaf hizmet anlayışı hakim olacak. Banko ve masa olmadan ferah ve aydınlık mekan, daha az kağıt daha az imza yeni şubelerin iddialı olduğu noktalar. Bu yıl 10 şube yeni konsepte uygun şekilde giydirilecek. 2019 yılı sonuna kadar değişim tüm şubelerde tamamlanmış olacak.Ortalama bir şubenin maliyeti 100 bin dolar civarında hesaplandı.
57 milyon sayfadan 3 milyona
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil’in banka müşterilerinin değişen davranışları ile ilgili verdiği notlar dikkat çekici:
- Müşterilerin yüzde 40’ı 1980 ve sonrasında doğanlar. Her yıl 1 milyon civarı yeni müşteri kazanıyoruz.
- Banka işlemlerinin artık yüzde 96’sı şube dışından gerçekleşiyor. Mobil bankacılık yüzde 78’lik yer tutuyor.
- Kredilerin yüzde 55’i şubeye gelmeksizin gerçekleşiyor.
- Artık müşteri zaman kaybetmek istemiyor. Bu yüzden iyileştirmelerle yıllık 57 milyon sayfa olan sözleşme sayısını 3 milyona düşürdük. Kağıt kullanımında yüzde 95 tasarruf söz konusu.
- Bir KOBİ kredisinin onay süresini bile 45 dakikalardan 8-10 dakikalara düşürdük.
- Yeni teknolojilerle nakdi ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.
- Yeni bir müşterinin bilgi giriş süresi 20 dakikadan 10 dakikaya indi. Bu 10 dakika içinde 4 ürünü kullanabilir hale de geliyor.
- 3 imzadan 2’sini ortadan kaldırıyoruz.

Haberin Devamı