Gazete Vatan Logo

Lapya Nedir, Özellikleri Nelerdir? Lapya Nasıl Oluşur?

Doğal olarak oluşumu doğrultusunda ilginç yer şekillerinden biri olarak lapya öne çıkmaktadır. Aynı zamanda çok çeşitli tiplerde meydana gelebilecek küçük yer şekilleri olduğunu söylemek mümkün olur. Genelde beyaz renkli ve Kemik yapısına sahip küçük delikler şeklinde görünürler.

Lapya Nedir, Özellikleri Nelerdir? Lapya Nasıl Oluşur?

Çok uzun yıllar içerisinde oluşumu ile beraber Türkiye'nin birçok farklı bölgesinde de görülen doğal yapılar arasında olduğuna eklemek gerekir. Günümüzde hala araştırılan ve incelenen, önemli doğal yapılar içerisinde gelmektedir.

Lapya Nedir?

Belli faktörlere bağlı olarak ve bu faktörlerin rol oynadığı oluşumlar doğrultusunda, ortaya çıkan küçük yer şekilleri lapya olarak ifade edilmektedir. Genelde kalkerlerin yüzeyinde görülmesi ile beraber oluşumunda rol aldıklarını söylemek gerekir.

Bu karstik şekiller tabii özellikle kireç taşlarının yağmur suları ile eritilmesi ve aşındırılması doğrultusunda, toprak altında meydana gelen şekilli çukurluklar olarak anlatmak mümkündür. Günümüzde hem oluşumu hem de görseli bakımından birçok farklı tipi de bulunmaktadır.

Lapya Özellikleri Nelerdir?

 Lapya aynı zamanda mikro karstik şekiller olarak ifade edilir. Oyuk halinde birçok farklı şekilleri bulunmasının yanı sıra, aynı zamanda değişik özelliklere sahip olduğunu söylemek mümkündür.

- Çukurlukları birkaç milimetre ile birkaç metre arasında değişkenlik gösterir.

Haberin Devamı

- Doğal oluşumu ile karstik şekillerdir.

- Oluk ve kanal şeklindeki lapya çeşitlerinin boyları bazen 20 metreye kadar çıkar.

- Oyuk ve oluk ile beraber kanalcıkların arasında yer alır. İçlerinde keskin ve bazı durumlarda yuvarlak yapıya sahip küçük sırtlar yer alır.

 - Taşların yağmur sularıyla erimesi ve kaynaşması doğrultusunda oluşur.

 - Aynı zamanda doğal bir yapıdır ve görülmeye değer görsele sahip.

Bu şekilde öne çıkan farklı özellikleri doğrultusunda Türkiye ile dünyanın birçok farklı bölgesinde oluşmuş doğal karstik yapılardır.

Lapya Nasıl Oluşur?

Kireç taşlarının yağmur suları tarafından eritilmesi ve kandırılması neticesinde, yeraltında büyüyecek bir takım değişimler neticesinde lapya oluşmaktadır. Özellikle de karbondioksitin yoğun erime yapısı doğrultusunda derin Oluklar meydana gelir. Belli şekilli çukurluklardan ortaya çıkması ile birlikte, şekilli aynı zamanda sırtçıklara sahiptir. Bu bağlamda mikro karstik bir yapı üzerinden lapya oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Türkiye'de Lapya Nerelerde Bulunuyor?

Türkiye'de karstik şekiller bakımından birçok farklı doğal yapılar bulunmaktadır. Bu yapılardan biri olarak özellikle lapya yaygın şekilde görünür. Özellikle Toros dağlarının çevresinde çok fazla bulunduğunu söylemek mümkün olur.

Aynı zamanda yine bolkar dağlarında da görünen bir doğal yapıdır. Bu şekilde beyaz bir renge sahip olan lapya çeşitleri, Türkiye'de değişik derinliklerde ve boyutlarda yer almaktadır. Bunlar milimetrik boyutlarının yanı sıra metrelerce derinliğe kadar giden doğal yapılar olarak öne çıkar.