Gazete Vatan Logo

Hinterland Nedir, Neye Denir? Hinterland Nasıl Belirlenir, Neden Önemlidir?

Özellikle uluslararası açıdan ele alındığında hinterland önemli bir yere sahiptir. Bulunduğu ülke itibarıyla aynı zamanda stratejik bir bölge olarak öne çıktığını söylemek mümkün. Denize ya da nehirlere kıyısı olan bütün farklı ülkelerin hinterland ismi altında bölgeleri bulunur.

Hinterland Nedir, Neye Denir? Hinterland Nasıl Belirlenir, Neden Önemlidir?

Almanca kökenli bir kelime olması ile beraber taşımış olduğu anlam açısından hem ithalat hem de ihracat konusunda da önemli yer taşır. Diğer yandan yolculuk ve turistik açıdan seyahat gibi daha pek çok yapı altında kullanılan bir liman şeklinde değerlendirmek mümkündür.

Hinterland Nedir?

Hinterland aynı zamanda bir kara parçası olarak ifade edilmektedir. Almanya'da şehir ve benzeri gibi yerlerin, arka kısmında bulunan toprak parçası olarak ifade edilmektedir. Genelde bu bölge hangi ülkenin sınırları içerisindeyse kontrol de o ülkede anlamına gelir.

Limanın arkasında bulunan iç bölge olarak da anlatmak mümkündür. Bu kıyıya sahip devletler egemenliği eline almak suretiyle bütün farklı kararları verme yetkisine sahiptir. Bunlar içerisinde ithalat ve ihracat, giriş ve çıkış ile beraber konaklama gibi birçok husus söz konusudur.

Hinterland Neye Denir?

Limanların arka bölümünde bulunan kara parçaları hinterland olarak ifade edilmektedir. Geniş bir alana yayılması ile beraber genelde liman adına kullanılan bir bölge olarak ön plana çıkar. Genelde ise bir deniz kenarının ya da bir nehrin arka kısmında bulunan kara parçası şeklinde anlatılır.

Haberin Devamı

Kıyıya sahip olan bölgelerin bulunduğu limanların iç kısmı ya da iç bölgesi olarak değerlendirilir. Böylece hangi devletin sınırları içerisinde ise o ülke egemenliği ele alır ve tüm kararları verme yetkisine değerlendirilir. Özellikle bölgesel ve aynı zamanda stratejik olarak önemli bir yere sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Hinterland Nasıl Belirlenir?

Bir ülkenin liman kıyısının arkasında kalması ile beraber hinterland bölgesi belirlenir. Yani ülke sınırları doğrultusunda ve deniz derinliği ile birlikte sınırı üzerinden ele alınmaktadır. Böylece deniz ya da nehir limanlarına sahip olan ülkelerin arka kısmında bulunan kara parçaları o ülkeye aittir. Böylece birçok farklı amaç altında kendi etkisini kullanarak ülkeler bu bölgeleri değerlendirebilir.

Hinterland Neden Önemlidir?

Özellikle stratejik bir konum olarak hinterland bölgesi ülkeler için büyük önem taşımaktadır. Sonuçta liman bölgesinin arka kısmı olması ile birlikte, denizler açısından ithalat ve ihracat açısından öne çıkar. Diğer yandan yabancı gemilerin konaklaması, giriş çıkışlar ile birlikte daha birçok farklı amaç doğrultusunda değerlendirilmektedir. Denize ya da nehre kıyısı olan her ülke için günümüzde önemli bir yer taşıdığını söylemek mümkün olur.

Haberin Devamı