Gazete Vatan Logo

Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?

Aynı çeşitten olan canlı ve cansız bütün kavramların ortak isimleri cins isim olarak bilinmektedir. Belli bir yapı üzerinden genel anlamı olarak da anlatmak mümkün. Böylece tek bir kelime ele alınmak suretiyle belli bir alan genel çerçevede kolaylıkla anlaşılabilir.

Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?

Bu isimler özel isim olarak ele alınmaz ve tek bir nesne veya varlığı ifade etmezler. Bunun yerine aynı kavram ve çeşit doğrultusunda, hepsini ya da bir kısmına verilen isim olarak ön plana çıkar. Bunlar içerisinde örneğin bitki, at ve benzeri gibi daha pek çok örnek ele almak mümkün.

Cins İsim Nedir?

Aynı çeşit kapsamında canlı ve cansız tüm kavram ve varlıklara verilen ortak isim cins isim şeklinde bilinir. Belli bir alana genel çerçevede ele almak suretiyle kolay bir şekilde tanımlama imkanı sağlamaktadır. Yani tek bir nesne ya da varlığı göstermezler.

Bunun yerine genel çerçevede ele alarak canlı ya da cansız bütün varlık ve kavramlar doğrultusunda anlatım olanağı sağlarlar. Yani varlık ve kavramların her biri ile beraber aynı zamanda bir kısmı üzerinden de değerlendireceğini söylemek mümkün. Günlük yaşamda belli bir alana ifade edebilmek için yaygın şekilde kullanılan bir isim türüdür.

Cins İsim Nasıl Bulunur?

Kelime ve nesne arasında herkes tarafından bilinen bir kavram ortaya çıktığında bu cins isim olarak değerlendirilir. Mesela bir şehir kelimesi kullanıldığı zaman dünya çapındaki bütün şehirleri anlattığı ifade edilir. Aynı zamanda göz kelimesi kullanıldığı vakit herkes tarafından bunu bir organ olduğu anlaşılır. Bu sayede bunu genel bir kavram olarak belli bir yapıyı anlattığı anlaşılır.

Haberin Devamı

Gönen Balıkesir dendiği zaman bunu Türkiye'deki sadece bir şehri anlattığı öne çıkar. İşte bu noktada Balıkesir şehri özel isim olarak ön plana çıkmaktadır. Çünkü cins isimler aynı zamanda genel isim şeklinde durumu ifade eder.

Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?

Cins isimler aynı türden olan canlı ya da cansız varlıkları genel anlamıyla ifade edebilir. Bu durum cins ismin en önemli özellikleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda genel kavramın hepsini veya bir kısmını anlattığını söylemek mümkün. Kelime ile nesne arasında herkesin bildiği gerçek bir bağlantı oluşturur.

Böylece bu bağlantıyı herkes bilir ve ortak biçimde kullanabilir. Böylece cins isim cümle içerisinde kurulduğu vakit herkes bunun ne anlama geldiğini çözer. Hem tek başına hem de cümle içerisinde genel olarak bir kavramı, nesneyi ya da olguyu ifade edebilir.

Haberin Devamı

Cins İsim Örnekleri

Cins isim dil bilgisinin en önemli kuralları içerisinde yer almaktadır. Bu konuda günlük yaşamda kullanılan birçok önemli cins isim örnekleri el almak mümkün.

- Ağaç

- Bitki

- Şehir

- Göz

- At

- Saray

- Hamam

- Kuş

Bu şekilde Türkçe üzerinden daha birçok farklı cins isim türetilebilir ve cümle içerisinde kullanılabilir.