Gazete Vatan Logo

Bulgaristan Bayrağı Anlamı Nedir? Bulgaristan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Bulgaristan bayrağı, sıkça merak edilen bayraklar içinde yer alır. Özellikle de kullanım alanı açısından da en önemli bayraklar arasında yer alır. Bulgaristan bayrağının anlamı, beyaz barışı, kırmızı bağımsızlık sırasında dökülen kanları, yeşil renk de doğayı temsil eder.

Bulgaristan Bayrağı Anlamı Nedir? Bulgaristan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Bulgaristan Bayrağı Anlamı Nedir?

Bayrakların anlamları pek çok kişi tarafından sıkça merak ediliyor ve bu nedenle de internet üzerinden araştırılıyor. Bulgaristan bayrağı da merak edildiği için ne anlama geldiği en fazla merak edilen bayraklar arasında yer alır. Bayraklarda ise, genellikle ülkeler için özel anlamlar taşır. Bu nedenle de bayraklar ve bu bayrakların kendine özgü anlamları bir genel kültür konusu olarak bilinir.

Bulgaristan bayrağında ise sırayla yeşil, beyaz ve kırmızı şeritler yer alır. Dikdörtgen formunda olan bu bayrakta yukarıdan aşağı doğru ise yeşil, beyaz ve kırmızı renk bulunur. Beyaz renk ise, barış anlamına gelir ve ülkedeki barışı temsil eder. Yeşil ise, temizliği ve doğayı temsil eder. Kırmızı renk ile de, bağımsızlık için bunca zaman dökülen kanlar temsil edilir.

Bulgaristan Bayrağı Nasıl Oluştu?

Bulgaristan bayrağı, 1861 yılında ve Georgi Rakovski önderliğinde Gizli bir Cemiyet tarafından tasarlandı. Aynı zamanda 1991 yılında da son şeklini aldı. Her bayrağın ülkesine göre farklı bir anlamı ve özelliği vardır. Bulgaristan'ın günümüzde kullanılan resmî bayrağı ise, ilk ve resmi olarak 12 Temmuz 1991 yılından sonra kullanılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Bulgaristan bayrağının günümüzde üzerinde bulunan resmi renkleri olan yeşil, beyaz ve kırmızı ilk defa 1861 yılında kullanılmaya başlandı. Bulgar devrimci Georgi Rakovski’nin önderliğinde bir Gizli Cemiyet tarafından tasarlanmış olan Bulgar bayrağı 1991 yılında günümüzdeki halini aldı. Bulgaristan bayrağında yer alan renkler ilk olarak 1861 yılında kullanılmaya başlandı.

Osmanlı Devleti’nden ayrılarak kısa zaman içinde bağımsızlık elde etmeyi hedefleyen Georgi Rakovski önderliğinde kurulan ve Gizli Cemiyet tarafından tasarlanmış olan Bulgaristan bayrağı ise, ilk defa Osmanlı Rus savaşları döneminde kullanıldı.

1861 yılından 1991 yılına kadar Bulgaristan bayrağında sıkça kullanılan renklerin sırası çok defa değişti ve bir dönem sonra bayrağa Bulgaristan arması eklendi. Günümüzde kullanılan Bulgaristan bayrağı ise, 12 Temmuz 1991 yılında son defa değişikliğe uğrayarak da en son şeklini almıştır.

Haberin Devamı

Bulgaristan Bayrağının Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Bulgaristan’ın bayrağında bulunan renkler; yeşil, beyaz ve kırmızıdır. Bulgaristan bayrağı, aslında Slav kardeşleri olarak da bilinen Rusya’nın bayrağından esinlenerek tasarlandı. Rusya bayrağında bulunan mavi çizgi ise, yeşil olarak değiştirildi. Bulgaristan’ın tarımsal zenginliğini ve doğasını temsil etmesi için Bulgaristan bayrağına da yeşil renk eklendi. 

Bulgaristan armasının ortasında altın renkli bir aslan figürü bulunan kırmızı bir kalkan yer alır. Bu kalkanın üzerinde ise, Bulgaristan tacı yer alır. Kalkanın her iki tarafında ise, kalkanı sıkıca tutan altın renkli aslanlar bulunur.