Gazete Vatan Logo

Biyosfer Nedir, Nasıl Oluştu Ve Gelişti? Biyosferin Katmanları Nelerdir, Neden Önemlidir?

Çekirdekten başlamak suretiyle katmanları ayrılarak dünya bölümlerden oluşmaktadır. Böylece her bir katman içerisinde farklı özellikleri doğrultusunda inceleme gerçekleştirilir. Dünyanın genel çerçevede yaşanılabilir tüm alanı ise Biyosfer biçiminde anlatılmaktadır.

Biyosfer Nedir, Nasıl Oluştu Ve Gelişti? Biyosferin Katmanları Nelerdir, Neden Önemlidir?

Daha doğrusu canlı varlıklarının yaşamını sürdüğü bir yaşam alanı olarak da anlatmak mümkündür. Aynı zamanda Biyosfer kendi içerisinde farklı katmanları da bünyesinde barındırmaktadır. Böylece yaşam bir döngü içerisinde devam eder ve canlı hayata sürdürülür.

Biyosfer Nedir?

Tüm canlıların yaşamını sürdüğü ve cansız varlıkların da bulunduğu dünya katmanı Biyosfer olarak ifade edilir. Bu katmanlar içerisinde hava ve su ile beraber toprak bulunmak suretiyle canlı yaşamını sürdürecek tüm hususlar yer alır.

Aynı zamanda bu sebepten dolayı Biyosfer için dünyanın ekosistemi olarak da adlandırmak mümkün. Ayrıca ekosfer ya da canlı yüzey olarak da bilinen isimleri doğrultusunda ele alınmaktadır. Canlılar bu katman içerisinde yaşamını sürdürür ve tüm ihtiyaçları olan unsurlar bu katmanda yer alır.

Biyosfer Nasıl Oluştu ve Gelişti?

Biyosfer yaklaşık olarak 3,5 milyar yıl içerisinde gerçekleşen bir süreç doğrultusunda oluşmuştur. Genel anlamda biyopoez ve biyogenez katmanında başlamak suretiyle evrimleşerek bu katman oluşmuştur. Yani basit organik bileşiklerin canlı olmayan maddelerin ve aynı zamanda canlı oluşumu sağlayan maddelerin evreleri şeklinde bu iki katmanı ele almak mümkün olur.

Haberin Devamı

Bu durum küresel Biyosfer açısından ele alındığında bitki örtüsü ve planktonu göstermektedir. Zaman içerisinde ise toprak ve su ile beraber havanın belli bir döngüye girmesi doğrultusunda Biyosfer gelişmiştir. Bu gelişim sürecinde ise evrimleşme ile beraber canlı varlıklar ortaya çıkmış ve zaman içerisinde ise çeşitlilik gerçekleşmiştir.

Biyosferin Katmanları Nelerdir?

Biyosfer dünyanın çevresindeki 4 katmandan biri olarak ele alınır. Aynı zamanda kendi içerisinde de farklı katmanları bulunur. Bu katmanlar ise canlı yaşamın sürdürüldüğü bölge olarak ifade edilebilir.

- Litosfer (Taş)

- Hidrosfer (Su)

- Atmosfer (Hava)

Böylece yukarıda verilen etmenler hususu kapsamında ekosistem oluşur. Bu katmanlar belli bir döngüye sahiptir ve döngü aynı zamanda canlı yaşamın sürdürülmesini olanak sağlayan temel unsurlardır.

Haberin Devamı

Biyosfer Neden Önemlidir?

 Biyosfer canlı organizmaların yaşamını ve faaliyetlerini sürdürebildiği bölgedir. Yani sadece bu tanımlama üzerinden bakıldığında bile biyosferin ne kadar önemli olduğu anlaşılır. Aynı zamanda içerisinde taş ve su ile birlikte havanın yer aldığı farklı katmanları barındırmaktadır.

Böylece ekosistem içerisinde canlılar karşılıklı iletişime geçebilir ve bir döngü çerçevesinde yaşamın sürdürülebilirliğini oluşturur. Aynı zamanda iklimin düzenlenmesi içinde yine Biyosfer oldukça önemlidir.