Gazete Vatan Logo

Ahmet Mithat Efendi Eserleri Nelerdir? Ahmet Mithat Efendi Eserleri'nin Özellikleri

Ahmet Mithat Efendi, 1844 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Yazarlık dışında yayıncılık, devlet memurluğu ve valilik yaptı. Ahmet Mithat Efendi, Türk edebiyatında en fazla kitabı olan yazardır. Yazarın toplam 178 eseri bulunmaktadır. Bu eserlerden yaklaşık 90 tanesi roman ve öykü, geri kalanları ise anlatı, araştırma, gezi ve denemedir. Yazarın "Eyvah" ve "Çengi" adlı iki tiyatro oyunu da bulunmaktadır. 

Ahmet Mithat Efendi Eserleri Nelerdir? Ahmet Mithat Efendi Eserleri'nin Özellikleri

1- Esrar-ı Cinayat 

Türk Edebiyatının ilk polisiye romanı olan Esrar-ı Cinayat 1883 yılında yayımlandı. İstanbul'da geçen romanda peş peşe işlenen cinayetleri araştıran bir dedektifin yaşadıkları anlatılmaktadır. 

2- Dünyaya İkinci Geliş ya da İstanbul'da Neler Olmuş 

Roman III. Selim döneminde geçmektedir. Osman Bey, en yakın arkadaşının cariyesine aşık olur. İmkansız bir aşkın anlatıldığı roman mizahi bir üslupla kaleme alınmıştır. 

3- Kıssadan Hisse 

Kıssadan Hisse kitabında hem Ahmet Mithat Efendi'nin yazdığı kısa hikayeler hem de La Fontaine'nin fablları yer almaktadır. Kısa kısa öykülerden oluşan Kıssadan Hisse kitabında teşhis ve intak söz sanatları kullanılmıştır. Hayvanların insanlar gibi düşünebildiği ve konuşabildiği kitapta yardımlaşma ve fedakarlık gibi erdemler övülürken, cimrilik, bencillik ve tembellik gibi insana özgü davranışlar hayvanlar aracılığıyla eleştirilmiştir. 

4- Bir Fitnekar 

İnsanların arasını bozmaktan ve fitne çıkarmaktan zevk alan bir kadının yaşadıklarının anlatıldığı hikaye, önce gazetede tefrika olarak yayımlanmıştır. 

Haberin Devamı

Ahmet Mithat Efendi Eserlerinin Özellikleri

1- Ahmet Mithat Efendi, tüm eserlerini sade bir dille kalem almıştır. 

2- Eserlerinde karakterlerin psikolojik tahlillerinden ziyade olaylara ağırlık veren yazar, kitaplarını belli başlı konularda halkı bilgilendirmek için yazmıştır. 

3- Ahmet Mithat Efendi'nin eserlerinde mizah ön plandadır. Yer yer kısa anekdotlara, tekerlemelere ve bilmecelere de yer verilir.

4- Diyaloglarda halk dili ve deyimlere yer vermiştir. 

5- Yazarın en önemli özelliği, sık sık araya girip okuyuculara konuyla ilgili bilgi vermektir. Yazar doğrudan doğruya okura seslenir. Daha sonrasında öyküye kaldığı yerden devam eder. 

6- Ahmet Mithat Efendi, kitaplarında köyden kente göç, evlilik, yanlış batılılaşma gibi toplumsal konuları ele almıştır. 

7- Yazar "sanat toplum içindir" ilkesini benimsemiştir.