Gazete Vatan Logo

3. Sınıf Dünyanın Katmanları: Dünyanın Katmanları Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

Dünyanın katmanları 3.sınıfta Fen Bilgisi dersi içerisinde işlenmekte olan bir konudur. Dünyanın dışarıdan içeriye doğru bir takım katmanlardan oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Yer kabuğu, tüm gezegeni kaplayan üzerinde yaşadığımız yerdir. Katmanlar ise dışarıdan içeriye doğru; yer kabuğu, manto, dış çekirdek ve iç çekirdek olarak ifade edilebilmektedir. 

3. Sınıf Dünyanın Katmanları: Dünyanın Katmanları Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

3. Sınıf Dünyanın Katmanları

Dünyamız iç içe geçen katmanlardan oluşmaktadır. Dünyanın dış kısmını ise yerkabuğu oluşturmaktadır. Çekirdek ve manto ise yer kabuğunun iç kısmını oluşturmaktadır. Dünya gözlenebilen ve gözlenemeyen çeşitli katmanlardan oluşmaktadır. Dünyanın merkezinde iç çekirdek bulunmaktadır.

Çekirdeğin dış bölümünü ise dış çekirdek oluşturmaktadır. Manto ise yüksek sıcaklığa bağlı olarak erimiş kayalardan oluşmaktadır ve yer kabuğunun altında bulunur. Yer kabuğu ise taş ve topraktan oluşan, canlıların üzerinde yaşadığı katmandır.

Bu durumda dünyanın katmanlarını içeriden dışarıya doğru iç çekirdek, dış çekirdek, manto ve yer kabuğu olarak sıralamak mümkün olmaktadır. Dünya toplamda ise 5 katmandan oluşmaktadır. Dünyanın gözlenemeyen katmanları ise ağır küre ve ateş küre olarak adlandırılmaktadır. 

Dünyanın Katmanları Detaylı Konu Anlatımı ve Örnek Sorular

Dünyanın katmanları, gözlenebilen ve gözlenemeyen katmanlar olarak iki farklı kategoride incelenmektedir. Dünyanın toplamda ise 5 katmandan oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Dünyanın dış katmanları arasında yer alan atmosfer, gaz katmanı ve hava küre olarak da adlandırılmaktadır.

Haberin Devamı

Atmosfer, dünyanın yer kabuğunu saran bir katman olarak ifade edilebilir. Güneşin zararlı ışınlarını engellediği bilinen atmosfer, canlıların yaşaması için gerekli olan tüm gazları içermektedir. Yerçekiminin bittiği yerde ise uzay başlamaktadır. 

Hidrosfer ise su katmanı veya su küre olarak bilinmektedir. Hidrosferin taş küreyle iç içe geçmiş olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Su, tüm canlılar için yaşam kaynağı olarak bilinmekte ve toplam su kürenin %1 ini oluşturmaktadır.

Dünyayı oluşturan dış katmanların kara katmanı, hava katmanı ve su katmanı olduğu ifade edilebilir. Kara katmanı aynı zamanda yer küre olarak da bilinmektedir. Hava katmanı, hava küre ve su katmanı da su küre olarak adlandırılabilmektedir. 

Hava küre aynı zamanda atmosfer olarak bilinmektedir.

Su küre hidrosfer olarak ifade edilebilir.

Taş küre ise litosfer olarak adlandırılabilmektedir.

Haberin Devamı

Ağır küre barisfer olarak bilinmektedir.

Ateş küre ise pirosfer olarak adlandırılmaktadır. 

Dünyanın Katmanları Örnek Sorular

Dünyanın katmanları nelerdir?

- Yer kabuğu, manto, dış çekirdek ve iç çekirdek

Dünyamızın dış kısmını hangi katman oluşturur?

- Yer kabuğu, ince bir tabaka halinde dünyanın dış katmanını oluşturmaktadır. 

Dünyanın katmanlarını dışarıdan içeriye doğru sıralayınız.

- Atmosfer, hidrosfer, litosfer, pirosfer, barisfer,

Dünyanın gözlemlenebilen katmanları nelerdir?

- Su küre, hava küre, taş küre gözlemlenebilen katmanlar arasında yer almaktadır. 

Atmosferin en alt tabakası hangisidir?

- Troposfer olarak bilinmektedir.

Ozon tabakası hangi tabakada bulunmaktadır?

- Ozon tabakası stratosferde bulunmaktadır. 

Dünyanın gözlemlenemeyen katmanları nelerdir

- Ateş küre ve ağır küre gözlemlenemeyen katmanlar arasında yer almaktadır.