Gazete Vatan Logo
DünyaSedir devrimi

Sedir devrimi

Lübnan'da Suriye yanlısı hükümetin istifasıyla sonuçlanan geniş çaplı protestolar devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, 14 bin Suriye askerinin ülkeden çıkmasını isteyen harekete tam destek verdiğini açıkladı. Condoleezza Rice, "Lübnanlılar demokrasi istiyor. Desteğimiz sonsuz" diye konuştu

Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin faili meçhul bir suikasta kurban gitmesinin ardından ülkede başlayan Suriye karşıtı hareket giderek güçleniyor. Önceki gün Lübnan Parlamentosu'nu ablukaya alarak hükümeti istifaya zorlayan 25 bini aşkın protestocuya en büyük destek daha önce Ukrayna ve Gürcistan'da yaşanan Turuncu ve Kadife devrimlerini destekleyen Amerika'dan geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Olaylar Dairesi Başkanı Paula Dobriansky Lübnan'daki hareketi "İnsan hakları ve demokrasi yönünde atılmış takdire değer bir adım" olarak nitelendirerek, "Suriye'nin devamlı olarak baskı ve tahriklerine maruz kalan Lübnan, 'Sedir Devrimi'ne doğru gidiyor" ifadesini kullandı.

Devlet başkanı zorda
Son dönemde Suriye'ye yönelik sert açıklamalar yapan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da eyleme destek vererek, "Lübnanlılar demokrasiye yönelik isteklerini dile getirmeye başladılar. Onlara sonsuz destek veriyoruz. Lübnan çok önemli bir doğrultuda ilerliyor" diye konuştu. Siyasi uzmanlar, ABD'nin Hariri suikastının ardından Suriye'ye gönderdiği uyarı mesajları ve Lübnan'daki görülmemiş protesto gösterileri nedeniyle Suriye yanlısı Devlet Başkanı Emile Lahoud'un yeni başbakan konusunda muhalefetle uzlaşmak zorunda kalacağı belirtiliyor. Mayıs ayında yapılacak genel seçimlerden sonra ise muhaliflerin iktidarına kesin gözüyle bakılıyor. Muhalifler seçimlere kadar üzerinde herkesin uzlaşacağı bir seçim hükümeti kurulmasını ve güvenlik teşkilatının başındaki isimlerin istifasını istiyor.

30 yıllık tartışma
Lübnan ile Suriye arasındaki ilişkiler 1976 yılında Hıristiyanlarla Müslümanlar'ı karşı karşıya getiren Lübnan İç Savaşı sırasında yoğunlaştı. O dönemde barış gücü olarak bölgeye konuşlanan Suriye askerleri halen Lübnan'da bulunuyor.

1976: Lübnan İç Savaşı'nda Müslüman milislerin başarısının ülkeyi kaosa sürükleyeceğinden korkan Suriye, Hıristiyanlar'a destek amacıyla askerlerini Lübnan'a gönderdi. Arap ülkeleri, Suriye askerlerinin bölgede barış gücü olarak kalmasına karar verdi.

1990: 15 yıl süren iç savaş sona erdi.

1991: Lübnan ve Suriye arasında "Kardeşlik ve İşbirliği" anlaşması imzalandı.

1998: Suriye yanlısı General Emile Lahoud Lübnan Devlet Başkanı oldu.

2 Eylül 2004: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye'nin askerlerini Lübnan'dan çekmesini talep etti.

14 Şubat 2005: Beyrut'ta düzenlenen suikast sonucu eski Başbakan Refik Hariri öldü. Saldırıda Suriye'nin parmağı olabileceği ileri sürüldü.

24 Şubat 2005: Suriye Lübnan'dan askerlerini çekeceğini açıkladı, ancak zaman vermedi.

Haberin Devamı