Gazete Vatan Logo

Uzay yolculuğu başvurusu nasıl yapılır? Türk uzay yolcusu başvuru şartları ne? Milli Uzay Programı başvuru ekranı!

Milli Uzay Programı’nın en önemli aşamalarından Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi'yle seçilecek bir Türk vatandaşını 2023'te bilimsel faaliyetler yürütmek üzere 10 günlüğüne uluslararası uzay istasyonuna gönderileceğinin duyurulmasının ardından milyonlarca ilana büyük ilgi gösteriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevinin detaylarını paylaştı. Peki, Uzay yolculuğu başvurusu nasıl yapılır? Türk uzay yolcusu başvuru şartları ne? Milli Uzay Programı başvuru ekranı!

Uzay yolculuğu başvurusu nasıl yapılır? Türk uzay yolcusu başvuru şartları ne? Milli Uzay Programı başvuru ekranı!

Türk uzay yolcusu başvurusu başladı.  Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu görevi başvuruları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını açıklamıştı. Türk uzay yolcusu başvuru şartları belli oldu. Türk uzay yolcusunda aranacak kriterler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlandı. Peki, Uzay yolculuğu başvurusu nasıl yapılır? Türk uzay yolcusu başvuru şartları ne? Milli Uzay Programı başvuru ekranı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı duyurdu! ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevinin ayrıntıları belli oldu. Bir Türk vatandaşı, bilim misyonuyla uzaya gönderilecek. Böylece Türkiye, uluslararası uzay istasyonunun altyapısından yararlanarak bilimsel deney yapma imkanına kavuşacak. Türkiye’nin uzay alanında görünürlüğü artacak. Milli Uzay Programı’nda yer alan Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonunun gerçekleştirilmesiyle Türkiye, uluslararası uzay istasyonunun altyapısından yararlanarak bilimsel deney yapma imkanına kavuşacak. Bu prestijli misyon ile Türkiye, uzaya vatandaşını gönderen ülkeler arasında yer alacak. Aynı zamanda genç neslin uzay çalışmalarına ilgisi artacak.

Haberin Devamı

UZAY YOLCUSU BAŞVURU ŞARTLARI NE?

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi başlıyor. Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu projesi start aldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı olan 2023’te uzayda bir Türk olacak. Türk uzay yolcusu Uluslararası Uzay İstasyonu’na bilimsel araştırmalar için gönderilecek. Seçilecek 2 adaydan biri 10 gün süreyle istasyonda kalacak. Türk uzay yolcusu için 45 yaşından küçük, Mühendislik, Fen Bilimleri, Temel Bilimler, Fen Bilimleri ve Temel Bilimler alanındaki Eğitim ve Tıp Fakültelerinden lisans derecesine sahip ve çok iyi derecede İngilizce bilenler başvuru yapabilecek. Adayların 149.5-190.5 santimetre boya ve 43-110 kilogramağırlığa sahip olması gerekecek. Her iki gözde de doğal olarak veya gözlük, kontakt lens ile düzeltme sonrası yüzde 100 (Snellen20/20) görme keskinliği aranacak adaylara yapılacak muayenelerde tansiyon problemi olup olmadığına bakılacak.” denildi.

Haberin Devamı

Adaylarda aranacak genel şartlar şöyle:

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

- 23 Mayıs 1977’den sonra doğmuş olmak,

- Kamu haklarından yasaklanmamış bulunmak,

- Yükseköğretim Kurumlarının en az 4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik, Fen Bilimleri/Temel Bilimler, Fen Bilimleri alanındaki Eğitim ve Tıp fakültelerinden birini bitirmiş olmak,

- Çok iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmak.

- Boy uzunluğu: 149,5-190,5 santimetre,

- Kilo: 43-110 kilogram.

Aday seçiminde bakılacak genel sağlık kriterlerinden bazıları şu şekilde:

- Her iki gözde doğal olarak veya gözlük/kontakt lens ile düzeltme sonrası yüzde 100 görme keskinliğine sahip olmak,

- Renkli görme bozukluklarından herhangi birine sahip olmamak,

- Protez kullanmıyor olmak ve vücudunda platin/vida bulunmamak,

- Tüm eklemler için normal hareket açıklığına ve işlevselliğine sahip olmak,

Haberin Devamı

- Kan basıncı/tansiyonu 155/95 altında olmak, kronik kalp ve damar sistemi rahatsızlığı olmamak,

- Panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, psikotik bozukluk, bipolar bozukluk, intihar düşüncesi, uyuyamamazlık (insomnia) veya diğer ağır kişilik bozukluklarından birini yaşamamış olmak,

- Alkol, uyuşturucu/uyarıcı madde veya ilaç bağımlılığı yaşamamış olmak,

- Karanlık, yükseklik, hız, kaza, kalabalık, boğulma/nefessiz kalma, dağınıklık, yalnızlık/izolasyon, kapalı/dar alan korkusu olmamak,

- Epilepsi, titreme (tremor), MS (multiple skleroz), inme (felç) gibi sinir sistemi rahatsızlıkları yaşamamış olmak.

UZAY YOLCULUĞU BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Başvurular, uzaya.gov.tr adresi üzerinden 23 Haziran 2022 saat 20.23’e kadar alınacak. İlk başvuru aşamasını geçen adaylardan ek bilgi, belge, doğrulama gibi talepler istenilecek. Adaylar, test, tetkik ve muayeneden geçirilecek, İngilizce dil yetenekleri için mülakata alınacak. Tüm bu süreçlerin sonunda aday sayısı 2’ye düşürülecek. Bu iki adaydan biri Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıkacak ilk Türk olacak.

Haberin Devamı

DEĞERLENDİRME SONRASI MÜLAKAT

İlk aşamayı geçen başvuru sahiplerinin, sonraki değerlendirme aşamalarına geçebilmeleri için ek bilgi, belge, doğrulama, test, tetkik ve muayeneler talep edilecek. Mülakata çağrılacak adaylar, detaylı değerlendirme süreci sonrasında belirlenecek. Mülakat öncesinde veya sonrasında uygulanacak kapsamlı değerlendirme süreçlerinde elenen adaylar herhangi bir hak iddiasında bulunamayacak.

2 ADAY SEÇİLECEK

Tüm bu aşamaların sonucunda seçilen 2 aday TUA veya TÜBİTAK 10 yıl bünyesinde istihdam edilecek. Süreçle ilgili tüm gelişme ve duyurular, uzaya.gov.tr adresinden yapılacak.