Gazete Vatan Logo

Gezegenlerin aynı hizaya gelmesi ne demek? Gezegenlerin hizalanması bitti mi? Gezegenler yan yana nasıl izlenir?

Nadir görülen gök olaylarından gezegensel hizalanma gökyüzü meraklılarının gündeminde. Satürn, Mars, Venüs ve Jüpiter ard arda sıralanması olarak tanımlanan gezegensel hizlanma olayı devam ediyor. Şafak vaktinde görülen bu gökyüzü olayı ilgiyle takip ediliyor. Peki, Gezegenlerin aynı hizaya gelmesi ne demek? Gezegenlerin hizalanması bitti mi? Gezegenler yan yana geldi mi? 24 Haziran gezegenler hizalanıyor mu? Gezegensel hizalanma ne demek? Gezegenler yan yana nasıl izlenir? İşte detaylar…

Gezegenlerin aynı hizaya gelmesi ne demek? Gezegenlerin hizalanması bitti mi? Gezegenler yan yana nasıl izlenir?

Dünya nadir görülen bir gökyüzü olayına şahitlik ediyor. Satürn, Mars, Venüs ve Jüpiter ard arda sıralanması olarak tanımlanan gezegensel hizlanma olayı gökyüzü meraklılarının yakından takip ettiği olaylardan biri. 2005`ten beri sadece üç kez meydana gelen gezegenlerin aynı hizaya gelmesi 24 Haziran sabahı ayın da katılımıyla devam ediyor. Peki, Gezegenlerin aynı hizaya gelmesi ne demek? Gezegenlerin hizalanması bitti mi? Gezegenler yan yana geldi mi? 24 Haziran gezegenler hizalanıyor mu? Gezegensel hizalanma ne demek? Gezegenler yan yana nasıl izlenir? İşte detaylar…

GEZEGEN HİZALANMASI NERELERDE GÖRÜLECEK?

Satürn, Mars, Venüs ve Jüpiter tam bir hizada sıralanacak gezegensel hizalanma, Kuzey Yarımküre'den izlenebilecek. 17 Nisan’da başlayan hizalanmaya 23 Nisan 2022 Cumartesi günü Ay da eşlik etmeye başladı.

GEZEGENSEL HİZALANMA NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Satürn, Mars, Venüs ve Jüpiter`in mükemmel bir sırada görülen gezegen hizalanması, şafak öncesi gökyüzünde izlenebiliyor. Nadir yaşanan bu gökyüzü olayı ufkun hemen üzerinde 24 Haziran’da sabah 5 ile sabah 6 arasındaMerkür’ün de sıraya girmesiyle gerçekleşti.

Haberin Devamı

GEZEGENLER EN SON NE ZAMAN AYNI HİZAYA GELECEK?

24 Haziran`da, Güneş Sistemi`nin diğer tüm gezegenleri (Merkür , Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Neptün ve Uranüs) daha büyük bir gezegensel hizalamada bir araya gelecekler, ancak bunu izlemek dürbün veya teleskopla mümkün olacak.

GEZEGEN HİZALANMASI NASIL İZLENİR?

Gezegensel hizalanma Dünya'dan bakış açısına göre gelişiyor. Hizalanmanın görülebilmesi için şafak vaktinden önce gökyüzünü izlemek gerekecek. Çıplak gözle Mars ve Satürn'ü görmekte zorlanılabileceği bu iki gezegeni net bir şekilde görebilmek için dürbün kulanılabileceği belirtiliyor. Ufukta, görüş koşullarının iyi olması koşuluyla, Jüpiter`in ufka yakınlığıyla göksel sırada hizalanmış dört gezegen de seçilebilecek.

İnsan gözüyle görülebilen bunun gibi büyük gezegensel hizalanmalar çok nadir ve 2005`ten beri sadece üç kez meydana geldi.