Gazete Vatan Logo

Rus jetleri alarmda, NATO endişeli!

Kırım'da parlamentonun ele geçirilmesi ve Rusya'nın savaş uçaklarını alarma geçirmesinin Ardından NATO Genel Sekreter Rasmussen, Rusya'yı tansiyonu yükseltmemesi için uyardı

Rus jetleri alarmda, NATO endişeli!

Ukrayna'ya bağlı Kırım parlamentosu ve Başbakanlık binaları kimliği belirsiz kişiler tarafından ele geçirildiği bildirildi.

Reuters haber ajansı, Kırım'da parlamento ve Başbakanlık binalarını ele geçiren silahlı kişilerin, Rusya bayrağı çektiklerini belirtirken, parlamento binasının girişinin masa ve sandalyelerle kapatıldığını vurguladı.

Interfax haber ajansına konuşan bir tanık da, binanın içerisinde 60'a yakın silahlı kişinin bulunduğunu söyledi.

Binayı ele geçiren silahlı kişilerin, 2.Dünya Savaşı'nda Rusların zafer sembolü olan siyah ve turuncu şeritler taktıkları ve "Kırım Rusya'dır" yazan bir tabela astıkları da açıklandı.

Reuters ayrıca, Ukrayna'da etnik Rusların çoğunlukta olduğu Kırım bölgesinin, devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'i destekleyenlerin son büyük kalesi olduğunu haberinde belirtti.

RUS SAVAŞ UÇAKLARI ALARMA GEÇTİ

Interfax'in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı Batı sınırlarındaki savaş uçaklarının alarma geçirildiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, "Savaş jetleri sınır bölgelerinde devamlı devriye görevini gerçekleştirmeye başladılar" diye belirtildi.

"HERHANGİ BİR ASKERİ HAREKETLENME..."

Ukrayna'nın geçici Cumhurbaşkanı Oleksander Turçinov, Rusya'nın Karadeniz'de bulunan Sivastopol donanma üssü dışında gerçekleşecek herhangi bir askeri hareketlenmeyi, saldırı eylemi olarak göreceklerini söyledi.

Ukrayna parlamentosunda konuşan Turçenov, "Rus Karadeniz donanmasının askeri liderlerine sesleniyorum. Üs bölgesi sınırları dışında yapılacak herhangi bir hareketlilik, askeri bir saldırı olarak görülecektir" dedi.

Reuters'ın haberine göre Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Moskova ile acil görüşmelerin başlaması için Rusya elçisini Kiev'e çağırdı.


RASMUSSEN UYARDI

Ukrayna'nın Kırım bölgesinde yaşanan gelişmeler hakkında kaygılarını belirten NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya'yı "yanlış anlaşılmaya yol açacak veya tansiyonu yükseltecek" hareketlerde bulunmaması konusunda uyardı.


TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Türkiye, Ukrayna'daki siyasi krize ulusal birlik, toprak bütünlüğü ve anayasal sistem içerisinde çözüm bulunması gerektiğine dikkati çekti. Dışişleri Bakanlığı, "Soydaş Kırım Tatarlarının da yaşadığı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan tüm tarafların itidal ve sağduyuyla hareket etmesini bekliyoruz" açıklaması yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna'daki siyasi krizin demokratik ilkeler ve uzlaşı temelinde, tüm tarafların dahil olacağı kapsayıcı bir süreçle ve en kısa sürede çözülmesi istendi.


Haberin Devamı