Gazete Vatan Logo

Kırım’da kılıçlar çekildi

Kırım Meclisi dün Ukrayna’dan ayrılığı tartışmak için toplandı. Kiev yanlısı Tatarlar meclis önünde protesto gösterisi düzenledi, Rusya yanlılarıyla çatıştı, 1 kişi öldü

İktidarın muhaliflere geçtiği Ukrayna’da bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde ayrılık rüzgarları esmeye başladı. Başkent Akmescit’teki (Simferepol) Kırım Parlamentosu’nun, dün Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya bağlanma konusunu görüşmek için toplandığı saatlerde onbinlerce Tatar, parlamento önünde Kiev’e bağlılık gösterisi düzenledi. Polis, “Kırım Rusya değildir” sloganları atan grupla, sayıları 5 bini bulan Rusya yanlıları arasında güvenlik kordonu oluştursa da taraflar arasında artan gerilim, bir süre sonra yerini yumruk yumruğa kavgaya bıraktı. Çatışmada kalp krizi geçiren bir kişi öldü, en az 20 kişi yaralandı.

Meclisin ön cephesine Rus bayrağı çeken Kremlin yanlıları, Kiev’deki “faşistlerden” ve Kırım’daki “İslamcı radikallerden” kendilerini sadece Rusya’nın koruyabileceğini öne sürdü. Kırım Tatarları Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov ise, ayrılık önerisiyle ilgili meclis oturumunun yapılmayacağını duyurdu.

Rusya Parlamentosu’nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, batılı ülkelerin Kırım halkının kararlarına saygı göstermeleri çağrısında bulundu. Puşkov, “Batı nasıl Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’da toplanan insanların isteklerini tanıdıysa, Kırım’daki çoğunluğun da taleplerini kabul etmek zorunda. Kırım halkının büyük bölümü ‘yeni’ Ukrayna demokrasisi içinde yer almak istemiyor” dedi.

Ordu teyakkuzda

Rus Parlamentosu’nun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Moskova’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin mümkün olmadığını belirtirken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna sınırındaki ordu birliklerini acil bir tatbikat düzenlemeleri için teyakkuza geçirdi. Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 2 aşamalı tatbikatın 3 Mart’a kadar süreceğini kaydetti.

‘Korumak için herşeyi yaparız’

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kırım’daki gelişmeler ışığında, Sivastopol kentinde konuşlanan Karadeniz Donanması’nın güvenliği için gerekli önlemleri almaya başladıklarını açıkladı. NATO ise, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteklerinin sürdüğünü duyurdu.

Haberin Devamı