Gazete Vatan Logo

Af yasası ne zaman sonuçlanacak? İnfaz düzenlemesi ne durumda, af yasası kimlere vuruyor 2020? (3 Nisan 2020 TBMM af yasası gündemiyle toplandı)

Af yasası son dakika gelişmeleri ve haberleri mahkum ve mahkum yakınları tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Af yasasının çıkmasını dört gözle bekleyen vatandaşlar, af yasası ne zaman sonuçlanacak? İnfaz düzenlemesi kimlere vuruyor? Af yasası ne durumda, Meclis’ten geçti mi? sorularını soruyor. İnfaz düzenlemesi ile ilgi son açıklama AK Parti Başkanvekili Cahit Özkan’dan geldi. Özkan, toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları ceza infaz indirimi yasası dışına çıkarılacağını ve öncelikle 30-40 bin hükümlünün serbest kalacağı ifade etti. Öte yandan TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti ve MHP'nin hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. İşte 3 Nisan 2020 TBMM af yasası gelişmeleri...

Af yasası ne zaman sonuçlanacak? İnfaz düzenlemesi ne durumda, af yasası kimlere vuruyor 2020? (3 Nisan 2020 TBMM af yasası gündemiyle toplandı)

Af yasası 2020 yılının da önemli gündem maddelerinden biri oldu. Af yasası şuan teklifin görüşülmesi için Meclis’te. Af yasasının Meclis’te kabul edilmesiyle pek çok mahkumun tahliye yolu açılacak. Adalet Bakanı Abdulhamid Gül de geçtiğimiz günlerde açıklama yaptı, "Bizim de gözümüz kulağımız Mecliste. Çok gecikmeden Meclis gündemine gelecek." değerlendirmesinde bulundu. Gül, düzenlemenin kaç kişiyi kapsayacağına dair, "Süreçte çok şey söylendi, doğrusunu Mecliste kanun teklifi verildiğinde, yasalaştığında göreceğiz." dedi. Peki, af yasası ne durumda? Af yasası kimlere vuruyor 2020? İşte Af yasası son dakika haberleri ve gelişmeler 3 Nisan 2020 detayları...

AF YASASI NE DURUMDA?

AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Adalet Komisyonundaki görüşmelerine başlandı. Komisyon, Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplandı. Af yasası teklif üzerinde AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan değerlendirmesine başladı.

Haberin Devamı

TBMM’ye bu hafta sevk edilmesi beklenen infaz düzenlemesine geçici madde konularak, açık cezaevlerinde kalan 70 bin mahkûmun, belli bir süreyle cezalarını evde çekmeleri planlanıyor.

Yapılacak düzenleme, halen açık cezaevlerinde kalan 70 bin kişiyi ilgilendiriyor. İnfaz düzenlemesinde, bu kişilerin belirlenen süreyle cezalarını evlerinde çekmeleri, salgın endişesinin ortadan kalkmasının ardından yeniden cezaevlerine dönmeleri planlanıyor. Ev hapsinin tüm koşulları bu kişiler için geçerli olacak. Açık cezaevlerine yönelik uygulama, 30 Mayıs 2020 tarihine kadar sürecek. Adalet Bakanlığı gerekirse, ev hapsi uygulamasını 2 ay daha uzatacak.

AF YASASI TASLAK METİN, KİMLERİ KAPSIYOR?

- Cezaevlerinde geçirilmesi gereken süre kısalacak. Koşullu salıverilme oranı yüzde 50 olarak uygulanacak. Kasten öldürme suçunda üçte iki, terör ve örgütlü suçlarda dörtte üçlük oran korunacak. Mükerrer suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçları bakımından dörtte üçlük koşullu salıverilme oranı üçte ikiye inecek. Her hükümlü, cezasının en az yüzde 40’ı kadar süre cezaevinde kalacak.

Haberin Devamı

- Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlarda denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkacak. Terör, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadınlarla, 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkındaki 2 yıllık denetimli serbestlik süresi 4 yıla çıkarılacak. Ağır hastalık, engeli bulunan 65 yaş üstü hükümlüler, koşullu salıverilecek. Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün, 3 gün olarak kabul edilecek.

- Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü erkekler 1 yıla; 70 yaşını bitirmiş kişiler 2 yıla; 75 yaşını bitirmiş olanlar 4 yıla kadar cezalarını konutlarında çekecek. 5 yıl veya daha az süreli hapis cezası alanlardan ağır hastalığı ve engeli bulunanlar ile yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadınlar da cezalarını konutlarında çekebilecek.

Haberin Devamı

- ‘İyi hâl’ İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 6 ayda yapılan değerlendirme ile belirlenecek. 10 yıl ve daha fazla hapse mahkum olanlarla terör, örgüt, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleme ve uyuşturucu imal ve ticaretinden mahkum olanları açık cezaevine ayırmaya, İdare ve Gözlem Kurulu karar verecek. Yeni doğum yapan kadınların cezası 6 ay yerine 1,5 yıl ertelenebilecek. Hükümlüler, kamu kurumlarının iş alanlarında geceleyin bu kurumlar tarafından barındırılmak koşuluyla çalıştıracak.